ramsløgpesto
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
.
pesto med hvidløgssmag
Nyd de svagt hvidløgssmagende ramsløg i foråret og den tidlige sommer. Og det kan man bl.a. gøre i en pesto.
Ramsløg er blandt de første grønne blade, der arbejder sig op af den kolde jord. De er i sæson april-maj.
Og så er de grønne blade meget C-vitaminrige. Ramsløg indeholder ti gange mere C-vitamin end citroner.
Ramsløg findes i en del danske skove og moseområder. Man kan sagtens “låne” et par planter i naturen og plante dem i sin egen have. De vokser villigt i et bed blandt skvalderkål, tulipaner og afblomstrede erantis – eller i køkkenhaven.
Både de friske ramsløgblade og pestoen kan fryses.
ramsløgpesto
50 g solsikkefrø, valnødder, hasselnødder, græskarkerner eller pinjekerner
100 g ramsløg (evt. med lidt skvalderkål) – kan erstattes af basilikum eller ruccola
4 fed hvidløg
ca. 1 dl olivenolie
evt. 80 g tør ost (vegansk)
citronsaft
Knus de valgte frø eller kerner i blenderen eller brug en stavblender. Jeg har brugt min gode Bamix stavblender.
Snit ramsløg og hvidløg og tilsæt dem sammen med olien. Blend, indtil pestoen er glat.
Riv osten og rør den i.
Smag pestoen til med citronsaft, salt og peber.
Pestoen kan holde sig i et glas i køleskabet en god uges tid.
Pestoen er lækker som dip til mange slags grøntsager, som pastasovs eller som tilbehør til en suppe.
.
prøv også en ramsløgsuppe eller sauce verde
basilikumpesto
Basilikumpesto laves på samme måde som ovenfor. Lav evt. 1/2 portion ad gangen.
Basilikumbladene kommes hele i blenderen.
Tak for dejlige billeder, inspiration og opskrifter.
Jeg har lige høstet en masse ramsløg…
Nu kommer der et dumt spørgsmål.
Jeg spekulerer på, hvorfor du ikke “bare” kværner osten med, med din gode blender,
altså hvorfor du river osten for sig og så tilføjer den…
kan jeg ikke snyde her?
og tilsvarende i ramsløgsuppen (som jeg glæder mig til),
hvorfor mon du hakker nødderne for sig
og ikke bare møller det hele sammen?
Forårshilsen! h.
Kære Helle,
Mange tak for dine kommentarer. Jeg er glad for at høre, at du har glæde af opskrifterne.
Der er ingen spørgsmål, der er dumme. Tværtimod! Når jeg ikke kommer ost og nødder i blenderen, er det fordi jeg godt kan lide, at de ikke bliver helt pulveriseret. Men du kan SAGTENS blende det hele sammen. Det er kun et spørgsmål om smag og behag, hvordan man ønsker konsistensen.
God fornøjelse med ramsløgsuppen!
Kh Kirsten
dejligt med dine billeder og tekst til disse forårsbebudere 🙂
Har lige kreeret pestoen, men nøj hvor er den stærk – desværre alt for stærk til mig.
Hvis jeg tilsætter mere olie eller evt noget andet kunne den så gøres mere mild? Eller har du forslag til en måde at få den mindre stærk på?
Kære Vibeke,
Tusind tak for din hilsen. Grunden til at pestoen er så stærk, er at ramsløgene lige nu er nye og derfor meget stærkere end om et par uger. Du kan godt tilsætte mere olie, men for meget fedtstof er du sikkert ikke interesseret i. Jeg vil anbefale dig at tilsætte flere meget finthakkede nødder og fintreven ost. Det vil gøre pestoen mildere.
Kh Kirsten
Jeg tænker på at erstatte spinaten i en terrine med ramsløg. Jeg har noget broccolismuldet i fryseren, som jeg kan “fortynde” med. Tror du, det bliver for kraftigt i smagen?
Kære Nina,
Du kan sagtens erstatte spinat med ramsløg. Men om det bliver for stærkt er svært for mig at sige, da jeg ikke ved, hvor meget ramsløg, du tænker at bruge. Men hvis du vælger halvt broccoli/halvt ramsløg burde det være O.K.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Tak for alle de gode tips.
Jeg vil gerne høre, om man kan fryse denne pesto. Eller er der andre måder at have lidt forråd af ramsløg?
Jeg har f.eks. snittet og frosset purløg i små portioner. Når jeg tager dem op lige før æggekagen skal på bordet, ja så smager purløgene gode – om end det naturligvis ikke er helt som den friske vare.
Kære Anna Marie,
Jeg vil anbefale, at du fryser ramsløgbladene ned og tør dem op, når du vil lave pesto. Jeg tror, det giver det bedste resultat. Bladene bliver som du kender det fra purløget, når du tør dem op. Med det ER muligt at fryse pestoen også. Lav evt. forsøg med begge dele i små portioner.
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy