radisesalat med valnødder og ramsløg – sæson for radiser i Transsylvanien
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser, salater
.
i Transsylvanien er radiserne så store som majroer!
Da jeg sidste år i august besøgte det område i Rumænien, der hedder Transsylvanien, tabte jeg mit hjerte til det smukke stykke land med de gamle maleriske middelalderbyer Sibiu, Brasov og Sigisuara – og ikke mindst de mange kirker og kirkeborge, slotte og forsvarsværker, nogle tilbage til 1300-tallet, som ligger spredt ud over landskabet som perler på en snor.
Transsylvanien er nok for de fleste danskere mest kendt for myten om Dracula. Som bekendt er hvidløg en ingrediens, der kan holde vampyrerne på afstand, men når man lige nu besøger et transsylvansk marked, er det radiser og ramsløg, der dominerer.
.
radiser så store som majroer
Radiserne er kæmpestore på markedet i Sibiu. De minder på ingen måde om de små rødder, vi kender i Danmark. Derfor er et lille bundt her nok til en hel salat, mens vi hos os må bruge 3-4 bundter for at få salat nok til 4 personer.
.
ramsløg er også i sæson i Transsylvanien
Der bliver også langet masser af ramsløg over disken på markederne i disse uger, så jeg syntes det var oplagt at sammensætte en salat med de to ingredienser plus valnødder, som også er en meget populær spise på disse kanter.
.
Salaten nedenfor er ikke specielt transsylvansk, men det skal ikke afholde dig fra at nyde den. Jeg er selv vild med radiser, og jeg synes, at de ofte spiller en alt for tilbagetrukket rolle i salater og andre retter. Her får de virkelig oprejsning! Og så må de nye danske radiser vel også være lige på trapperne.
.
en salathilsen fra Transsylvanien
radisesalat med valnødder og bladselleri
(4 personer)
50 g rosiner
50 g valnødder
2-3 bdt radiser
2-3 stilke bladselleri
en stor håndfuld ramsløg
dressing:
4 spsk olivenolie
2 spsk lime- eller citronsaft
2 fed presset hvidløg
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
Overhæld rosinerne med kogende vand og lad dem stå 10-15 minutter.
Hak valnødderne groft.
Skær radiserne i kvarte eller i skiver. Bevar evt. nogle af de grønne blade.
Snit bladsellerien i tynde skiver.
Snit ramsløgene.
Afdryp rosinerne og bland dem med radiser, bladselleri, ramsløg og valnødder.
Rør dressingen sammen og smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
På dette billede har jeg lavet en variation af salaten med ristede mandler i stedet for valnødder.
.
Jeg elsker bare de markeder, man har sydpå, alle de skønne farver og faconer. Radiser er nærmest den eneste grøntsag, jeg ikke er vild med, men hvis de smager anderledes disse fra Rumænien kunne det måske gå an.
I næste uge får jeg besøg af min kusine fra Århus, hun bor tæt på Risskoven, og jeg håber, hun er nogle ramsløg med til mig 🙂
Og nu er det forår, for vi har fået besøg af et par svaler, som gerne vil bo i vores stald, desværre ser det ud til, der kun kommer disse to i år. De er så hyggelige med al deres kvidren 🙂
God forårsweekend.
Dorit
Skønt at høre, Dorit! Jeg er altid glad for at dele fotos fra mine trips. Men jeg er da ked af, at du ikke kan lide radiser. Jeg er nærmest radise-narkoman! Men smag og behag er forskellig, og der er heldigvis meget andet at vælge imellem.
Jeg håber, du får en god ladning ramsløg. Fra en god ven, der bor op ad Risskov, ved jeg, at skoven som sædvanlig bugner med de skønne blade.
Jeg kan godt forstå, du nyder svalerne. Er det mon et dårligt tegn, at der er så få i år? Jeg er netop kommet hjem fra Rumænien, hvor der ikke er så sprøjtet og forurenet som i Danmark. Her var der masser af svaler.
Kh Kirsten
Ja, radiser og ramsløg passer bare så godt sammen. Forleden var jeg på ramsløgtur og fik en del blomsterknopper med. Disse passede perfekt, groft hakket, med radiserne. Og resten blev til dejlig pesto.
Kh Pia
Kære Pia,
Ja, radiser og ramsløg er et dejligt par. Også farvemæssigt! Og når der er knopper og blomster, er de både delikate og smukke at drysse med. Tusind tak for dit indlæg.
Kh Kirsten
Det er jo ikke sådan, at jeg kaster op af radiser, så jeg kan da godt spise dem, bare ikke yndlingsspisen 🙂 Det kan gå med kinaradisen, hvis der bliver lavet fløde”kartofler” af dem, for så går det stærke af.
Med hensyn til svalerne, så tror jeg der har været dårligt vejr både i Spanien og Italien, hvor de har skullet igennem for at komme herop. Jeg gætter på, at svalerne i østlandene, bl.a. Rumænien, kan være fløjet via Egypten og Tyrkiet, hvor der nok ikke har været så koldt, men det er mit gæt. Vi plejer at have 3-4 par ynglende svaler hvert år.
Doritten
Man behøver jo bestemt ikke at kunne lide ALLE grøntsager. Der er heldigvis meget at vælge imellem.
Det er interessant med de svaler – ikke mindst at tænke på hvilke strækninger de forcerer, inden de kommer op til os. Det er imponerende – og forståeligt, hvis dårligt vejr stopper dem.
Kh Kirsten