porrepaté med valnødder – nyd den med de nye kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
..
paté med valnødder er perfekt til de nye kartofler
En paté, en postej, frikadeller eller bøffer er danskernes foretrukne hovedretter. Men de BURDE ikke være hovedretter, de burde være et lillebitte tilbehør – hvis de altså er lavet af kød. Helt andeledes er det med plantebaseret mad. Her kan du med god samvittighed spise disse retter ad libitum – eller så længe livremmen holder!
Denne paté består, foruden af porrer, af edamamebønner, valnødder og kornflager, som leverer proteinerne.
.
valnøddens velsignelser
Det er en god idé at inkludere mange valnødder i kosten. De kan nydes i alt fra brød, salater og hovedretter til kager og desserter.
Valnødden ligner en lilleput-hjerne, og man har altid ment, at nødden var god for hjernen. Nu har forsøg bevist, at valnødder rent faktisk kan forebygge degeneration af hjernen.
Senest har forskerne kigget på valnødder i forbindelse med tarmfloraen, og det ser ud, som om en gruppe molekyler, der kaldes urolithiner, der frigives ved tarmbakteriernes fordøjelse af valnødder, er gavnlige for vores celler og tarmens immunforsvar. Du kan læse om Tudsskriftet GT,undersøgelsen i det medicinske tidsskrift GUT.
Hvis du bor i Københavns-området, vil jeg anbefale dig at købe dine valnødder og valnøddeolie i Løs Market i Saxogade i København. Jeg har tidligere nævnt butikken, hvor alt købes i “løs vægt”. Og helt specielt vil jeg sige, at butikkens valnødder fra Grenoble er af en helt særlig kvalitet, og også valnøddeolien er stærkt afhængighedsskabende!
.
kom porrer i pateen
.
årets første gyldne guldklumper
For mig er det højtid i øjeblikket. Ikke blot fordi fuglene synger, solen skinner og alt det grønne endnu er nyt og jomfrueligt. For mig er det også højtid, fordi det er TIDEN for asparges og de første nye kartofler. Gastronomisk bliver det ikke større for mig. Jeg bliver ofte beskyldt for at bruge for mange ingredienser og lave for indviklede retter, men her har jeg noget, hvor vi alle kan være med: de førte nye, nyopgravede kartofler nydt med lidt god jomfruolivenolie, en god håndfuld krydderurter og lidt sort lavasalt (almindelig salt er også fint!) på toppen.
Det bliver næppe nemmere eller mere lækkert!
.
porrepaté med valnødder
(4 personer)
2 spsk chiafrø (kan erstattes af hørfrø)
250 g edamamebønner (kan erstattes af andre kogte bønner, fx kidneybønner, hvide bønner, kikærter etc.)
150 g løg
600 g rensede porrer
2 spsk kokos- eller olivenolie
50 g valnødder
100 g sojaflager eller kornflager (havregryn, hvede- eller rugflager)
1 tsk reven muskatnød
1 bdt persille
1 dl plantefløde eller anden fløde
2 spsk citronsaft
rasp efter behov
2-3 spsk tamari (soja)
salt, friskkværnet peber
.
Sæt chiafrøene eller hørfrøene i blød i 3-4 spsk vand 6-8 timer.
Tø edamamebønnerne op og purér dem i en food processor. Kør de udblødte frø med. Hæld det i en stor skål.
Skær 20-30 hele skiver af en porre. Sæt dem til side.
Hak løg og resten af porrerne og svits dem i olien, til løg og porrer er bløde og let gyldne.
Bland porrer og løg i bønnemassen.
Hak valnødderne fint og tilsæt dem sammen med flager, muskatnød, hakket persille, fløde og citronsaft.
Rør farsen godt sammen og tilsæt rasp, hvis farsen er for lind. Smag til med muskatnød, citronsaft, tamari, salt og peber.
Lad farsen hvile en halv times tid og vurdér konsistensen igen.
.
Læg farsen i en smurt ovnfast form. Pres porreskiverne ned i farsen og pensl godt med olie.
Bag pateen i en 200 grader varm ovn 30-40 minutter – eller til overfladen er gylden.
.
frikadeller af porrefarsen
Du kan også stege bøffer eller frikadeller af farsen. Både pateen og evt. bøffer eller frikadeller er velegnede til madpakken.
.
Kan man bruge andet end edamamebønner i porrepateen?
Kære Dorte,
Ja, du kan bruge alle mulige andre kogte bønner, fx kidneybønner, hvide bønner, kikærter etc. Jeg sætter lige disse muligheder ind i opskriften, hvis der er andre der ønsker alternativer.
Tak for dit gode spørgsmål!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, lækkert-lækkert. Har du “bare” kogt kartoflerne, jeg syntes nemlig de ser så lækre ud.
Det udtryk syntes jeg ikke mine kartofler får ved kogning😂, kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Tak for din hilsen. Ja, kartoflerne er “bare” kogt. Jeg har vendt dem i lidt olivenolie og drysset med krydderurter og lidt sort salt. Men jeg tror, der kan være lidt forskel i udseendet af nye kartofler. Måske afhænger det også af, hvor meget man skraber kartoflerne. Jeg har skrabet mine, da jeg gerne vil være sikker på, at al jord er væk.
Husk at slukke for varmen, før kartoflerne er møre, så de mørner i vandet de sidste minutter. Så er man sikker på, at de ikke bliver vor bløde. Men man skal være over dem!!!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, tusind tak for dit gode råd.
Jeg har lige præcis det problem, at når det handler om de nye kartofler, så kommer jeg til at koge dem for længe , og så er fornøjelsen og glæden over de nye lækkerier vendt til skuffelse, og det bøvler jeg med hvert år.
Jeg skal lære at slukke før de er møre, men skal kogevandet så hældes fra på dette tidspunkt?
Tænk, jeg har været husmor i hundrede år, og så kan jeg ikke finde ud af at koge nye kartofler😢
Kærlig hilsen Jette
Kære Kirsten, nu tror jeg at varmen er steget mig til hovedet😖,
Du har jo beskrevet at de skal mørne i vandet de sidste minutter, og man skal være over dem, sådan.
Kærlig hilsen Jette, tak.
Kære Jette,
Det var godt, du fik det hele læst. Stik i kartoflerne med en tandstikker flere gange, efter du har slukket for varmen. Det kræver faktisk lidt tålmodighed af få kartoflerne perfekte. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hvor ser det bare lækkert ud, jeg har endnu nogle porrer i haven, men de er gået i stok, mon de kan bruges endnu… det må komme an på en prøve.
Gad vide, om Majken har været til festival i Lyngby, må lige have spurgt.
Er lige dumpet hjem fra Østkreta, hvor jeg igen fik de lækre tomatoballs, tror det er min yndlingsspise, når jeg er sydover.
Vi kørte gennem landskaber med oliventræer så langt øjet rakte og købte også en flaske god olivenolie med hjem og et glas oliven, dem skal der laves en lækker salat af, når vegetar/vegan-pigerne kommer hjem og besøger mor og far, i hvert fald skal oliven’erne gemmes til en særlig lejlighed 😉
Fortsat god sommer,
hilsen Dorit
Jeg håber dine porrer vil gøre lykke i pateen, Dorit.
Og du har været så heldig igen at være på Kreta og nyde de lækre tomat”bøffer”!!! uhm … Læserne på bloggen har taget godt imod mit forslag til de græske “bøffer”.
Det lyder skønt med lokale oliven og olivenolie. To af de ting, jeg holder allermest af!
Rigtig god sommer til dig – og resten af familien
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Hvis jeg ikke kan nå at udbløde chia/hørfrø i 6-8 timer – er der så andet jeg kan gøre?
De bedste hilsner
Tina
Kære Tina,
Tak for din hilsen. Som jeg skriver i opskriften, kan du erstatte chiafrø med hørfrø. MEN: du kan sagtens lave pateen uden både chiafrø eller hørfrø. De er ikke afgørende for retten. De er tilføjet fordi de er sunde og “klistrer” lidt. Men pateen er nøjagtig lige så god uden.
Godt fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tusind tak for dit hurtige svar.
Super skøn opskrift. Fantastisk smag og konsistens – det er bestemt ikke sidste gang jeg har lavet den :-).
Kh
Tina
Kære Tina,
Selv tak.
Det er dejligt at høre, at pateen blev vellykket. Tusind tak for din tilbagemelding!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Kan man fryse paté’en, så man kan lave den i god tid før jul?
Og mht persille, kan man varme den op igen?
Kh Mona
Hi Mona,
Jeg har ikke selv prøvet at fryse denne paté, men det burde være O.K. Efter frysning bliver pateer, postejer etc. dog lidt mere “våde”. Men hvis du varmer den op i ovnen og ikke forventer at kunne vende den hel ud på et fad, vil det formentlig være fint.
Alternativet er at lave plantefarsen i god tid og fryse den ned ubagt. Når du så har tøet den op, kan du tilsætte fx flere havregryn eller rasp til konsistensen er tilpas fast. Og så først bage den på det tidspunkt.
Kh Kirsten
Tusind tak for dit hurtige svar. God idé med at fryse farsen ned😊
🌲 🌲 🌲
God fornøjelse!
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy