grillet polenta med kulørte tomater og ”oste”sovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
..
sommerens enkleste tomatsalat
Hvis du er heldig selv at dyrke tomater, og måske oven i købet de små søde og lækre blommetomater og gule, orange og mørkerøde runde og aflange eksemplarer, så prøv denne enkle sommersalat.
.
spraglede tomater sætter kulør på den gyldne polenta
flere og flere vælger vegansk
Der kommer mere og mere grønt på menuen. Det er dejligt, ja, vidunderligt, ikke blot for en garvet vegetar som mig, men i særdeleshed fordi hver eneste, der vælger grønt i stedet for kød, mindsker dyrenes lidelser og sænker klimabelastningen, samtidig med at ens eget helbred optimeres.
Rigtig mange unge bliver veganere. Det er endnu mere glædeligt, for ligegyldigt, hvordan vi vender og drejer tingene, er det vegansk livsstil, der er fremtiden. Kloden forlanger det. Vi kan slet ikke være her på planeten i fremtiden, hvis vi ikke tager gaflen i den anden hånd. Men ting tager tid, og mange har behov for “blot” at leve vegetarisk – eller for at have en periode med mælkeprodukter og æg, før man endelig dropper alt det animalske. Vigtigt er det at have hjertet med, men jeg garanterer, at mad uden animalske produkter giver en vidunderlig følelse i både kroppen og bevidstheden.
Måske har du bemærket, at opskrifterne her på siden har bevæget sig i vegansk retning. Ikke at jeg selv er 100% veganer. Jeg synes blot, at mange retter smager meget bedre i en vegansk udgave. Og så er fx plantemælk og -fløde langt bedre i madlavningen, synes jeg.
Der er stadig mange fordomme, både mod vegetarisk og vegansk mad. Mange tror, at det er kedelig mad. Intet kunne være mere forkert. Det er lige netop modsat. Grøn mad er et eldorado af smagsoplevelser. Mad skal nære og glæde – og så skal den SMAGE! Og det er ikke svært med de mange lækre grøntsager, krydderurter og krydderier, men en af de ting, man som veganer kan komme til at savne, er ost. Det er dog muligt at lave fx en vegansk ostesovs, der er virkelig lækker. Og her kommer gærflagerne ind.
gærflager
Det er altid dejligt at blive klogere, ikke mindst at udvide sit madmæssige univers. Skønt vegetarer og veganere i årtier har brugt gærflager som smagsgiver, har jeg først for nylig rigtig fundet ud af flagernes mange kvaliteter.
Gærflager er ikke “levende” som bagegær. De er inaktive. Det vil sige, man ikke kan bruge dem til bagning, og hører du til dem, der ikke tåler gær, kan du sagtens spise flagerne. Gærflager er små, tynde og lysegule. De minder lidt om havregryn men er mindre og tyndere.
Gærflagerne bruges som smagsgiver. De har en let oste-nøddeagtig smag og tilfører retten, de anvendes i, den eftertragtede umamismag. Og så har de en lidt jævnende effekt.
Jeg har foreløbig brugt flagerne i sovse og dips og som “topping” på en tærte, hvor de sammen med cashewnødder udgør en æggeerstatning (opskriften kommer snart). I dag har jeg brugt flagerne i dét, jeg kalder en “oste”sovs. Den kan fx også anvendes til pizzaer.
Gærflager kan desuden bruges i supper, grød, lasagne, som drys på pastaretter, i energidrikke etc. Flagerne bør tilsættes så sent i tilberedningen som muligt for ikke at miste næringsstoffer.
Gærflager købes i helsekostbutikker eller på nettet. De findes i forskellige fabrikater og er ikke helt billige, men rækker meget langt.
sunde flager
Gærflager indeholder alle essentielle aminosyrer (proteiner) og mange B-vitaminer samt mineraler som kalk, magnesium, fosfor m.fl.
Flagerne bør opbevares mørkt.
“oste”sovs på grillet polenta
Polenta er en italiensk ret, der hovedsagelig spises i Norditalien. Den laves af groft majsmel, polentamel. Melet koges til en tyk grød, der bredes ud i et par cm tykt lag i en form. Når polentaen er størknet, kan den grilles eller steges på panden.
Polenta kan serveres på mange forskellige måder, se fx polenta med svamperagout eller polenta med cremekantareller.
..
grillet polenta med kulørte tomater og ”oste”sovs
polenta:
8 dl vand
1/2 spsk Herbamare bouillon eller anden bouillon
200 g polentamel (groft majsmel)
1/2 dl olivenolie
topping:
350 g små tomater i forskellige farver
2 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
1 dl sojafløde eller anden fløde
2 spsk gærflager
1/2 spsk tamari (soja)
50 g små mørke oliven
3 spsk chiafrø eller sorte birkes (kan udelades)
1 håndfuld koriander eller anden krydderurt
Bring vandet i kog med bouillonen. Pisk majsmelet i og kog polentaen efter anvisningen på pakken. Noget polenta koges på et par minutter, andet skal koge længere.
Tag gryden af varmen, når polentaen er kogt og slipper gryden. Rør olien i og smag til med salt og peber.
Hæld polentaen i en stor form, gerne metal hvis polentaen skal i ovnen. Du kan også brede polentadejen ud i to forme på størrelse med lagkageforme. Lad polentaen afkøle og størkne helt.
Hvis du har valgt at hælde dejen i lagkageforme, så grill dem på en grillpande. Pensl grillpanden med olie, læg polentaen på panden og grill til undersiden er gylden. Vend polentaen ud på et fad.
Hvis du har dejen i en større form, så pensl den med olie og sæt den under grillen i ovnen, til overfladen er gylden. Eller skær polentaen i mindre stykker og steg dem i olie på en pande.
Rør yoghurt og fløde sammen med gærflagerne og tamari. Lad sovsen stå en halv times tid, til gærflagerne er opløst.
Smag sovsen til med tamari og peber.
Skær tomaterne igennem og læg dem på polentaen sammen med de små oliven. Hvis du har lavet polentaen i forvejen, så varm den op i en 200 grader varm ovn med tomaterne, 10-15 minutter.
Du kan også servere polentaen med rå tomater, som du ser på billederne.
Dryp med ostesovsen og drys med den valgte krydderurt samt evt. chiafrø eller birkes.
tip
Du kan også skære den grillede polenta i små terninger og sætte dem på spyd med tomaterne imellem.
Hej Kirsten
Ja – det bliver heldigvis mere og mere almindeligt at foretrække føden uden kød
og den du sender i dag må absolut prøves -)
Synes dog stadigvæk der mangler meget – hvornår og hvordan kommer der et
mad program på DR uden kød- tror du ? og hvorfor har man ikke for længst lavet
det ? er der mon en “mad mafia” i DK hvor stegt flæsk og medister er gjort til “hellige”
nationalretter?
Mange hilsner
Liv
Hi Liv,
Ja, der er stadig langt, før dyr er no go at komme i munden. Men det GÅR dog den rigtige vej. Det er en årtusindgammel vane, så det vender ikke lige på en tallerken. Men somme tider kan ting alligevel tage fart. Tænk blot på cigaretterne. Det var over få år, at det blev “bad taste” at ryge.
Jeg forstår heller ikke, at TV ikke sender et program med grøn mad. For et par år siden kontaktede jeg TV med et forslag, men de var ikke interesseret. Måske ligger der noget politisk bag? Danmark lever jo i høj grad af at eksportere animalske produkter.
Jeg håber, du vil nyde som polentaen – og ønsker god fornøjelse.
Kh Kirsten
Ser mega lækkert ud. Har prøvet at arbejde med polenta, med et dårligt resultat.
Måske jeg skulle prøve igen !!!!
Tak for en god beskrivelse af de gærflager. Dem har jeg også haft og har bare brugt i madlavningen. Har dog ikke været klar over, at det er noget af det sidste jeg skal komme i 🙂
Tak kære Kirsten
Ønsker dig en god uge.
Wanda
Hi Wanda,
Tak for din positive hilsen. Prøv endelig med polenta. Det er dog vigtigt, at den steges eller grilles og spises med noget, der SMAGER af noget. Ellers kommer det hele til at virke ferskt.
Og så en god uge til dig også.
Knus fra
Kirsten
Ja, det er glædeligt at vores madvaner generelt bevæger sig i en mere fornuftig retning.
Jeg holder selv meget af plantemælk og soyaprodukter som yoghurt, fløde og tofu.
Dog kan jeg ind imellem godt være usikker på om det egentlig er lødige produkter rent ernæringsmæssigt. Det er jo lavet af mange forskellige mere eller mindre naturlige ingredienser.
Øko-smør, – mælk, – fløde og ost er vel reelt mere ægte og sunde produkter ?
Kære Lene,
Jeg deler dine tanker om, hvor sunde erstatningsprodukterne er. Der er temmelig mange tilsætningsstoffer i nogle af dem, og svaret må nok blive, at man selv skal fremstille sin havremælk, mandelmælk, -fløde etc. Man kan også lave sin egen yoghurt fra plantemælk.
Jeg foretrækker selv så få komælksprodukter som muligt. Jeg bruger slet ikke komælk og -fløde mere. Jeg mener de andre produkter er bedre for mig.
Men økologiske mælkeprodukter i små mængder vil formentlig være O.K. (med mindre man er veganer af etiske grunde). Og kan man holde indtaget af smør og ost på et rimeligt plan, vil det sikkert også være i orden for de fleste. Men det er og bliver en helt individuel beslutning, hvad man spiser.
Kh Kirsten
VIldt at dr ikke ville lave udsendelse…Godt du laver denne fantastiske side, til alle os der ikke gider så meget TV iøvrigt.
Hi Mikkeline,
Ja, det er mærkeligt med TV og grøn mad. Det er, som om de ikke har fingeren på pulsen på dette område. Jeg havde nu ikke nødvendigvis tænkt mig selv som kok. Det var ideen jeg gav dem.
Men tusind tak skal du have for rosen til siden. Jeg er SÅ glad for, at du og mange andre har glæde af den.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, ja ærlig talt jeg forstår heller ikke, at TV ikke sender madprogrammer med vegetarretter, der er virkelig alt for mange “kødprogrammer”, efter min mening.
Når man ser de smukke retter du fremtryller og som ikke er til at stå for og som tilmed smager så himmelsk, forstår jeg ikke, at der ikke er interesse for at lære danskerne om denne sunde livsstil.
Der bliver da ind imellem ytret noget om, at indtaget af frugt og grønt ikke er så stort, som det burde være på landsplan, så hvad med om TV deltog mht at inspirere, hos mange handler det om manglende viden på området, her kan jeg jo bare nævne mig selv, det var helt tilfældigt at jeg fandt din blog, og ihh hvor er jeg glad for, at jeg fandt den, knus og kærlig hilsen Jette.
PS jeg glæder mig til opskriften på tærten,men nu skal jeg prøve denne her med polenta. Jeg har aldrig lavet noget med polenta før, så yes.👍
Kære Jette,
Mange tak for din hilsen. Som jeg skriver til Mikkeline, er det mærkværdigt med TV, men de vågner vel op på et tidspunkt. Det er jo totalt old school at se Grise-brødrene stå uge efter uge og jonglere med de store mængder kød. Det er ikke blot usundt, det er klimaødelæggende for slet ikke at tale om det uetiske i at “producere” dyr (alene udtrykket er grusomt!).
Jeg er jo så selvfølgelig så meget mere glad, at du og andre har glæde af mine “opfindelser” – og dejligt at du fandt bloggen. Ofte er det et “tilfælde” hvad man falder over på nettet. Men giv gerne adressen videre til evt. interesserede.
Jeg håber, du får held med polentaen. Den smager ikke af så meget i sig selv, så den skal have noget smagsmæssigt modspil. Nogle kan ikke lide polenta. Min bror har fx forbudt mig at servere det!
Kh Kirsten
Hej!
“Tråden” her er jo lidt gammel, men jeg har først lige fundet hjemmesiden, og er i gang med at finde inspiration i de mange opskrifter. 😋
Et godt fif til at få polenta til at smage af noget, er at erstatte lidt af vandet med hvidvin. Hvor meget er en smagssag, men jeg vil sige, at 20% er passende. Det er ikke meget, men det gør en stor forskel.
Kh. Vibeke
Kære Vibeke,
“Tråden” bliver aldrig ældre end at den bliver læst og besvaret. Så tusind tak for dit “indspark”. Det er meget velkomment, for polenta kan godt behøve lidt hjælp for at løfte sig til gastronomiske højder. Jeg bruger meget polenta som bund og glæder mig til at afprøve din idé næste gang. Så rigtig hjertelig tak for den!
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy