plantebaseret foie gras – min yndlingsforret. Låge nr. 20 i julekalenderen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, julemad, nytår, vegansk julemad
en svampepostej holder jul
Vi glæder os i denne tid …
December kalder på indendørs hygge. De dunkle dage indbyder til gløgg, konfekt og kager. Vi plejer at mødes med familie og venner i decembers tusmørke, dunkle dage, der lyses op af lyskæder og stearinlys.
Sådan er det ikke helt i år. Den indendørs hygge kan føles lidt for snærende, vi kan ikke ses med alle dem, vi gerne vil. Decemberglæden vil ikke helt slå sig løs. Der hænger en sort sky over vores hoveder. Hvor længe skal vi bindes på “mund og hånd”?
Så meget desto mere er der grund til at hygge og kræse om de få mennesker, vi kommer til at mødes med i disse mærkværdige juledage. Derfor er jeg glad for i dag i julekalenderens 20. låge at kunne lukke op for min absolutte yndlings-forret. En rigtig lille lækkerbid.
.
“gås” med god samvittighed
Af alle slags mærkelige dyr og deres kropsdele, som folk spiser, har jeg altid undret mig mest over gåselever, dén der bliver til foie gras. Det er ekstremt lidelsesfuldt for dyrene at lægge lever til denne postej. Det er hjerteløst, at gæs og ænder skal tvangsfodres for at tilfredsstille mennesker, der lige så godt kunne spise så meget andet.
Foie gras kommer fra gæs eller ænder, der bliver tvangsfodrede, indtil deres forstørrede lever kan “høstes” til luksusspisen. Dyrene lider kolossalt under denne praksis med skader på indre organer og ben, der til sidst ikke kan bære dyrenes tunge krop.
Hvis du har lyst til at vide mere om, hvad tvangsfodringen indebærer, kan du læse her.
Heldigvis kan man lave en meget lækker plantebaseret faux gras, som jeg kalder den. Faktisk har jeg aldrig selv smagt foie gras. Det var uden for min økonomiske rækkevidde, da jeg stadig spiste kød. Derfor kender jeg ikke smagen, men her kommer en lille sag, som jeg godt tør sige, smager skønt!
Spis gerne en lidt sødlig kompot til postejen, se nedenfor – og så en hårdt ristet skive lyst brød.
Ideen til den plantebaserede foie gras fik jeg, fordi den optrådte som ouverture til en vidunderlig plantebaseret tasting menu, jeg for et par år siden nød på restaurant Gauthier Soho i London, læs evt. mere her.
Retten passer som led i en frokost eller som forret til jule- eller nytårsmiddagen.
.
nyd faux gras med pærekompot
plantebaseret foie gras
(4 personer)
4 tørrede shiitakesvampe (evt. karljohan eller andre tørrede svampe)
25 g skalotteløg
350 g champignon (heraf evt. 100 g østershatte)
2 spsk olivenolie
1 spsk lime- eller citronsaft
evt. lidt havrefløde eller anden fløde
evt. 1 spsk cognac
1-2 spsk tamari (soja), friskkværnet peber
35 g valnødder
4 tsk plantebaseret smør, evt. kokosolie (UDEN smag) + 1 tsk olivenolie
4 tynde skiver lyst brød
.
Hæld kogende vand på de tørrede svampe og lad dem udbløde en times tid. Afdryp svampene, fjern stokkene og skær hattene i små stykker.
Hak skalotteløg og champignon. Svits dem i olien sammen med de tørrede svampe, til svampene er bløde. Tilsæt citrussaften. Steg til al væden er fordampet. Afdryp svampene, hvis der er væde til overs.
Findel blandingen med en stavblender. Du kan purere den helt glat eller bevare noget struktur. Jeg foretrækker det sidste. Tilsæt evt. lidt fløde, hvis du ønsker postejen meget blød.
Smag til med cognac (kan udelades), tamari og peber.
Hak valnødderne fint og rør dem i blandingen.
Anret ”faux gras’en” i fire små skåle eller læg den i fire små patentglas som på billederne.
Smelt det valgte fedtstof og fordel det over postejerne. Sæt skålene eller glassene i køleskabet nogle timer, evt. natten over.
Tag ”faux gras’en” ud i god tid inden serveringen, så den kan få stuetemperatur.
Rist tynde skiver af lyst brød hårdt og servér dem til den lille delikatesse sammen med pærekompot.
.
pærekompot
(4 personer)
2 spsk finthakket skalotteløg
25 g hakkede tranebær, kan erstattes af rosiner
1 spsk olivenolie
1 -2pærer, ca. 250 g
1/2 dl appelsinsaft
salt, evt. ahornsirup
1 spsk meget fintsnittet salvie eller anden krydderurt
.
Svits løg og tranebær i olien, til løgene er bløde.
Skær pæren i tynde fileter og kom dem i gryden sammen med appelsinsaften.
Lad kompotten simre 3-4 minutter. Pærefileterne må gerne bevares lidt sprøde.
Smag til med salt og sirup.
Drys kompotten med salvie og servér den portionsvis sammen med ”faux gras’en”.
uhm – den lyder godt.
Den bliver forret til nytår 🙂
Kære Annett,
Det glæder mig. Og det er et godt valg til nytårsaften.
Kh Kirsten
Den lyder vanvittigt lækker den opskrift. Den vil jeg glæder mig til at bruge som en snack juleaftensdag 🎄⛄😊.
Kære Grith,
Mange tak. Jeg ønsker god fornøjelse med den lille ret. De fleste bliver begejstrede. Jeg håber, det samme sker hos dig!
Kh Kirsten
Faux Gras – kaldes det også her i Frankrig 🙂 heldigvis der findes plantebaseret variationer.
Hvor længe kan det cirka holde sig i patentglas ?
Kære Ditte,
Dejligt at høre, at mine ideer når til Frankrig!
Jeg har ikke prøvet at opbevare pateerne mere end et døgn. Jeg laver dem som regel dagen før, de skal serveres. Men jeg vil tro, at de kan holde sig i al fald 2 døgn.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Kan pærekompotten klare et døgn? eller er den bedst helt frisklavet?
KH
Annett
Kære Annett,
Kompotten klarer nemt et døgn under kølig opbevaring (køleskab eller udendørs).
Rigtig god fornøjelse og glædeligt nytår.
Kh Kirsten
Tak i lige måde :).
Jo mere man kan lave i forvejen ..
KH
Annett
Yep. Det er altid dejligt.
Rigtig godt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
din Faux Gras var et hit på vort julebord – og jeg er sikker på, den vil blive en jævnlig gæst på vore fremtidige frokostborde!
Tusind tak for dig og dit vigtige arbejde!
Kh Hanne
Kære Hanne,
Det er dejligt at høre. Det er også en af mine egne favoritter!
Selv tak. Det er udelukkende en fornøjelse.
Rigtig godt og grønt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Faux Gras’en var i festligt selskab hos os Nytårsaften. Den var helt bestemt et Hit 🙂 ledsaget af pærekompotten, som høstede de største roser 🌹. Menuen var udelukkende vegansk – men gæsterne var henholdsvis veganere, madglade
alt-nydere inkl. os selv, som er flex-spisere.
De madglade roste retten til skyerne – vi var enige. Veganerne levnede desværre.
Cognac’en og valnødderne bidrog godt til umani .. og gav det en tvist henimod Foie gras.
Næste gang vil jeg doble valnødderne 🙂 for at give det et ekstra tvist og mere fedme.
Tak for altid gode opskrifter – og Godt Nytår
Annett
Kære Annett,
Mange tak for din hilsen. Jeg er rigtig glad for at høre om succesen med faux gras’en. Jeg synes også, det er rigtig lækker festmad. Og heldigvis kan man jo arbejde videre med en opskrift, fx med flere valnødder. Tit skal man lige justere, så en ret passer lige netop til ens egne smagsløg.
Rigtig godt nytår – og tusind tak for den fine tilbagemelding,
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy