persisk linse- og bønnesuppe (Asheh Reshteh)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser, supper
en klassisk suppe som hovedret
Da jeg i foråret var på rejse i Iran var denne suppe mit første iranske måltid. Jeg har længe glædet mig til at dele denne suppe med jer, men jeg syntes, det skulle være lidt koldt og “suppe”-vejr. Det er det nu, så her kommer en meget velsmagende og mættende suppe, der sagtens kan spises som en hovedret.
Jeg var netop ankommet til Hotel Abbassi i Isfahan, da den første kvinde, jeg snakkede med i Iran, spurgte om jeg kendte den berømte iranske bønne- og linsesuppe. Det gjorde jeg af gode grunde ikke, men jeg levede ikke længe i uvidenhed, for hotellet er et af de steder, der er virkelig berømte for denne klassiske iranske suppe.
Suppen spises ofte med fladbrød som nedenfor – dog meget større, nærmest som møllehjul, men det kræver en stor jernplade at stege dem på, noget de færreste danskere er i besiddelse af. Heldigvis kan man også stege brødene i en størrelse, som kan være på en dansk stegepande.
Tusind tak til en af bloggens læsere, herboende iranske Claudine Zia, som også har fortalt mig om suppen og desuden har givet mig opskriften på fladbrødet, der er som hendes mor laver det. Læs mere her.
fladbrød så store som møllehjul spises til suppen
Hotel Abbasi i Shiraz laver en skøn bønnesuppe
Når man træder ud i hotellets eventyrlige have, er man straks indhyllet i hele 1001 nats mystik.
I noget, der nærmest et et hul i muren ud til haven, serverer kokken den dejlige suppe. Når man har betalt til kassereren, går man hen til kokken med den gigantiske gryde og får udleveret sin skål med bønnesuppe og yoghurt og stegte løg på toppen.
kokken i et lille rum i hotellets gårdhave øser suppe op
persisk bønne- og linsesuppe (Asheh Reshteh)
125 g kikærter
125 g kidneybønner eller andre bønner
125 g linser
100 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
1 spsk gurkemeje
300 g frossen spinat eller 1/2 kg frisk
2 store grønkålsblade eller 6 sølvbedeblade
1,5 l grøntsagsbouillon (evt. vand + Herbamare)
125 g tynd pasta (fuglereder)
1 bdt persille
1 bdt dild
til servering:
100 g løg
2 spsk olivenolie
2 spsk frisk mynte
evt. 1-2 dl yoghurt, evt. sojayoghurt
Sæt kikærter og bønner i blød natten over i rigeligt vand.
Kog kikærter, bønner og linser i nyt vand. Kog dem 15 minutter og afdryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien sammen med gurkemejen. Svits til løgene er let gyldne. Tilsæt de afdryppede kikærter, bønner og linser.
Snit de grønne blade (spinat og grønkål eller bladbede) i mindre stykker og kom dem i gryden sammen med bouillonen. Læg låg på gryden og lad suppen simre 20-30 minutter.
Tilsæt pasta, hakket persille og klippet dild de sidste 5 minutter af kogetiden.
Smag til med salt og peber.
Skær de sidste løg i ringe og svits dem gyldne i olien.
Servér suppen portionsvis med stegte løg, mynte og yoghurt på toppen.
Giv gerne persiske fladbrød til suppen.
superheftig suppe!
Ja, her i vinter kan man godt blive afhængig!
Kh Kirsten
Som altid ser det så lækkert ud og smukke fotos. Den skal helt sikkert prøves!
Tak søde Deborah. Jeg ønsker god appetit!
Knus fra Kirsten
Lækker suppe, men hvad skal jeg stille op med spinaten? Er den et alternativ til grønkålen eller skal den i gryden samtidig?
Kære Rebecca,
Tak for din hilsen. Det er dejligt, at du kan lide suppen. Den er skønt mættende og fuld af smag.
Jo, du skal bruge både spinat og grønkål (evt. bladbede). I opskriften skriver jeg “de grønne blade”. Det omfatter både grønkål og spinat. Jeg vil skrive det lidt tydeligere i opskriften. Så tusind tak fordi du pegede på denne uklarhed.
Kh
Kirsten
Tak 😋
Lyder godt. Men jeg er i tvivl om hvilke linser, jeg skal bruge?
🙂
Jeg vil anbefale de almindelige brune linser eller Puy-linser. God fornøjelse.
Kh Kirsten
Er lidt forvirret. Er det ikke Esfahan? Prøver at finde en “ bonderet” med kikærter og flækærter og kartofler kogt på lam og grøntsager ,blev efterfølgende mast med i en morterlignende tingest. Hvis jeg ikke finder den prøver jeg din. Inspirerende. Skal også prøve brødet. Tak
Kære Lise,
Det vil da glæde mig, hvis du har lyst til at prøve den persiske suppe. Jeg kan bestemt anbefale den!
Kh Kirsten
Fantastisk ret. Blot en rettelse: Hotel Abbasi som er nok verdes ældste hotel er placeret i Esfahan og ikke Shiraz 🙂
Tak for det fine opskrift.
Kære Sam,
Mange tak for din kommentar. Det ved jeg selvfølgelig godt, jeg har bare glemt at rette det. Men du skal have mange tak, fordi du gjorde mig opmærksom på forbyttelsen af de to byer.
Og jeg er også glad for at du kan lide retten. Den ER ret fantastisk!
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy