paté af portobellosvampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
4. juli 2015
en kølende sommersuppe
På en sommerhed dag er det skønt med en let, kølig suppe.
Her er ærter og squash blendet og serveret med ingefærfløde. Stærke sager som ingefær og chili er godt i varmen. Det lukker porerne op, og det betyder, at vi lettere at komme af med varmen.
Se opskriften her.
3. juli 2015
portobello i pateen
grøntsagspusheren kom forbi – igen!
Alle burde have en grøntsagspusher. Jeg kan varmt anbefale det. Min hedder Peter og er en fantastisk mand, som pludselig dukkede op i mit køkken for et par år siden.
Peter er lige så vild med grøn mad, som jeg, og så er han verdens mest betænksomme og gavmilde pusher. Forleden kom Peter lige forbi i sommerhuset med nogle kilo portobellosvampe! Så er gode råd jo dyre, for det var rigtig mange svampe. Jeg funderede lidt og bestemte mig for, at en paté ville være en velsmagende løsning. Jeg valgte at lave pateen uden æg og har i stedet brugt loppefrøskaller, som binder svampene fint sammen.
Hvis du ikke er så heldig som mig og pludselig stå med en stor portion portobellosvampe, kan du sagtens lave pateen med andre svampe. De vilde er snart på vej, og jeg er sikker på, at det også vil være en lækkerbisken med Karljohan.
.
svampepaté med portobello
200 g løg
4 spsk olivenolie
3/4 kg portobellosvampe
1/2 citron
1 spsk tørret merian
1/2 spsk tørret timian eller oregano
1 dl sojafløde eller anden fløde
1 1/2 dl svampevæde
3 spsk loppefrøskaller (HUSK)
50 g havregryn (evt. glutenfrie)
3 spsk tamari (soja)
Du har brug for en temmelig stor gryde eller pande til svitsning af svampene, der fylder meget, inden de bliver svitset. Svits evt. i to portioner.
Hak løgene og svits dem i olien, til de er klare.
Del stokkene fra svampene men bevar hovederne hele. Kom svampene i gryden og svits dem ved rask varme. Tilsæt citronsaft af ca. 1/2 citron samt krydderurterne. Lad svampene simre 5-8 minutter, til de er bløde.
Hæld svampene i en sigte og lad dem afdryppe. Gem væden. Du kan evt. lade svampene stå til næste dag.
Rør sojafløde og svampevæde sammen. Tilsæt loppefrøskaller, havregryn og tamari. Smag godt til med peber og tamari.
Beklæd en bageform med bagepapir og dæk hele bunden med et lag svampe. Fordel 1/3 af flødemassen ovenpå. Læg endnu et lag svampe og flødemasse og fortsæt til ingredienserne er brugt. De øverste svampe skal have den buede side opad.
Sæt formen i en 200 grader varm ovn og bag pateen ca. 25 minutter. Sluk for varmen og lad formen stå endnu 10-15 minutter i ovnen.
Tag pateen ud af formen og skær skiver af den. Pateen kan spises varm eller kold.
tip
Hvis du spiser æg, kan du tilsætte 1-2 æg til fyldet.
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Kære Kirsten
Så fik jeg også en hel kasse marksvampe fra min økologiske grøntsagshandler og lavede denne i går. Og hvor er den god! Jeg lavede den med hvidløg, salvie og timian og med 3 æg i stedet for HUSK. Gæsterne roste denne fremfor mange andre retter på bordet – stor succes, og TAK for opskriften!
Venlig hilsen
Dorthe
Kære Dorthe,
Ih, hvor dejligt. Og så med marksvampe! Det er jo det allerbedste. Og tak fordi du fortæller om æggene. Det er rart både for mig og for bloggens læsere at vide, at det også fungerer godt. Jeg har nemlig kun lavet pateen med HUSK.
Kh
Kirsten
Kære Kirsten,
har været så heldig at få fingre i et halv kilo blandede svampe og havde derfor tænkt mig at lave pateen med soyafløde og æg, hælde farsen i en form og fryse den ned ubagt, for senere juleaften at servere den nybagt. Ville dette være en mulighed? Tak i øvrigt for lækre inspirerende opskrifter.
Kære Kathleen,
Det lyder som en god idé at lave pateen i forvejen, men jeg ved ikke, om det er en god idé at fryse farsen ned ubagt. Det har jeg aldrig prøvet. Jeg bager altid postejer/pateer, før jeg fryser dem.
Hvis jeg var dig, ville jeg lave farsen og fryse en lillebitte prøve ned til næste dag – og så bage den. Så er du sikker.
Rigtig god fornøjelse og hjertelig tak for rosen.
Kh Kirsten