pastinakbøffer med karamelliserede rosenkål – kalorielet og billig mad
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
start det nye år med grøn januar
Velkommen til et nyt spændende år, hvor vi kan realisere noget af det, vi ikke nåede i 2024. Måske et mere bæredygtigt og sundt liv?
Forhåbentlig er 2025 året, hvor den plantebaserede mad for alvor gør sit indtog i de danske køkkener. Året, hvor de lækre planter skubber den på alle måder belastende animalske kost af tallerkenen.
Men der er adskillige snublesten. Mange mener, det er for besværligt, det tager for lang tid, det smager ikke godt, og hvordan begynder man overhovedet?
Disse forhindringer for et nyt, let og plantebaseret liv har min kollega Anette Harbech Olesen og jeg bestemt os for én gang for alle at fjerne fra jordens overflade. Vi har nemlig lavet en E-bog, “Grønt på gaflen”, om at komme godt i gang i det grønne køkken. Bogen indeholder masser af tips og tricks til et nyt og nemt liv i det grønne køkken, det handler bl.a. om velsmag, grønne proteiner, madplaner og meget mere – og naturligvis nemme og lækre opskrifter.
Glæd dig til næste uge, hvor E-bogen udkommer.
.
nem, billig og lækker januar-mad
Ligesom mange holder “hvid januar”, og afstår fra alkohol, vil jeg foreslå en “grøn januar”, hvor man kun spiser plantemad. Det er samtidig slankemad både her og dér, for de grønne retter er både gode for taljemålet og for pengepungen.
Denne uges opskrift er lynhurtige bøffer af pastinakker, se opskriften længere nede i indlægget.
.
bøffer er geniale som hovedret eller pålæg
Når man bager postejer eller laver frikadeller/bøffer, er det en god idé at lave rigeligt, fordi alle tre ting er så velegnede som pålæg.
Bøfferne her er pyntet med syltede svampe, rå agurk, mayo smagt til med tomatpuré samt drys af persille.
.
tilbehør af karamelliserede rosenkål
Et lækkert tilbehør til bøfferne er karamelliserede rosenkål. Her er kålene lidt fornemt blevet trukket på spyd med lidt blomkål, som blev bagt sammen med rosenkålen, men tilbehøret kan sagtens serveres i en skål, se opskriften nedenfor.
.
alt afhænger af smagen
Nissen havde travlt med smageskeen i julen. Det kom der bl.a. disse ristede umami-solsikkekerner ud af. De leverer skøn smag til maden, se opskriften nedenfor.
Umami kaldes også den femte smag, og er dén smag, der i mange tilfælde fuldender smagssymfonien i en ret, der i øvrigt optimalt set indeholder noget salt, sødt, surt og bittert.
.
lynhurtige pastinakbøffer
(8-10 bøffer eller frikadeller)
1½ spsk chiafrø eller hørfrø
400 g pastinakker (evt. persillerødder eller kartofler)
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
30 g umami-solsikkekerner, se nedenfor
1 spsk tørret oregano eller anden krydderurt
50-100 g rasp
plantefløde efter behov
citronsaft, tamari, friskkværnet peber
olie til stegning
.
Sæt chia- eller hørfrøene i blød i ½ dl vand nogle timer eller gerne dagen før, du skal bruge dem.
Riv pastinakker, løg og hvidløg groft, og rør de udblødte frø i grøntsagerne.
Tilsæt solsikkekerner, den valgte krydderurt og 50 g rasp. Rør fløde i lidt ad gangen og tilsæt evt. mere rasp.
Rør farsen sammen, så den er tilpas fast til, at du kan forme bøffer af den. Tilsæt evt. mere fløde og/eller rasp.
Smag farsen godt til med lidt citronsaft, tamari og peber.
Lad farsen hvile en times tid og form 8-10 bøffer eller frikadeller.
Sæt bøffer eller frikadeller på en bageplade og bag dem i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, ca. 15 minutter.
Servér fx bøfferne med dampet broccoli eller blomkål samt karamelliserede rosenkål, se opskriften nedenfor.
På fotoet øverst har bøfferne fået følgeskab af en sovs rørt af mayo og lidt plantefløde smagt til med miso og tamari.
.
karamelliserede rosenkål
(4 personer)
250 g rosenkål
glasering:
2 spsk olivenolie
1/2 spsk rørsukker
1 spsk agave- eller anden sirup
1 spsk vellagret balsamico
1 spsk tamari
evt. dild
.
Skær rosenkålene igennem og læg dem i en bageform.
Rør glaseringen sammen og bring den i kog. Lad den simre et øjeblik, til den tykner lidt.
Hæld glaseringen over rosenkålen og vend godt rundt. Læg de halve kål, så skærefladen vender nedad.
Sæt pladen i den 200 grader varme ovn sammen med pastinakbøfferne.
Bag rosenkålen, indtil overfladen er mørk, ca. 10 minutter.
Drys evt. med frisk dild.
.
umami-ristede solsikkekerner
50 g solsikkekerner eller græskarkerner
2 spsk tamari
1 spsk olivenolie
.
Rist kernerne i tamari og olie på en pande. Rist til frøene er helt tørre.
Lav evt. en større portion og opbevar frøene i et lufttæt glas. Frøene kan give masser af smag til mange retter.
.