på kokkeskole i Laos
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser, salater
ægte laotisk mad
Rejsekammeraten og jeg er på kokkeskole i Vang Vien i det nordlige Laos.
I Villa Lao underviser Pha Souk. Her er hun med de uundværlige ingredienser i laotisk (og thailandsk) mad: hvidløg, skalotteløg, citrongræs, galangarod, ingefær, chili og kaffirlimeblade.
Vi skal i gang med en curryret med små auberginer, græskar og grønne bønner, en svampesalat og en salat med grøn papaya.
I Danmark kan vi ikke lave salaten med grøn papaya, men det går fint at bruge agurk og gulerod i stedet for, så den salat får du opskrift på i dag. Jeg lover: den smager fantastisk!
Grøn papaya er lidt hård på samme måde som gulerod. Derfor foreslår Pha Souk, at vi i Danmark bruger gulerod og agurk, der tilsammen minder om rå papaya.
hemmeligheder åbenbares
Pha Souk fortæller, at hemmeligheden bag det stærke/syrlige i laotisk mad er knusningen af løg, hvidløg, citrongræs og chili.
For at få ingredienserne mast tilstrækkeligt, skal der stødes og stødes med en stor og tung pestle i en morter af anselig størrelse. Sådan en finder man næppe i Danmark, så jeg foreslår, at ingredienserne findeles i blenderen.
det kræver armkræfter
Bente og vores holdkammerat, en kineser fra Portugal, lægger også kræfterne i.
Det ligner lidt et mordvåben, og trækøllen er da også effektiv til at mose ingredienserne til en tyk grød.
der stødes og stødes og stødes . . .
… og så skal der lige et skævt limesaft i.
laotisk agurkesalat
1 stor agurk
2 gulerødder
4 tomater
1 chili uden kerner
2 fed hvidløg
2 tsk sukker
limesaft
2-3 spsk vegetarisk fiskesovs (købes hos en kinesisk købmand)
thailandsk basilikum eller mynte
Skær agurk og gulerødder i juliennestrimler. skær tomaterne i tynde både.
Kom hakket chili efter smag, hvidløg, halvdelen af tomaterne og 1/4 af agurk og gulerod i blenderen. Blend til massen er en grov pasta. Tilsæt sukker, limesaft efter smag og vegetarisk fiskesovs. Smag blandingen godt til og vend resten af agurken, gulerødderne og tomaterne i ” dressingen”.
Pynt salaten med en frisk krydderurt.
den færdige salat
glem ikke klisterrisen
I Laos er klisterrisen den foretrukne ris. Klisterris kan købes i Danmark hos kinesiske købmænd.
Risen sættes i blød et par timer, før den dampes. I Laos sker det i en flettet kurv over kogende vand. Derhjemme kan man bruge en sigte, som sættes over en gryde kogende vand.
Laoterne triller små kugler af risen med fingrene og dypper den i en curryret.
og SÅ skal maden nydes
Vi må have lært noget, for vi var helt vilde med vores egen mad. Vi har aubergine- og græskarcurry i skålene, papayasalat og svampesalat på tallerknerne. Og så selvfølgelig i klisterrisen i de små flettede kurve. Opskrifter på curryen og svampesalaten følger.
Velbekomme!
Uhmmmm hvor ser det godt ud og I så glade.
Tak og knus fra Wanda
Ja, vi er rigtig glade, for det smager så dejligt!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Er lige faldet over din hjemmeside, i min søgen efter kød-frie opskrifter. Sikke mange lækre opskrifter du har. Og så faldt jeg over dette indlæg. I oktober 2013 var jeg i tre uger i Thailand og vi var på en fantastisk kokkeskole lidt uden for Chiang Mai. Her fik vi også en lækker salat med grøn Papaya (Umoden Papaya) og jeg var så ked af, at det selvfølgelig ikke er muligt at få i DK. Så tak for denne opskrift, det vil jeg prøve.
Og så har jeg også set dit indlæg fra Bangkok. Jeg synes du er en lille smule hård ved Thailand. Jeg er enig i at Bangkok er en stor larmende og ikke særlig dejlig by, men der er sandelig mange fantastiske perler er mennesker, byer, natur, mad og oplevelser i resten af Thailand. Jeg kan især anbefale det nordlige Thailand. Vi nåede kun et kort besøg i Cambodia mens vi var i Asien. Nu er jeg hooked på også at besøge Laos, når vi kommer på de kanter igen 🙂
kære Hanne,
Mange tak for din hilsen. Jeg er glad for, at du synes opskrifterne ser spændende ud, og jeg håber, du får glæde af bloggen. Jeg udsender normalt et par opskrifter om ugen, når jeg er hjemme.
Det er ikke min mening at være hård ved Thailand, for jeg holder uendelig meget af landet og folket. Jeg har rejst her siden 1980, og en af mine bedste venner er thai, en tidligere munk, som jeg også har besøgt denne gang. Men noget af det sørgelige ved Bangkok er, at de er ved at drukne i biler og forurenet luft. Jeg har nogle gange kørt gennem byen med min thaiven, og det tager ofte mere end 2 timer at komme igennem den. hvis det fortsætter på denne måde, kvæler de sig selv.
Laos er meget mere tilbagelænet og infrastrukturen er ikke nær så god som i Thailand, men det er noget af det, jeg holder af. Også Cambodia er er dejligt land at rejse i. Mon du kender min kogebog: Vegetarisk køkken. Thailand – med en mandskab gaf Laos og CMbodia? Den er udsolgt som papirbog men kan købes som E-bog hos Saxo.
Kh Kirsten
Hi igen Hanne,
Det kneb med stavningen af kogebogen. Den rigtige undertitel er: med en mundsmag af Laos og Cambodia.
Kh Kirsten