Meeras kartofler i spicy kokossovs og masala-blanding
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
ægte indisk
på kokkeskole
I Cochin i Sydindien var jeg så heldig at blive undervist af den dejlige kvinde, Meera Leo, og hendes mand, Leopold George, som står for brødbagningen.
Selv om der er mange krydderier i denne indiske ret, er den ikke brændende stærk, men derimod meget aromatisk og delikat.
I Indien spiser man meget det produkt, der hedder paneer, og det indgår også i denne ret. Paneer minder i konsistens om tofu men er fremstillet på basis af mælk. Det er vanskeligt at få paneer i Danmark, så jeg bruger tofu i retten i stedet.
.
Meeras kartofler i spicy kokossovs
200 g tofu
olivenolie
200 g løg
2 fed hvidløg
2 tsk stødt koriander
½ tsk chilipulver
1 tsk gurkemeje
3 tsk garam masala (se nedenfor)
600 g kartofler
400 g tomater
ca. 2 ½ dl vand
½ spsk reven ingefær
en lille håndfuld tørrede karryblade (købes i orientalske butikker, kan evt. udelades)
½ spsk majsmel
ca. 2 dl kokosmælk
Skær tofuen i små terninger og steg dem gyldne i 2 spsk olivenolie. Sæt dem til side.
Hak løg og hvidløg. Svits dem i 2 spsk olivenolie i en gryde, til løgene er klare.
Rør alle krydderierne ud i lidt vand. Tilsæt dem og svits et par minutter.
Skær kartofler og tomater i små terninger (gem 1/2 dl af tomaterne).
Kom kartofler og tomater i gryden og hæld 2 ½ dl vand ved. Tilsæt ingefær og karryblade samt et drys salt.
Læg låg på gryden og lad retten simre 8-10 minutter eller til kartoflerne er møre. Tilsæt den stegte tofu.
Rør majsmelet ud i kokosmælken og hæld det i gryden. Bring det til kogepunktet og tag gryden af varmen (kokosmælk skal helst ikke koge). Smag til med salt.
Servér retten med de sidste hakkede tomater på toppen og giv fx ris og mungbønner til samt frisk kokoschutney.
.
masala-blanding
Man kan købe færdigblandede garam masala-krydderier i butikkerne. Men det er sjovere at lave sin egen blanding. Næsten enhver husholdning i Indien har sin egen hemmelige opskrift. Her kommer Meeras, som jeg har fået lov at medbringe til mine danske læsere:
friskmalet peber
kanel
stødte nelliker
kardemommefrø
fennikelfrø
frø af stjerneanis
Stød samme mængde af hvert krydderi i en morter og opbevar masalaen i et tætsluttende glas.
Stød fx 1 spsk af hvert krydderi ad gangen, da masalaen er bedst, når den er nogenlunde frisk.
Stjerneanis er en af de krydderier, der indgår i Meeras masala-blanding.
De små frø i kapslerne har en lakridsagtig smag, og krydderiet har fået sit navn efter den stjerneformede kapsel.