marokkansk påskesuppe med safran og vanilje
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
solgylden suppe fra “Le Paradis du Safran”
I anledning af påsken er her en solgylden suppe lavet af så enkle ingredienser som kartofler, gulerødder, squash og græskar.
Suppen er endnu en lille hilsen fra Marokko. Jeg smagte den hos Christine Ferrari, der driver safran-farmen “Le Paradis du Safran”, og som jeg omtalte under safranbrødene.
Foruden de omtalte brød spiste jeg en lækker frokost i Christines lille safran-pradis. Forretten var denne super-enkle suppe, som får sin elegance fra safran og et lille drys vanillekorn på toppen.
.
på markedet fås det hele
På markederne i Marokko bugner det med to af de mest spiste grøntsager: gulerødder og græskar.
.
alle græskar kan bruges
Til safransuppen kan du vælge hokkaidogræskar eller et hvilket som helst andet græskar.
.
et lille hvil mellem indkøbene
Det er hyggeligt med en lille sludder på vej hjem fra indkøb. I et land, hvor det sjældent er rigtig koldt, kan man sagtens hygge sig på det hårde fortov.
.
man klær’ sig vel efter forholdene!
I en lille smøge kan man sidde og overvåge “trafikken” – og når man vælger matchende farver, kan man næsten gå i ét med omgivelserne!
.
Christines safransuppe
I “Le Paradis du Safran” blev suppen selvfølgelig serveret i et klassisk marokkansk glas. Christine har pyntet suppen med et lille geraniumblad, men du kan vælge en anden krydderurt efter smag og behag.
Mange turister i Marrakech lægger vejen forbi “Le Paradis du Safran” (ca. 30 km udenfor Marrakech) for at smage på Christines lækre mad. Christine afholder også madkurser. Du kan læse om det hele her.
.
Christine i sit Paradis
Schweiziske Christine Ferrari er en helt usædvanlig kvinde, der med de bare næver har opbygget sit paradis af en lille botanisk have med mange forskellige urter og eksotiske planter. Og så dyrker hun store mængder krokus, der høstes i november. Støvdragerne tørres derefter og bliver til det dyre krydderi, safran.
Hvis du synes safran er for dyrt, kan det erstattes med gurkemeje, men smagen bliver en anden.
Christine og hendes folk bager hver dag friske brød i ovnen ovenfor.
.
vanilje giver suppen et helt specielt præg
marokkansk safransuppe med fløde og vanilje
(4 personer)
100 g løg
2 spsk kokos- eller olivenolie
200 g kartofler
200 g græskar
150 g gulerødder
150 g spuash
1 stor stang bladselleri
ca. 8 dl grøntsagsbouillon
1 nip safran
1 nip salt
citronsaft
friskkværnet peber
1 dl piskbar soja- eller kokosfløde, evt. yoghurt
1 stang vanilje
krydderurt, fx rød syre eller basilikum
.
Hak løgene og svits dem i olien til de er let gyldne.
Skær alle grøntsagerne i små terninger og kom dem i gryden. Tilsæt bouillonen og bring suppen i kog.
Kom safranen i en morter med et lille nip salt og stød det til et pulver. Hæld 2 spsk kogende vand på og opløs safranen. Kom den i suppen.
Lad suppen koge under låg 8-10 minutter eller til grøntsagerne er møre.
Afkøl suppen lidt og purér den.
Smag godt til med salt, peber og citronsaft.
Pisk fløden stiv.
Skrab kornene ud af vaniljestangen.
Varm suppen op igen og servér den fx i små glas, som i ”Le Paradis du Safran”. Sæt en spsk fløde eller yoghurt på toppen og drys med vanilje og en krydderurt, evt. også lidt friskkværnet peber.
Servér brød til suppen, det kan være safranbrød eller almindelige marokkanske brød – eller noget helt tredje.
.
.
Suppe uhmmmmm Bliver inspireret til suppe i morgen tror jeg det bliver 🙂
Tak kære Kirsten
Knus Wanda
Selv tak. Jeg håber, du bliver glad for suppen!
Knus fra Kirsten
Det er dog de mest Fantastiske farver, der frister øjet i dine billeder🌞
Og suppen hopper lige ud fra skærmen og i mit køkken!
Dejligt, Det blir godt💚
Kære Ingeborg,
Det er godt med farver her i den sene vinter. Vi trænger til kulører – og en solgul suppe, så jeg er glad for, at du er blevet fristet. Jeg håber, suppen vil smage!
Kh
Kirsten
Må lige spørge om vanilje kun er til pynt?
Kære Gitte,
Vaniljen er i høj grad med som smagselement. Som jeg skriver i opskriften, skal vaniljekornene drysses på suppen.
Jeg håber, du vil kunne lide kombinationen af safran og vanilje!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Jeg arbejder i Le Creuset i Lyngby, og vi har i morgen inviteret en masse mennesker til påskemad i minigryder i butikken. Jeg har ledt efter en smuk påskegul safransuppe til at servere og er faldet over din. Må jeg gerne udskrive og udlevere din opskrift til kunderne, med reference til din hjemmeside?
Vi har også købt din lækre bog om grydebrød (naturligvis) og bruger den tit 🙂
Venlige hilsner
Maria
Kære Maria,
Det glæder mig, at I kan lide suppen hos Le Creuset. Jeg har svaret dig pr. mail.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, kan jeg bruge nogle tern knoldselleri i stedet for bladselleri som aldrig finder vej til mit køleskab? Kh Grith
Kære Grith,
Ja, jeg tror bestemt, at det vil gå fint med lidt knoldselleri. God fornøjelse med suppen!
Kh Kirsten
Er du vild hvor smager den godt Kirsten! Det vanille er bare prikken oveni suppen. Fantastico. Den glæder jeg mig til at serverer for svigermekanikken som ankommer fra Skotland om et kort øjeblik. De bliver ellevilde.
Kære Grith,
Hvor ER det dog dejligt at høre. Tusind tak.
Jeg håber, at du fik et par ekstra point i svigermors lille sorte bog!
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy