Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

29

november 2024

2

KOMMENTARER

mandelbagt tærte med rosenkål (glutenfri) – og et godt tilbud!

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

black friday tilbud – skynd dig: kun til kl. 24 i aften

Min spritnye bog, “Grøn gæstemad” kan du i dag købe hos Saxo til en speciel lav black friday-pris.

“Grøn gæstemad” med masser af ideer til julens og nytårets fester, kan du indtil kl. 24 i aften, den 29. november, købe til den lave pris af kr. 180,60.

Du finder bogen hos Saxo her.

.

tærte med mandler i bund og top

Jeg er i fuld gang med at nyde vinterens grøntsager. I dag er det rosenkålene, der optræder som fyld i en tærte med mandler både i bunden og på toppen. Rosenkål og mandler er et rigtig godt match. Og skulle du høre til de uheldige, der ikke kan lide rosenkål, så giv alligevel denne tærte en chance. Bunden er oven i købet glutenfri. Men den kan narturligvis bages med enhver slags tærtedej.

Du kan bytte rosenkålene ud med broccoli eller blomkål.

.

når kål kommer i god form

 

Du kan bage tærten i en hvilken som helst slags form: rund, oval, kvadratisk eller – som her – i en aflang form.

.

tærte til julefrokosten?

En af årets store højtider nærmer sig, og vi er mange, der glæder os til julefrokosten. Her er en tærte altid et godt valg. Det kan være denne her, eller du kan overveje en squashtærte eller en rødbede/græskartærte.

.

et godt underlag for rosenkålene

Hvad med mayonnaisen, når man er plantespiser? Jeg er lidt af en mayonnaise-freak, så jeg har eksperimenteret med gode alternativer til mayo uden æg. Her er en udgave, hvor grundsubstansen er silketofu. Der er meget lidt olie i, og det er derfor en virkelig god mayo, hvis man skal tælle kalorier. Det betyder, at den ikke har den fedme som en ægge-mayo har, men du kan selvfølgelig tilsætte mere olie efter smag.

Se opskrift på to plantemayoer her.

.

mandelbagt rosenkålstærte med løg (glutenfri)

(4 personer)

bund:

100 g jordnøddesmør (eller tahin)

100 g boghvedemel

100 g rismel

1 tsk salt

1/2-1 dl vand

fyld:

400 g rosenkål (evt. blomkål eller broccoli)

150 g løg

1 portion tofunaise (evt. mayo m sojamælk) +25 g mandelmel eller cashewcreme

olivenolie

50 g mandelflager

evt. friske krydderurter

.

Du kan evt. lave bunden dagen før, du vil bage tærten, rulle dejen ud og lægge den i formen. Så stiller du formen i køleskabet, og tærten er lige parat til at komme i ovnen (du kan også bage hele tærten i god tid, evt. dagen før den skal serveres).

Lav tofunaisen, mayo’en eller cashewcremen, før du sætter tærten i ovnen, se opskrift på tofunaise, mayo eller cashewcreme her.

Hvis du bruger tofunaise eller mayo så tilsæt 25 g mandelmel og evt. lidt mandel- eller sojamælk til passende konsistens.

Ælt jordnøddesmør, de to slags mel, salt og vand sammen til bunden. Tilsæt vandet lidt ad gangen. Dejen skal være tilpas blød til at kunne rulles ud.

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og læg den i et tærtefad eller en bageform.

Sæt formen i en 200 grader varm ovn og forbag bunden ca. 8 minutter.

Skær rosenkålene igennem. Skær løgene i tynde både.

Fordel den valgte creme på den forbagte bund og læg grøntsagerne ovenpå i et pænt mønster. Pensl med olie og sæt formen i ovnen 15 minutter.

Tag formen ud og drys mandelflagerne på. Dryp med lidt mere olie.

Bag tærten færdig, endnu ca. 20 minutter. Overfladen skal være gylden.

Servér en salat til, fx med radicchio, avocado og pomolo.

.

.

glæd dig til årets julekalender

I årets julekalender vil du hver dag i december indtil den 24. modtage ideer og opskrifter på grøn og lækker julemad.

Hvis du allerede abonnerer på bloggen, får du indtil jul en ny jule- eller nytårsopskrift i din indbakke. Hvis du ikke allerede abonnerer, kan du tegne gratis abonnement th. under teksten: “Abonnér på bloggen via email”.

Giv gerne adressen www.kirstenskaarup.dk videre til venner og bekendte, så vi i år kan få så meget grøn og lækker julemad på bordet som muligt.

.

Share

2 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.