linse- og bønnesuppe fra Persien (Asheh Reshteh) – et skønt hovedmåltid
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, supper
.
ugens suppe – en klassisk suppe som hovedret
Da jeg for nogle år siden var på rejse i Iran, var denne suppe mit første måltid på iransk jord. En rigtig hjertevarmende og -styrkende suppe.
Det er i Danmark stadig lidt køligt og dermed suppe-vejr. Så lige nu kommer den meget velsmagende og mættende suppe til sin ret. Suppen kan sagtens spises som en hovedret.
Jeg var netop ankommet til Hotel Abbasi i Isfahan, da den første kvinde, jeg snakkede med i Iran, spurgte om jeg kendte den berømte iranske bønne- og linsesuppe. Det gjorde jeg ikke, men jeg levede ikke længe i uvidenhed, for hotellet er et af de steder i Iran, der er virkelig berømt for denne klassiske suppe.
Suppen spises ofte med fladbrød som nedenfor – dog meget større, nærmest som møllehjul, men det kræver en stor jernplade at stege dem på, noget de færreste danskere er i besiddelse af. Heldigvis kan man også stege brødene i en størrelse, som kan være på en dansk stegepande.
Tusind tak til en af bloggens læsere, herboende iranske Claudine Zia, som også har forklaret mig om suppen og desuden har givet mig opskriften på fladbrødet, der er som hendes mor laver det. Læs mere her.
Jeg har tidligere præsenteret suppen, men da det er en af de mest tilfredsstillende supper, jeg kender, har jeg hevet den frem igen som en god idé på en kølig forårsdag.
.
fladbrød så store som møllehjul spises til suppen
.
Hotel Abbasi i Isfahan laver en skøn bønnesuppe
Når man træder ud i hotellets eventyrlige have, er man straks indhyllet i hele 1001 nats mystik.
I noget, der nærmest er et hul i muren ud til haven, serverer kokken den dejlige suppe. Når man har betalt til kassereren, går man hen til kokken med den gigantiske gryde og får udleveret sin skål med bønnesuppe og yoghurt og stegte løg på toppen.
.
kokken i et lille rum i hotellets gårdhave øser suppe op
.
hurra for den grønne gastronomi
Der er ikke mange ting, der er mobbet med så mange tonstunge fordomme som plantemad. Enhver kødspiser ved, at vegetarisk og vegansk mad er noget af det kedeligste og mest smagløse, man kan forestille sig. De fordomme kommer selvfølgelig fra folk, der ikke ved, hvad de snakker om.
Bevares, da jeg for mere end 50 år siden blev vegetar, var plantemaden faktisk ikke specielt ophidsende. Den så kedelig ud – og den smagte nøjagtig som den så ud. Derfor udgav jeg bogen “Vegetariske festmiddage” for at bevise, at grøn mad er både festlig, lækker og sund. Den bog er forlængst forældet – heldigvis. Der er nemlig taget kæmpeskridt i den grønne gastronomi siden, tænk bare på Geranium i København med tre Michelinstjerner, der serverer grøn gastronomi på et tårnhøjt kunstnerisk og smagsmæssigt niveau. Og nu har vi så også fået Bistro Lupa, som man kan læse i anmeldelsen ovenfor. Forleden scorede den alle hjerter i Politiken.
Ejerne driver allerede Restaurant Ark, som også er en grøn gourmetrestaurant. Den har jeg besøgt, og jeg kan sige, at den også ligger på et højt gastronomisk stade. Nu bør det være slut med plantespiser-bashing!
persisk bønne- og linsesuppe (Asheh Reshteh)
125 g kikærter
125 g kidneybønner eller andre bønner
125 g linser
100 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
1 spsk gurkemeje
300 g frossen spinat eller 1/2 kg frisk
2 store grønkålsblade eller 6 sølvbedeblade
1,5 l grøntsagsbouillon (evt. vand + Herbamare)
125 g tynd pasta (fuglereder)
1 bdt persille
1 bdt dild
til servering:
100 g løg
2 spsk olivenolie
2 spsk frisk mynte
evt. 1-2 dl planteyoghurt
Sæt kikærter og bønner i blød natten over i rigeligt vand.
Kog kikærter, bønner og linser i nyt vand. Kog dem 15 minutter og afdryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien sammen med gurkemejen. Svits til løgene er let gyldne. Tilsæt de afdryppede kikærter, bønner og linser.
Snit de grønne blade (spinat og grønkål eller bladbede) i mindre stykker og kom dem i gryden sammen med bouillonen. Læg låg på gryden og lad suppen simre 20-30 minutter.
Tilsæt pasta, hakket persille og klippet dild de sidste 5 minutter af kogetiden.
Smag til med salt og peber.
Skær de sidste løg i ringe og svits dem gyldne i olien.
Servér suppen portionsvis med stegte løg, mynte og yoghurt på toppen.
Giv gerne persiske fladbrød til suppen.
.
.
enhver iransk suppe starter i bazaren
.