grønt-i-grønt-lasagne (glutenfri)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
2. juli 2015
.
mere skønt og syrligt
Jeg har skrevet lidt om citrusfrugternes velsignelser de seneste dage. I den forbindelse har en af bloggens læsere, Merete, mindet mig om Oscar Umahro Cadogans tip om citrusskal og -saft. Hvis du ikke allerede kender de gode ideer, så se her:
Merete skriver, at det er en god idé: “… at rive skallen på alle de indkøbte citroner for derefter at presse saften, blande skal og saft, hælde det i et glas med låg, som opbevares i køleskabet. Så har man en lækker smagfuld og sund citrussaft, lige til at tilsætte de retter, som lige skal have et pift. Det letter arbejdet, når man står midt i tilberedningen – og det, at man har den færdige saft stående klar til brug, gør at man også får tilsat citron til andre retter end bare lige dem, der nødvendigvis skal have det. Man kan gøre det samme med appelsiner, eller sågar mikse appelsin og citron – det er godt i dressinger, smoothies, kager og desserter, bl.a. sammen med udskåren frugt i frugtsalater eller i koldskålen. Limefrugt og -skal kan også tilsættes – det giver saften et meget lækkert twist. Husk blot at bruge økologiske frugter, som ikke er overfladebehandlede.
syltede citroner
Og så vil jeg i den forbindelse også lige minde om de saltsyltede marokkanske citroner. Den syltede skal er lækker i mange retter og salater, og saften kan anvendes i dressinger.
Se opskirften her – og fotoet øverst og nederst.
30. juni 2015
.
sommerlet lasagne – kun med grøntsager
I denne lette sommerlasagne er de traditionelle lasagneplader af hvede erstattet af skiver af squash. Du kan også vælge skiver af aubergine men de skal i så fald først steges eller bages i ovnen. Squashskiverne bruges rå.
Du kan bruge bønner eller kikærter i den enkle tomatsovs. Den hvide sovs er blot jævnet med maizenamel, så hvis du skal tænke på kalorierne, er her en ret, du kan spise med god samvittighed. Den er meget kalorielet.
Du kan lave en mere fyldig ret ved at lægge almindelige lasagneplader mellem grøntsagslagene. Se opskrift på en klassisk lasagne her.
Spis en kartoffelsalat med dild eller en salat med quinoa og pestodressing til.
brug gerne mange krydderurter
… og husk citronen
Citrusfrugter, og ikke mindst citroner, er små bomber af kropskærlige stoffer. I denne ret er brugt både saft og skal, og begge dele er gavnlige for både kolesteroltallet og blodårerne og meget, meget mere, se om citronens lyksaligheder her.
grønt-i-grønt lasagne (glutenfri)
150 g kidneybønner eller kikærter (eller tilsvarende fra dåse)
400 g broccoli
150 g ærter i bælg
600 g squash
100 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
3 dl hakkede tomater med væde (evt. fra glas)
1 dl finthakkede tørrede tomater i olie
1 spsk tørrer merian
1 spsk tørret oregano
1 økologisk citron
evt. frisk eller tørret chili
2 dl sojafløde
2 1/2 dl grøntsagsbouillon
1-2 spsk maizenamel
evt. frisk oregano
Læg bønnerne i blød mindst 8 timer, hvis du ikke bruger bønner fra dåse.
Kog de udblødte bønner møre i nyt vand, 20-30 minutter. Afdryp dem.
Del broccolien i små buketter. Skræl stokken og skær den i terninger. Overhæld kålen med kogende vand, lad den stå 1 minut og afdryp den.
Bælg ærterne.
Skær squashene i tynde skiver på langs. Brug evt. et mandolinjern.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien til løgene er let gyldne. Tilsæt de kogte bønner (eller kikærter), de hakkede tomater og krydderurterne. Kog tomaterne igennem.
Riv 1-2 spsk (efter smag) af den gule skal på citronen og rør det i bønnesovsen.
Smag til med citronsaft, salt, peber og evt. lidt chili. Tilsæt evt. mere bouillon.
Bring sojafløde og bouillon i kog og jævn væden med maizenamel rørt ud i lidt vand eller bouillon. Smag sovsen til med salt og peber.
Læg lasagnen sammen: læg først et lag squashskiver, derefter et lag bønner/løg og broccoli. Drys med ærter og dryp med lidt af den hvide sovs. Læg et nyt lag og afslut med et lag squashskiver øverst.
Fordel resten af den hvide sovs på squashene og bag lasagnen i en 200 grader varm ovn 25-30 minutter, til overfladen er gylden.
Drys evt. med frisk oregano. Jeg har også pyntet med lidt purløgsblomst og blomst fra brøndkarse.
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Åhhh uhmmmmm igen igen en ret jeg vil nyde både at lave og spise. 🙂 Tak Kirsten.
Kirsten har du en god opskrift til ganske alm. løg ?
Jeg har en hulens masse. Frede gider ikke suppe og har da lavet en tærte med løg.
Har du et godt forslag ? Min fantasi er gået i baglås 🙂
Knus og rigtig god sommer
Wanda
Kære Wanda,
Jeg håber, lasagnen bliver god!
Her er nogle forslag til løgretter. Jeg ved ikke hvilken type løg, du har, men i disse opskrifter kan du bruge alle slags. I øvrigt holder løg sig jo temmelig længe, og jeg håber du får nydt hver eneste lag af løgene!
Kh Kirsten
bagte løg med linsefyld: http://wp.me/p5bjYH-kb
løgkompot: http://wp.me/p5bjYH-1gm
fennikel med quinoafyld (fyldet kan også bruges til løg): http://wp.me/p5bjYH-jB
tærte med løg, kartofler og ærteskud: http://wp.me/p5bjYH-iH
tærte med skalotteløg (alle løg kan bruges) og gedeost: http://wp.me/p5bjYH-c5
bagte løg med aioli: http://wp.me/p5bjYH-61
løgtærte med gorgonzolacreme: http://wp.me/p5bjYH-Jg
Tak kære Kirsten.
Jeg har de store alm. løg.
Jeg ser på opskrifterne og er sikker på, at jeg nok skal få bund i de løg. Intet bliver smidt ud her. Højst går en lille rest til ormene i kompostbunken 🙂
Tak og knus fra Wanda
Det lyder godt Wanda. Jeg sender en kærlig hilsen til ormene – og til dig, Kirsten
Løgene kan snittes, svitses i olie eller bouillon og derefter pakkes i portioner og fryses – så kan de tages ud, når der skal laves gryde- eller panderetter. På den måde udnyttes de dejlige løg, inden de bliver dårlige, samtidig med at man sparer et trin i madlavningen en dag, det skal gå lidt hurtigt. Det er da en win-win løsning. 🙂
Sommerhilsener til alle
fra
Merete.
Selvfølgelig 🙂 gad vide hvorfor jeg ikke lige tænkte på det.
Tusind tak for hjælpen.
Også sommerhilsner herfra Wanda
Tak for endnu et godt råd, Merete. Jeg kan se, at Wanda også har svaret. Det er dejligt at udveksle gode erfaringer!
Kh Kirsten
Jeg finder så megen god inspiration og lærer så meget af denne side, så det er bare dejligt at kunne bidrage med en smule. 🙂
Kære Merete,
Det er dejligt at høre, at du bliver inspireret, og det er dejligt, at vi kan dele erfaringer. Lad os endelig blive ved med det. Jeg havde heller ikke tænkt på det med løgene. Men det er da oplagt.
Kærlige varmehilsener fra Kirsten
Kære Kirsten.
Tusinde tak for alle dine superlækre opskrifter. Denne lasagne ingen undtagelse. Den smager HIMMELSK. I uge 25 lavede jeg hver dag aftensmad efter dine opskrifter her fra bloggen. Vi skal med garanti have flere “Skaarup”uger fremover.
Fortsat god sommer.
Kærlige sommerhilsener fra Mette og familie.
Kære Mette og familie,
Hjertelig tak for din hilsen – og selv tak. Det er MEGET inspirerende for mig at høre, at du og familien trives med den grønne mad. Jeg er virkelig beæret over, at I ligefrem tager nogle “Skaarup-uger”! Jeg håber selvfølgelig, at det bliver til mange, og ikke mindst at I får en masse gode smagsoplevelser (indholdsstofferne ER der sørget for).
Rigtig god fornøjelse fremover og fortsat god sommer til dig og familien.
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
ser så lækkert ud !!!
Det er skønt at høre. Tusind tak, Viveca.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy