Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

onsdag

4

december 2019

2

KOMMENTARER

laks på den kærlige måde hedder faux lax

Skrevet af , Posted in festmad, frokostretter, julemad

.

faux lax – den lakse- og klimakærlige udgave af laks

Selvfølgelig skal der være “laks” på  frokostbordet. Laksen behøver dog ikke at have svømmet rundt i havet først – eller i et antibiotika-inficeret laksebrug.

.

faux lax hives op af jorden

Laks – det er da noget, man hiver op af jorden!

De her saftige sprøde gulerødder kan blive til plantespiserens “laks”. Jeg ved, at nogle vil bebrejde mig, at jeg laver plantebaserede kopier af fisk og kød og altså nu af laks.

Jeg kan egentlig godt forstå det, men når man nu ikke kan få hverken fisk eller kød i sin mund men ikke har noget imod smagen af røget laks og rævesovs, hvorfor så ikke lave en klimakærlig, laksekærlig, bæredygtig og lækker plantebaseret udgave? Hvordan kan man egentlig være imod det? Jeg har i al fald gjort det, og de, der ikke vil spise med, er velkomne til at springe fra.

.

røget lax med rævesovs

Lax’en kan serveres på forskellige måder – og med eller uden rævesovs. Her har jeg smurt brødet med cashewcreme, se nedenfor, lagt avocado og lax på toppen og dryppet med rævesovs. Der er pyntet med ærteskud og frisk dild.

.

lax med marinerede agurker

Smørrebrødet her er med lax og marineret agurk i ruller, se de marinerede agurker her. Brødet er smurt med cashewcreme, se nedenfor.

.

sådan laver du røget lax

Det kræver en lille indsats at lave sin egen lax. Men det er det hele værd. Tænk på at laksene får lov at leve og klimaet tager et dybt lettelsens suk. Og jeg er sikker på, at dine smagsløg får en god oplevelse.

.

flydende røg

Når man skal lave lax, er det en god idé at investere i en flaske flydende røg (liquid smoke). Det er et kemisk produkt, der garanteret ikke er voldsomt sundt, men da man allerhøjest bruger 2 tsk til fire personer, er det til at leve med.

Specialkøbmænd har som regel flydende røg. Ellers kan du købe det på nettet. Fru Hurup i Lyngby har det som regel på lager.

faux lax med rævesovs

(4 personer)

300 g gulerødder

1 bdt frisk dild

4 skiver lyst surdejsbrød

cashewcreme, se nedenfor

1 citron

evt. 8 asparges eller marinerede agurker

marinade:

1 spsk olivenolie

2 spsk ristet sesamolie

1-2 spsk mirin (evt. agavesirup)

ca. 1 tsk flydende røg

salt, friskkværnet peber

1/2 spsk tørret dild

4 tangplader (den type der bruges til sushi) 

rævesovs:

4 spsk tangsennep eller dijonsennep

ca. 2 spsk agavesirup

 

Skrub gulerødderne helt rene (du behøver ikke at skrælle dem) og skær dem i et par mm tykke skiver på langs. Brug gerne et mandolinjern.

Rør marinaden sammen og smag den godt til. Den skal være tilpas salt, røget og sød.

Pensl gulerodsskiverne på den ene side med dressingen og læg dem på den ene tangplade med den penslede side nedad.

Pensl skiverne på overfladen og læg den sidste tangplade over gulerødderne.

På fotoet har jeg pakket tangpladerne ind i stanniol, men det går ikke mere at bruge den stærkt klimabelastende stanniol, så jeg foreslår, at du i stedet pakker tang og gulerødder ind i store kålblade. Lad kålbladene ligge i kogende vand et par minutter, så de bliver bløde. Pak dem tæt omkring tangen.

Læg pakken eller pakkerne i en 180 grader varm ovn 15-20 minutter.

Stik med en gaffel i gulerødderne efter ca. 15 minutter, da bagetiden afhænger af gulerøddernes tykkelse. Gulerødderne må ikke blive for bløde.

Tag pakkerne ud af ovnen og lad dem afkøle. Hvis der er mere marinade, så hæld den over gulerødderne.

Læg gerne gulerødderne med tangpladerne i et glas med låg til næste dag.

Fjern tangen inden serveringen.

lax’en kan opbevares i et lufttæt glas i køleskabet i flere dage.

 

 

rævesovs

Rør sennep og sirup sammen til rævesovsen og smag til med salt og peber. Du kan evt. tilsætte en smule olie og lidt citronsaft.

Smør brødskiverne med cashewcremen og fordel laxen på brødene. Drys med frisk dild.

Du kan pynte laxemaden med en citronrytter eller et par letkogte asparges.

Servér sovsen til separat. .

 

 

cashewcreme 

100 g cashewnødder

evt. plantefløde

lidt citronsaft

salt, friskkværnet peber eller sukker

 

Hæld kogende vand over cashewkernerne og lad dem udbløde 8-10 timer, gerne til næste dag. Afdryp dem.

Blend nødderne helt fint. Tilsæt lidt vand eller fløde, til de er helt findelte og cremede. Du kan yderligere tilsætte lidt havre creme fraiche.

Cremen skal være som smøreost i konsistensen.

Smag til med citronsaft, salt og peber..

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

2 Kommentarer

  1. Anni Bertelsen

Skriv et svar til Anni Bertelsen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.