kold sommersuppe med squash og grønkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
...
grønkål er også lækker om sommeren
Da jeg for nylig besøgte drengene i Dogville (Hundested!) og deres vidunderlige køkkenhave, hvor grønkålen stod chokerende smuk og strålede om kap i sine grøn/lilla nuancer med bladbeder og palmekål, kom vi til at snakke om, hvorfor vi sjældent spiser grønkål om sommeren. Grønkål er mest vintermad: en varm grønkålssuppe, grønlangkål etc. Men kålen er også skøn lige nu, så det er da ærgerligt ikke at nyde den året rundt. Ikke mindst i betragtning af det arsenal af vitaminer, mineraler og mange andre op- og forebyggende stoffer, som grønkål indeholder.
Måske skyldes det, at grønkål – ligesom rosenkål – får tilføjet ekstra velsmag og dybde, når de har fået frost. Men det er jo nemt at klare i vores tid, hvor alle har en fryser. Det er bare at lægge kålen i fryseren natten over. Men jeg vil nu påstå, at grønkålen er ganske velsmagende – også uden frost!
Her præsenterer René en håndfuld af sine struttende friske og økologiske grøntsager. Løg og grønkål blev til denne suppe – sammen med squash, som vælter frem på planterne lige nu. Rødbederne blev forvandlet til rødbedefrikadeller. De kommer med i den nye frikadellebog.
.
vitaminrig sommersuppe på få minutter
Denne suppe er stort set rå, så du får fuldt udbytte af vitaminer og mineraler. Jeg har dog valgt at svitse løg og hvidløg, men har du ikke noget mod rå løg og hvidløg, så blend blot alle ingredienserne. Så er suppen ekstra hurtig at tilberede. Jeg synes dog, at det giver mere dybde og velsmag med de svitsede løg.
Denne kolde sommersuppe kan passende nydes med et glas mousserende vin på en varm sommerdag på terrassen.
.
to gode venner: dild holder af squash
Der er også squash i suppen, og dild passer rigtig godt til den milde frugt.
.
squashblomsterne er også lækre
Det ærgrer mig altid, at de skønne squashblomster ofte går til spilde. De er også lækre og kan med stor fornøjelse spises, se fx squashblomster med fyld af kantareller og nødder eller nøddefarserede squashblomster.
.
sommersuppe med squash og grønkål
(4 personer)
1 lille skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk koldpresset olivenolie
3-4 kardemommekapsler eller 1/2 tsk stødt kardemomme (kan erstattes af chili)
400 g squash
4 dl grøntsagsbouillon
2 dl plantemælk eller -fløde
2 dl havrefløde eller tyk kokosmælk (kan erstattes af planteyoghurt)
1 økologisk limefrugt
salt, peber, rørsukker
4 grønkålsblade
dild
.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter.
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter – eller hak chili efter smag.
Kom løg, kardemomme, squash, bouillon, mælk og fløde i blenderen. Blend til suppen er helt pureret.
Tilsæt 2 spsk limesaft, 1 spsk reven skal og et drys salt og peber.
Smag suppen godt til, også med et nip sukker.
Riv det meste af grønkålen i bittesmå stykker eller hak kålen og rør den i suppen. Gem evt. nogle lidt større stykker.
Servér suppen portionsvis og drys med den resterende kål og klippet dild. Dryp med lidt olivenolie.
.
.
Den suppe vil jeg glæde mig til at prøve i dag. Jeg har også været sikker på at grønkål kun er vintermad, fordi jeg engang har lært at den skal have frost før den er egnet til at spise. Men det passer ikke. Den er dejlig nu, som den er.
Vi har mange grønkålsplanter, som vi nyder gennem vinteren. Grønkålstartar er et hit, flere gange om ugen. Desuden har vi høns, og de får også en stok hver dag. De kvitterer med æg som har en orangegul blomme hele året. Grønkål er en fantastisk opfindelse
Kære Lis,
Vi er totalt enige om at grønkål er et HIT. Og hvor er dine høns heldige – og resten af familien med. Det er sådan noget, man kun drømmer om, når man er uden høns og have!
Grønkålstatar er elsket af mange og dejlig sommermad, men grønkål finthakket i salater og supper er også oplagt sommeren igennem.
Jeg håber, du vil nyde suppen!
Kh Kirsten
Uhmmmm og jeg som lige har købt 8 kæmpe store øko. squash til en 20´er 🙂
Har ingen grønkål, så det bliver ikke i denne omgang. 🙂
Fortsat god sommer
Du kan sagtens lave suppen med andet end grønkål, kære Wanda. Men det ved den erfarne husmor jo selvfølgelig!
God fornøjelse med alle squashene. Husk der ligger mange opskrifter på bloggen med squash.
God sommer til dig og
– kærlige hilsener fra Kirsten
tak for dine3 søde ord. Mine tanker var vist ikke tilstede, da jeg skrev her sidst. De squash jeg købte var hos en af naboerne, fra deres have. De er så lækre og jeg har da lavet ret meget med dem. ÆÆÆÆlsker dem rå også og Mikai på 15 mdr. gør også. Har lavet suppe og ja meget andet 🙂 Ved godt du har en masse opskrifter.
Da jeg skrev “ikke i denne omgang”, så mente jeg at jeg ville lave suppen uden grøntkål ha ha
Knus fra Wanda
Det er godt med lidt forklaring, Wanda. Tak. Og grønkål eller ej: jeg ved, du er en fremragende kok!
Knus fra Kirsten
Den suppe med squash og grønkål er så god, den bliver en af mine favoritter, både til hverdag og til fest, da jeg ikke tåler kardemomme, kom jeg lidt røget stærk paprika, det blev rigtig fint.
Kære Hanne,
Hvor har du været hurtig! Og tak for den gode besked. Det glæder mig meget, at suppen næsten allerede er en klassiker. Og til vinter kan den jo sagtens serveres varm. Og det lyder som en god idé med røget paprika. Jeg tror, at tørret oregano eller timian også kunne være gode muligheder.
Kh Kirsten
Vi skulle ellers have gapazcho i dag, nu da de store tomater i drivhuset er modne.
Kunne skrive det samme som LIs, for vi har plantet 180 grønkålsplanter, så vi har noget grønt til de 14 høns i vinter, men vi må også tage af dem selv 🙂 Jeg laver aldrig grønlangkål eller -suppe, men bruger det helst råt i salater. Da squashene giver godt selv på trods af tørken (jo, de bliver da vandet lidt), så er det jo oplagt med din sunde ret i morgen.
Hilsen Dorit
Kærte Dorit,
Jeg håber, du bliver glad i morgen! Det er jo flot at squashsuppen skubber gazpachoen af banen. Men med alle dine tomater kommer den nok snart på bordet.
Nu skal man jo ikke prale for meget med egne frembringelser, men jeg er temmelig vild med min orientalske gazpacho. Gad vide, om du kender den. Ellers kan jeg varmt anbefale den. Du kan se opskriften her: https://wp.me/p5bjYH-o8.
Kh Kirsten
En lille opfølgning på grønkåls/squash-suppen som jeg lavede i går. Jeg brugte rå løg og hvidløg og frisk chili. Desuden blendede jeg en del af grønkålsbladene med i suppen. Bladene nederst på stokken er megastore, så derfor lavede jeg grønkålschips af resten i ovnen og dryssede ovenpå den rå suppe. Det var et hit …
Kære Lis,
Hvor er det dejligt at få nye ideer. Tusind tak for beskrivelsen af suppen på en lidt anden måde. Og det er en rigtig god idé at grønkålschips som “pynt på suppen. Tusind tak for det.
Kh Kirsten
Jamen, det var netop din Gazpacho-opskrift, jeg brugte fra din suppebog, og den smager supergodt og er fin og fyldig, mætter godt med et stykke grovbrød til.
Men squash/grønkålssuppen her er helt eminent, den smager bare så godt, tænk at en gang blendet squash kan smage af så meget 🙂 Synes både kardemommen og dilden gør underværker. Det er ikke sidste gang vi får de to supper denne sommer, de egner sig fantastisk til disse hede dage. Gad vide, om jeg ikke skulle lave denne squashsuppe til søndagens gæstebud, det er nemlig nogen, der er “med på den værste” 😉 på den gode måde, og så skal de have opskriften med hjem.
Bedste hilsner
Dorit
Du er en fantastisk ambassadør, Dorit. Tak fordi du vil videreformidle opskriften på suppen. Jo længere ud, vi kan bringe de grønne glæder, jo hurtigere kan vi få styr på klimaet (og dyrevelfærden).
Det er dejligt at høre, at du synes om squashsuppen – og jeg ønsker rigtig god fornøjelse med søndagens gæster!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy