kikærteomeletter med svitset grønkål og granatæble
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
kikærteomelet – den får du ikke pip af!
En kikærteomelet er en velkendt ret blandt plantespisere, men jeg skulle blive temmelig gammel, før jeg stiftede bekendtskab med den. Faktisk skete det først for nogle måneder siden, da jeg sammen med mine gode venner, Jytte og Troels, spiste på Café Acacia på Gl. Kongevej i København.
Jeg vil varmt anbefale denne lille kvalitetsbevidste café drevet af mor og datter. Desværre florerer der stadig mange fordomme mod vegansk mad. Og den kan også godt være kedelig. Det gælder for al slags mad. Men sådan er det ikke hos Acacia. De serverer vanvittig lækker plantebaseret mad (og kager!).
Jeg nød selv en lækker risotto med græskar, men jeg fik lov at smage på Troels’ kikærteomelet, og jeg var helt solgt. Her er en slags efterligning af retten hos Acacia.
.
guddommeligt godt
Buddhaerne fra Thailand har fået lov at være underlag for et par kikærteomeletter. Jeg har serveret dem med svitset palmekål, rosenkålsblade og kerner af granatæble.
Men du kan selvfølgelig lave din egen foretrukne “topping” til omeletterne. Det kan fx være en svampestuvning, svitsede terninger af aubergine, tomater og squash, bagte og flåede peberfrugter med høvlet fennikel, bagte tomater med oliven, guacamole af avocado og tomater etc., etc.
.
Tilsætning af reven gulerod og squash giver lethed til omeletterne.
Servér gerne yoghurt til omeletterne. Her er den smagt til med reven muskatnød, men du kan også vælge din foretrukne krydderurt, frisk eller tørret.
.
Hvis du kender sort salt (Himalayasalt), kan jeg anbefale det til disse omeletter. Saltet har en umiskendelig smag af æg, der kommer fra svovlforbindelser i saltet. Men skal en kikærteomelet smage af æg? Det må bero på en smagssag. Nogle vil nok hævde, at en omelet bør indeholde “the real thing”, nemlig æg, men da antallet af plantespisere øges dag for dag – nærmest eksplosivt – er der behov for ideer til plantebaseret mad, der ligner det, man har sagt farvel til.
Ifølge avisen “The Economist” bliver plantebaseret mad det helt store i 2019. Korrespondenten John Parker skriver, at 25% af amerikanere mellem 25-34 år nu er enten veganere eller vegetarer. De nye madvaner ser ud til at være en steppebrand, der breder sig. Derfor kan jeg kun anbefale at man skifter æggeomeletten ud med en kikærteomelet – selv om æg ikke er det mest klimabelastende i den animalske afdeling. Men når man tænker på, at alle de små nyklækkede hanekyllinger ender deres få minutter korte liv i en kværn, er det måske alligevel værd at give det en tanke.
.
kikærteomeletter med svitset grønkål og granatæble
(4 personer)
omelet:
100 g gulerod
100 g squash
125 g kikærtemel
3 dl vand
2 spsk gærflager (kan udelades)
1 tsk bagepulver
salt (gerne sort, se ovenfor), friskkværnet peber
kokos- elle olivenolie til stegning
topping:
100 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk kokos- eller olivenolie
150 g rosenkål
8-10 blade palmekål eller tilsvarende grønkål
2 dl planteyoghurt naturel
reven muskatnød
1/2 granatæble
.
Lav først ”toppingen” og hold den varm:
Skær løg og hvidløg i både. Svits dem gyldne i oliven.
Skær rosenkålene i kvarte og snit palmekålen. Evt. grønkål deles i små buketter.
Tilsæt de to slags kål og svits dem 7-8 minutter eller til rosenkålene er gyldne og bløde.
Drys med lidt salt og peber.
Smag yoghurten til med reven muskatnød, salt og peber, evt. også saft fra granatæblet.
Omeletterne er lækrest, når de nydes varme og nystegte.
.
Omeletterne: riv gulerod og squash.
Pisk kikærtemelet grundigt ud i vandet. Tilsæt grøntsagerne, gærflager, bagepulver og et drys salt og peber. Den sorte salt tilfører en lidt ægge-agtig smag. Smag til.
Steg 4-6 små ”omeletter” af dejen i godt varm olie.
Servér omeletterne med kålen på toppen og drys med kerner af granatæble. Se evt. her, hvordan du nemmest får kernerne ud af skallen, uden at køkkenet bliver oversprøjtet med rød saft.
.
Tak for inspiration Kirsten. Jeg er selv fan af Acacia og deres kikærteomelet er en af mine favoritter. Tak for at bringe og genfortolke den her.❤️ De dage hvor vegetar og vegansk mad var lig med iceberg tomat og agurk er heldigvis fortid.. I dag er det jo ubegrænset hvor meget magi man kan skabe med plantebaseret mad… Det der slår mig mest om som man oftest lægger mærke til, er at man ikke bliver drænet for energi når man spiser det, hvilket altid sker når man spiser kød, hvis proteiner er svært fordøjeligt for vores system🌱
Kære Emmamaria,
Selv tak. Det er godt at høre, at du også kan lide Acacia. Som du skriver, er der heldigvis sket kæmpeskridt for den grønne mad. Desværre er der stadig mange fordomme fra folk, der ikke kender den lækre, smukke og helt igennem tilfredsstillende mad.
Nu er interessen for plantebaseret mad heldigvis nærmest eksploderet, så rigtig mange vil opleve, at de ikke bliver drænet for energi, når de har spist. Lad os håbe, at det breder sig med endnu flere positive ringe i vandet!
Kh Kirsten
Åhh hvpr ser det lækkert ud. Mit mundvand løber og jeg tænker, det ville være en festlig ret til weekenden
Kære Viveca,
Ja, jeg håber jo altid, at mundvandet vil løbe, når jeg præsenterer mine opskrifter, så det er jeg rigtig glad for at høre!
Jeg håber, det bliver til en succes i weekenden!
Kh Kirsten
Vidunderlige middagsretter.
Jeg glæder mig hver dag til min aftensmad. Tusind tak
Hilsen Karen
Mange tak, Karen. Jeg håber, at omeletterne vil forgylde din aftensmad!
Kh Kirsten
Er det ikke dem, der hedder socca, har fået dem et par gange i Årstidskasserne, soccaerne smager helt vildt godt, de er en god opfindelse. Og glutenfri.
Kære Dorit,
Ja, socca er en god opfindelse, men de er anderledes end kikærteomeletterne. Du kan se min opskrift på socca her: https://wp.me/p5bjYH-2BF.
Socca er mere brødagtig, men omeletterne skal nydes nystegte og varme, da de ellers bliver lidt tunge.
Kh Kirsten
Ser forrygende ud , må snarest prøves.
Tip til granatæblekerne uden stænk: gør det under vand!
Skær langs ækvator ind til kernerne, vrid de to halvdele fra hinanden og tag en skål koldt vand, og bræk stykker af skallen, så kan kernerne ret nemt nulres af. Det er mega meget nemmere end noget andet jeg har prøvet!
Kære Jette,
Jeg er glad for at høre, at omeletterne lokker.
Og så skal du have rigtig mange tak for tippet med granatæble-kernerne. Det vil jeg prøve næste gang.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Som sædvanlig en super opskrift. Jeg har majsmel ikøkkensksbet. Kunne det ikke bruges til en omelet?
Venlig hilsen Pia
Kære Pia,
Dejligt at du synes om opskriften. Da jeg ikke selv har prøvet opskriften med majsmel, kan jeg ikke give noget klart svar. Men jeg tror, det vil være O.K. Måske bliver “omeletten” mere pandekage-agtig. Under alle omstændigheder vil retten blive O.K., men måske lidt anderledes end min opskrift.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Tak for en super lækker opskrift. Min mand som ikke er veganer syntes det smagte rigtig godt så et hit her.
Jeg har 3 af dine bøger men synes også det er hyggeligt at få mail med opskrifter til inspiration.
Kærlig hilsen Yvonna
Kære Yvonna,
Hvor er det glædeligt at høre, at omeletterne faldt i smag. Jeg er jo altid ekstra glad, når mændene synes, at plantemad også kan være lækker (for det ER den jo!). Så tusind tak for din dejlige hilsen.
Jeg er også altid glad for at høre, at mine bøger har gode hjem – men selv om der er bøger, synes jeg også det er hyggeligt at udgive opskrifter på min blog. I øvrigt har jeg netop i dag fået min spritnye bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” i hånden. Den udkommer den 14. februar og jeg er SÅ spændt på, hvordan den bliver modtaget.
Kh Kirsten
Megalækre! Selv kødspisere elsker dem! Og virkelig lette at lave.
Ih, hvor det glæder mig, Lars! Hjertelig tak for den gode tilbagemelding! Det bedste er, når kødspisere finder ud af, hvor lækker plantemaden er.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for lækker inspiration. 😊 Jeg koger kikærter et par gange om måneden, og fryser ned så jeg altid har dem klar. Men mon man selv kan lave kikærtemel ud af dem?
Kære Charlotte,
Det er en rigtig god idé at koge både kikærter og bønner i store portioner. Det er virkelig arbejdsbesparende.
Jeg tror, det er besværligt selv at lave kikærtemel, men måske kan du knuse tilstrækkeligt tørre bønner til mel? Det er måske et forsøg værd.
Kh Kirsten
Hej Kirsten Skaarup
Nu er jeg en garvet alm kødspiser, der snuser lidet til vegetarmad, og blev fanget lidt af de flotte billeder af Omeletten lavet af kikærter. Mit forsøg endte desværre i en rodet forestilling på stegepanden. Jeg kunne slet ikke få humusdejen til at hænge sammen så hvad er der mon galt. Jeg havde ikke kikærtemel og brugte nogle kogte kolde kikærter som jeg blendede til en ensartet masse og tænker det måske er årsagen? Det er bare desværre langt fra de fine omeletter på billedet suk. Mvh
Kære Hanne,
Jeg er rigtig ked af at høre, at du er mislykkedes med pandekagerne. Især som begynder i det grønne køkken kan man nemt miste modet, hvis tingene mislykkes.
Der er dog ingen tvivl om årsagen: blendede kikærter og kikærtemel er to helt forskellige ting. Man kan sagtens bruge blendede kikærter til masser af retter, men til pandekager du’r det ikke.
Jeg håber derfor, du har mod på at prøve en gang til med kikærtemel. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy