julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 9
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, julemad
tarte tatin med løg – en lækker ret til julens frokostbord
Ingen jul uden en lækker tærte!
Mange står mere eller mindre på hovedet her i december. Derfor har jeg bagt en tærte, der også – så at sige står på hovedet. Det er den franske “omvendte” tærte, tarte tatin, hvor tærten bages med dejen øverst. Ved serveringen vendes tærten, så fyldet kommer øverst.
Alle elsker en tærte, og en tærte kan man servere når som helst. Det kan være til en af decembers mange frokoster eller det kan være som del af en middag. Denne tærte har en størrelse, der vil passe som forret eller frokostret. Jeg har brugt en form, der måler godt 20 cm i diameter.
.
skalotteløg – kongen af løg
Det lille elegante skalotteløg har en helt speciel og fin smag. En kok har engang sagt, at skalotteløget er madens “korset”. Jeg er helt enig. Skalotteløg højner enhver ret, men her optræder det helt på egen hånd, dog sammen med rødløg og hvidløg.
Her er løgene bagt med agavesirup og er blevet cremede og bløde med en skøn sødlig smag. Ren slik faktisk – på den sunde måde!
.
Lidt syrlighed i form af yoghurt højner smagsoplevelsen. Så du kan sætte lidt yoghurt på tærten inden serveringen og evt. drysse med ærter. Friske bælge er ikke i sæson lige nu, så du kan drysse med lidt frosne, optøede ærter. Eller helt udelade dem.
.
tarte tatin med skalotteløg
(4 personer – forret eller frokostret)
600 g rødløg og/eller skalotteløg
1 helt hvidløg
1/2 dl olivenolie
2 spsk balsamico
4 spsk rørsukker eller agavesirup
4 spsk timianblade
timianstængler
evt. 1-2 dl planteyoghurt
salt, friskkværnet peber, citronsaft
evt. friske ærter
dej:
100 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel
1 tsk salt
1/2 dl olivenolie
3-4 spsk vand
.
Skær løgene i både og læg dem i et pænt mønster i en smurt bageform. Læg hvidløgsfeddene imellem løgene. Jeg har brugt en form, der måler godt 20 cm i diameter.
Dryp med olivenolie og balsamico – og drys med sukker og timian.
Sæt formen i en 180 grader varm ovn, og bag løgene 15 minutter. Dæk formen, og bag løgene endnu 15 minutter.
Bland de to slags mel og saltet til dejen. Rør olien i og tilsæt så meget vand, at dejen kan æltes sammen. Lad dejen stå koldt en times tid. Du kan også lave den dagen i forvejen og lade den stå i køleskabet.
Rul dejen ud og bred den ud over løgene.
Skru ovnen op på 200 grader, og bag tærten til dejen er gylden, 25-30 minutter. Sluk for varmen og lad tærten stå i ovnen endnu ca. 10 minutter.
Lad tærten afkøle et kvarters tid og vend den forsigtigt om på en helt plan flade.
Pynt med timianstilke og evt. lidt friske ærter.
Hvis du også vælger yoghurt så smag den til med lidt citronsaft, salt og peber.
.
Kære Kirsten.
Vi er 14 familie medlemmer der mødes d. 25 december til eftermiddagshygge.
Men vi har snakket om at det ville være fint om vi kunne skilles efter at have spist en gryderet eller en suppe.
Gerne noget vi kan lave, om formiddagen og servere aften.
Det skal naturligvis være vegetarisk, og ikke fyldt med specialiteter som ikke kan fås i en provinsby som Randers :-).
Det er nok lidt frækt at spørge om. Men hvis du har mulighed for at gribe ned i sækken og bringe den som en kalender opskrift. Så ville jeg være meget taknemmelig, for opgaven er givet til mig…
Kære Else Marie,
Det lyder hyggeligt med sammenkomsten den 25. december.
Jeg vil ikke binde mig til en bestemt ret i julekalenderen, men jeg vil gerne give dig et par gode ideer.
Den italienske suppe, ribollita, er dejligt mættende. Den finder du her: https://wp.me/p5bjYH-6Ch.
Også svampe bourgaion kan være en mulighed: https://wp.me/p5bjYH-2lb – eller en marokkansk tagine: https://wp.me/p5bjYH-1DW
Glædelig jul og rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tusind tag for svar og hjælpen. Det er så min julegave i år.
Jeg har læs opskrifterne og de lyder alle godt. Så skal jeg blot være i stand til at vælge 🙂
jeg ejer ikke en Tagine – så mulighed nr. 3 er nem at udelukke.
Så er der de to andre Ribollita eller Bourgaion …
Jeg har lyst til at lave dem begge og så kan jeg lave en lille afstemning om hvilken der var bedst.
Men skal jeg væge et dovent valg, som er kun et ret, så tror jeg det bliver suppen. Det skal ikke være nogen hemmelighed, jeg elsker supper.
Tænker Bourgaion mætter lidt mere, så alle skal “gå” hvert til sit med tunge maver…
De vil nok være lidt mere vågne i trafikken ovenpå en suppe.
Men de får Bourgaion en anden gang 🙂
Kære Kirsten er lidt usikker på om du fik mit svar.
Det gjorde du så ikke kan jeg se:
Tak for dine forslag. Det er min julegave i år.
Alle tre lyder gode og lever op til alle mine krav.
Tagine /Tajine falder ud, for jeg ejer ikke en Tangine.
Så er der to muligheder tilbage. Det kunne være sjovt at lave dem begge og så lave en lille afstemning.
Men opgaven skulle være enkel, arbejdsopgaven måtte ikke vokse. Så jeg skal vælge.
Det bliver den Italienske suppe. Fordi du kalder den en hjertevarmende suppe, og julen er jo hjerternes fest.
Jeg ønsker dig en Glædelig Jul fyldt med Hjerte Varme…
Kære Else Marie,
Jo, tusind tak. Jeg har fået din hilsen, som jeg siger hjertelig tak for. Jeg har bare haft lidt travlt!
Jeg er glad for, at du kan bruge forslagene. Og jeg vil lige sige, at du behøver ikke en tagine for at lave den marokkanske ret. Du kan lave den i en almindelig gryde, og servere retten på et fad.
Jeg ønsker rigtig god fornøjelse – og glædelig jul.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for din lækre løgtærte, som jeg gerne vil lave. Jeg vil spørge dig hvorfor vælger du agavesirup og kan man bruge ahorn i stedet for. Og så vil jeg høre dig hvilket mel, du tror vil være godt at bruge, når den skal være glutenfri?
Tusind tak og god dag. Lillian🎄☕️🕯️
Kære Lillian,
Selv tak.
Det er lidt af en tilfælde, at jeg bruger agavesirup. Du kan bruge alle slags sirup til at søde med.
Jeg har ikke prøvet at bage tærten med glutenfrit mel, men du kan finde en opskrift på en glutenfri tærtebund her: https://wp.me/p5bjYH-871
Hvis du bruger søgefunktionen th. kan du søge efter flere udgaver af glutenfri dej. Søg på glutenfri tærtebund, så kommer der flere muligheder.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tusind tak Kirsten. Det vil jeg gøre og tak for din dejlige julekalender.👍🎄😁
Selv tak, Lillian.
Kh Kirsten
Tak for en fuldstændig forunderlig tærte, der er blevet en klassiker hos os til weekendmad med et godt glas vin!
Kære Else,
Hvor ER det skønt at høre. Tusind, tusind tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy