julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 10
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in dressinger, festmad, forretter, julemad, salater
.
forret til julemiddagen eller salat til frokostbordet – vælg selv
Man kan godt kalde denne servering for en salat i julehumør. Den er julerød, sød og syrlig med julesmag og lidt fedme på toppen.
Hvis du vælger at servere ingredienserne som salat, kan den også anrettes på et fad.
Men faktisk er den lille ret måske endnu bedre egnet som en lille forret.
.
miso-mayo på toppen
Smagen på en ret er alfa og omega for succes’en. Her får de sødlige og syrlige toner et fint modspil af den lidt fede mayo smagt til med miso, der er et fermenteret produkt, som stammer fra Østen. Miso indeholder den eftertragtede umami-smag, og er derfor velegnet som smagsgiver i mange retter.
Hvis du ikke allerede har miso i din samling af smagsgivere, kan jeg varmt anbefale dig at anskaffe dig et glas. Eller måske ønske det i julegave? Man bruger meget lidt ad gangen, så glasset holder i lang tid.
Miso laves på basis af sojabønner, ris, kikærter eller boghvede. Det fås i helsekostbutikker og supermarkeder eller hos NatureSource
Rødbederne får julesmag gennem en marinade med nelliker og stjerneanis.
.
smage-skeens bedste ven
Bortset fra salt, peber, sukker og citronsaft er miso redningsproduktet, hvis der lige mangler lidt “bund” i en sovs, dressing eller suppe. At produktet er fermenteret, er yderligere til glæde for tarmbakterierne.
Den ønskværdige dybe smag findes også i den soja, der hedder tamari – eller i shoyu som er samme type men glutenfri.
.
De fuldstændig uanstændigt lækre macadamianødder fuldender nydelsen med deres saltede sprødhed og fedme.
.
decembersalat med røde æbler, rødbeder og clementiner med macadamianødder og miso-mayo
(4 personer)
150 g rund rødbede
4 spsk ris- eller frugteddike
25 g rørsukker
salt, friskkværnet peber
6-8 nelliker
4-5 stjerneanis
200 g rødt æble (alle æbler kan bruges)
2-3 clementiner
evt. shisoblade (kinesisk bladmynte) eller anden mynte
rød skovsyre
50 g saltede macadamianødder (evt. ristede mandler eller hasselnødder)
miso-mayo:
ca. 1 tsk miso
1 dl mayo
citronsaft
.
.Skær rødbeden i meget tynde skiver på et mandolinjern.
Bring eddiken i kog med et par spsk vand og sukkeret. Tilsæt nellikerne og de knuste anisfrø. Smag til med salt og peber, måske også mere sukker. Marinaden skal være temmelig sød.
Læg rødbedeskiverne i marinaden og lad den koge op. Sluk for varmen og lad rødbederne afkøle i marinaden.
Skær æblet i tynde skiver på et mandolinjern. Vend dem evt. i lidt saft fra mandarinerne.
Skær mandarinerne i skiver med en kniv.
Rør misoen helt ud i mayonnaisen og smag godt til. Måske skal der lidt mere miso i. Smag også til med citronsaft, salt og peber.
Du kan anrette salaten på et fad med myntebladene i bunden – eller samle den til portionsanretninger som på fotoene.
Dryp med mayoen og drys med hakkede nødder og skovsyre.
.
.