julekalender 2024 – luk op for låge nr. 1
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, julemad
.
velkommen til min julekalender – store smagsoplevelser venter
Så har vi taget hul på en dejlig og magisk måned fuld af julehygge, gløgg og glædelige møder. Juletræet skal hentes, småkagerne bages, familier og venner besøges. Der dufter skønt af gran, brune kager og nelliker. Vintermørket jages på flugt med tusindvis af lyskæder. Vi glæder os i denne tid …
Masser af dejlig mad og søde sager venter også. I min julekalender vil du hver dag i december indtil juleaften finde en opskrift. Det kan være på en forret, en hovedret, et tilbehør – eller måske lidt sødt. Det kan også være enkle retter til hverdag. Dem er der trods alt flest af, også i december.
Den 1. december starter med en super-enkel forret, der smager skønt. Peberfrugterne er et eksempel på, hvor nemt det er at servere mad, der smager så englene synger. Og de er jo allevegne her i december …
.
julerød start på december
Julemåneden starter med en julerød forret. De kvarte peberfrugter ligner små røde nissehuer, så børene vil også være begejstrede.
.
C-vitamin er en ekstra bonus
Faktisk er det en lille smule utidigt at snakke om sund mad i december. Det sunde levnes ikke meget plads i denne måned, men da vi har brug for, at alle celler er friske i den hektiske december, vil jeg alligevel nævne peberfrugtens lyksaligheder.
Peberfrugt indeholder vitaminerne A (betacaroten), C, E, B6 og folat. Det er stoffer, som virker antiinflammatoriske og styrker immunforsvaret, øjnene, huden, optagelse af jern og meget mere. Vær opmærksom på, at kroppen optager A- og E-vitaminerne bedst, hvis peberfrugten spises sammen med noget fedtrigt, i denne opskrift olivenolie.
Jeg har dels valgt rød peberfrugt, fordi den er “julet”, dels, og ikke mindst, fordi den indeholder meget mere A-vitamin end den grønne og gule peberfrugt (som man dog ikke af den grund skal skrotte, da de indeholder andre vigtige stoffer).
.
grillede peberfrugter med plantefeta og krydderurter
(4 personer)
4 røde peberfrugter
dressing:
5 spsk olivenolie
1 spsk citronsaft
2 spsk god balsamico
1 lille fed hvidløg
salt, friskkværnet peber, tamari, rørsukker eller sirup
75 g plantebaseret fetaost
krydderurter, fx oregano, dild, bronzefennikel
.
Skær peberfrugterne i kvarte og fjern kerner og frøstole.
Læg dem i en bageform med den buede side opad, og pensl dem med olie.
Sæt peberfrugterne under grillen og grill, til skindet er mørkt og bobler op. Læg peberfrugterne i en plasticpose.
Flå skindet af peberfrugterne, når de er afkølede.
Peberfrugterne kan grilles og flås i god tid, før de skal serveres, fx dagen før.
Rør en dressing af olie, citronsaft, balsamico og presset hvidløg. Hvis peberfrugten har nået at afgive væde, så brug den også.
Smag til med salt, peber og sødt.
Hæld dressingen over peberfrugterne og vend rundt.
Arrangér peberfrugterne på fire tallerkener og smulder osten over.
Pynt med den eller de valgte krydderurter.
.
.
Uhmmm, det er da en skøn start på en “sund” måned.
Kære Randi,
Mange tak. Heldigvis kan sundt også være lækkert!
Kh Kirsten
Hvordan lukker jeg ned for dig.mvh eli_andersen@hotmail.com
Kære Eli,
Desværre kan jeg hverken tilmelde eller framelde abonnenter på bloggen.
Jeg skal bede dig gå ned nederst i den mail, du har modtaget i dag.
Dér finder du teksten: “Manage your email settings or unsubscribe”.
Kh Kirsten
Dejlig salat. Jeg kommer altid peberfrugterne hele i ovnen, så fordamper der ikke så meget fra dem og når kommer ud opsamler saften fra dem og bruger i dressingen.
Kære Lone,
Det glæder mig. Tusind tak – og tak for gode tip.
Kh Kirsten
Det ser vel nok lækkert og flot ud 😋
Skal bestemt prøves 🥰
Kære Jane,
Det lyder godt, mange tak – og rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Du er rørende
Tak for opskrifter , dejlige
God jul til dig❤️❤️🌹🌹🌹
Kære Tove,
Selv tak. Det er en fornøjelse.
Rigtig god jul til dig.
Kh Kirsten
En virkelig sød ide, Kirsten
Hi Gitte,
Hvor dejligt at høre. Det er jeg glad for. Er vores julefrokost aflyst, tror du?
Kh Kirsten
Det er altså en fornøjelse at følge din kreativitet. Kh Birte
Kære Birte,
Ih, hvor det glæder mig. Tusind tak. Det er altid dejligt at høre, når ens frembringelser kan bruges!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy