juledessert – frugt- og nøddeguf
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in julemad, tilbehør
25. december 2014
nytårsfesten nærmer sig
Jeg håber, at alle, der har valgt julemenuen fra denne side, har haft en dejlig juleaften med lækker mad.
Men næsten inden vi er færdige med at nyde julemaden, skal vi til at tænke på menuen nytårsaften.
I de kommende dage vil jeg give ideer til festlige forretter, blinis mv., der egner sig til nytårsmiddagen. Her er foreløbig en opskrift fra sidste års nytår. Det er pandekager med fyld af cavi-art og vagtelæg.
Se opskriften her.
23. december 2014
22. december 2014
ost med sødt i stedet for dessert?
Hvis du har det ligesom jeg, vil du måske hellere have en bid lækker ost og frisk frugt som afslutning på måltidet end en sød dessert.
Måske står der så ost på menuen jule- eller nytårsaften – og har du alligevel en lillebitte sød tand, er det en god idé at lave den mellemøstlige puré eller pasta, haroseth, lavet af tørrede frugter og mandler/nødder.
Haroseth er et glimrende tilbehør til ost, ikke mindst til en tør ost som manchego.
Haroseth kan holde sig i et glas opbevaret i køleskabet i flere uger.
haroseth – frugt- og nøddeguf
50 g mandler
50 g pistacienødder
100 g dadler u. sten
100 g tørrede figner og/eller abrikoser
1 dl portvin eller hyldeblomstsaft
5-6 kardemommekapsler
1-2 tsk kanel
chili efter smag
2-3 tsk reven citronskal
2 tsk citronsaft
Rist mandler og pistacienødder på en tør pande, til mandlerne er let gyldne. Afkøl mandler og nødder og findel dem i køkkenmaskinen eller med en stavblender.
Purér de tørrede frugter med portvin eller hyldeblomstsaft.
Bland mandler, nødder og de purerede frugter.
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter. Rør dem i pureen sammen med kanel, chili og citronskal efter smag.
Smag også til med lidt citronsaft og tilsæt et nip salt.
Pureen kan nydes til frisk frugt som pærer – eller serveres til ost, gerne en tør ost som manchego.