Kirstenskaarup.dk

vegetarisk og vegansk mad

fredag

15

november 2019

2

KOMMENTARER

japanske pandekager med kål (okonomiyaki)

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

kom til Bogforum i weekenden

.

Nu slår Bogforum atter dørene op for årets gigantiske fejring af bøgerne.

Den store bogmesse starter i dag, fredag den 15. november kl. 10, og slutter på søndag den 17. kl. 18. Det foregår i Bella Center på Amager i København, og der er utallige foredrag og interviews med forfattere og andre bogmennesker. Du kan se hele programmet her.

Jeg stiller selv op i år, hvor jeg skal snakke med journalist Mette Frisk om min nye bog, “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”. Det sker på scenen “Under uret” på søndag kl. 16.20. Det vil glæde mig, hvis du kigger forbi. Det vil være muligt at købe bogen, så man lige kan nå at sikre sig en personligt signeret julegave. Husk: bogen er samtidig en gave til klimaet!

Og selvfølgelig er “dagens ret” også en gave til klimaet. Denne gang importeret helt fra Japan – heldigvis med minimal CO2 belastning. Det hele er foregået i mit hoved og i mit køkken.

.

smag på det delikate japanske køkken

Det er længe siden, jeg har lavet mad fra den anden side af kloden, men i dag har jeg lavet de japanske pandekager, okonomiyaki, som er supernemme at tilberede. Og så kan de steges på to forskellige måder.

Pandekagerne bages som regel med hvedemel, men jeg har af hensyn til glutenallergikere erstattet hvedemelet med boghvedemel og majsmel.

.

tynde pandekager … 

Du kan stege pandekagerne tynde, som vi plejer at gøre i Danmark.

.

… eller små buttede

… eller du kan stege dem små og buttede, nærmest som “bøffer”. Vælger du denne udgave, dryppes chilisovsen på pandekagerne, og de drysses med klippet purløg og strimlet chili.

Jeg har stegt de buttede pandekager i en metalring på panden, så dejen ikke løber ud. Du kan også bage dem i en muffinsform i ovnen.

Hvis du vælger denne udgave, serveres spirer og løg til separat sammen med rødbedesalaten med gomadressing (den dressing er afsindig lækker!) plus evt. kogte ris.

.

.

japanske pandekager (okonomiyaki)

(4 personer)

100 g boghvedemel

100 g majsmel (de to slags mel kan erstattes af hvedemel)

4 dl vand

1/2 tsk salt

1 spsk misopasta

2 spsk reven ingefær

100 g spidskål eller hvidkål

1 tsk bagepulver

topping:

1 dl sød chilisovs

8 spsk mayonnaise smagt til med reven ingefær eller wasabi, jeg har brugt tofunaise

200 g rødløg

2 spsk kokos- eller olivenolie

200 g bønnespirer

2 spsk tamari

fintsnittet forårsløg eller purløg

evt. mynte

frisk chili

 

Rør de to slags mel sammen med vand, salt, misopasta og ingefær. Tilsæt så meget vand, at dejen bliver som en almindelig pandekagedej. Vær sikker på at misoen er helt opløst.

Lad dejen hvile en halv times tid.

Snit kålen meget fint. Brug gerne et mandolinjern. Rør kålen i dejen sammen med bagepulveret. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller mel. Dejen må ikke være for tynd.

.

Du kan stege små høje, buttede pandekager som ovenfor, eller du kan stege almindelige tynde pandekager. Jeg har her hældt dejen i en rund metalform på panden.

Steg 8-12 pandekager gyldne på begge sider. Antallet afhænger af tykkelsen.

Eller steg  8-10 af de tynde pandekager.

.

Skær løgene i ringe og svits dem, til de er bløde.

Hæld kogende vand over bønnespirerne og vend dem blot på panden med løgene et øjeblik sammen med tamari. Drys med lidt salt og peber.

Servér grøntsagerne til de buttede pandekager separat sammen med rødbedesalat med gomadressing, se nedenfor.

Hvis du har bagt tynde pandekager, så læg fyldet på pandekagerne og fold dem sammen.

Dryp begge typer pandekager med chili/mayosovsen og drys med klippet purløg eller snittet forårsløg, evt. mynte plus fintskåret chili.

.

.

rødbedesalat med gomadressing

 

Hvis du skal være helt mæt og glad, vil det være en god idé at servere kogt ris og en salat til pandekagerne. Ellers kan du nøjes med at servere pandekagerne som en frokostret.

For at holde sig på den japanske smagspalet, foreslår jeg den japanske dressing goma til en rødbedesalat med kinaradise. Dressingen er utrolig lækker – og stærkt vanedannende. Den er heldigvis også lækker som dip eller sovs til mange andre retter.

Se opskriften her.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

2 Kommentarer

  1. Gitte Just

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.