salat med grønne bønner, bagt blomkål og ristede nødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
friske haricot vertsbønner i salaten
Det er stadig sommer, og det kalder på let mad, ikke mindst salater. Her er det de grønne bønner, haricot verts, der sammen med blomkål udgør en god alliance i salatfadet.
Bønner hører til den store familie af bælgplanter og kom til os i Europa fra Sydamerika, efter Columbus i 1498 opdagede det nye kontinent. Den nye opdagelse bragte os i øvrigt mange andre herligheder, som vi dårligt kan forestille os at undvære dag: kartofler, tomater, squash, majs etc.
De grønne bønner er umodne bælge med frø. De friske grønne bønner fås som perlebønner med korte, runde bælge, brydbønner, som er længere og også runde, snittebønner med lange flade bælge, og de fine, spæde bønner, der kaldes haricot verts. Friske bønner findes også gule. De kaldes voksbønner.
Jeg har brugt haricot verts i denne salat.
Hvis man er vokset op med grøntsager som tilbehør til hamburgerryg, var grønne bønner ofte en del af kvartetten af udkogte gulerødder, ærter og blomkål. Det kalder ikke på gode minder, men giv alligevel de grønne bønner (og blomkålen) en ny chance i en ny tid, hvor nænsomt behandlede grøntsager er ved at skubbe kødet af tallerknen.
rå bønner skal koges
Bønner indeholder lektiner, som er et giftstof, der kan give maveonde. Derfor skal bønner koges. Det er dog nok at dampe friske bønner 5-6 minutter, så de stadig bevarer lidt sprødhed. Derved uskadeliggøres lektinerne.
mange gode indholdsstoffer
Der er rigtig mange gode næringsstoffer i friske bønner i forhold til deres lave kalorieindhold på kun 26 pr. 100 g.
Bønnerne indeholder proteiner og K-, C-, A- og B-vitaminer samt mineraler som jern, kalk, magnesium, kalium, fosfor, selen og zink.
Og så er der mange kostfibre i bønnerne. Det er godt for tarmfloraen og fordøjelsen – og fibrene giver også lang mæthedsfølelse.
Og smagen? Ja, hverken grønne eller gule bønner gør meget væsen af sig selv rent smagsmæssigt. Derfor skal de følges med stærkt smagende ingredienser som skalotteløg, hvidløg, ingefær, kapers, oliven, tørrede tomater, citronsaft etc.
Forslag til flere bønnesalater:
Se opskrift på gule voksbønner med italiensk islæt her.
Se opskrift på gule voksbønner med skalotteløg og oliven her.
Se opskrift på romerske grønne og tørrede bønner her.
voksbønner a la Salina
.
bønnesalat med bagt blomkål og ristede nødder
150 g tynde grønne bønner
250 g blomkål
50 g hasselnødder
4 tørrede tomater i olie
tallerkensmækker eller anden krydderurt
dressing:
4 spsk olivenolie
1 økologisk citron
1 spsk hakkede kapers
1 spsk finthakket skalotteløg
1 fed hvidløg
Nip bønnerne og læg dem i kogende vand. Kog dem 4-5 minutter afhængig af tykkelsen. Kom dem i koldt vand og afdryp dem.
Høvl blomkålen i tynde skiver på et mandolinjern (gem det rå ”smulder” af blomkålen). Læg skiverne på en bageplade sammen med nødderne. Pensl blomkålen med lidt olie og sæt pladen i en 200 grader varm ovn 4-5 minutter. Hold øje med ovnen. Kålen bliver hurtigt mørk.
Hvis du vil lave salaten lidt hurtigere, så spring ovnen over og brug blomkålen rå og nødderne naturel.
Afkøl kål og nødder. Gnid skindet af nødderne og hak de fleste groft. Bevar nogle hele.
Bland den rå blomkål med den bagte, bønnerne, de tørrede tomater i små stykker, nødder og krydderurt.
Rør olien med ca. 2 spsk citronsaft. Riv ca. 1 spsk af skallen og kom den i dressingen sammen med kapers, løg og presset hvidløg.
Smag dressingen til med salt, peber, citronskal og måske et nip sukker.
Arrangér salaten på et fad og dryp dressingen over.
Uhmmmm
Fik lidt i stil med denne ret i går, dog uden at bage i ovnen.
Hurtig stegte bønner, peberfrugt, orko tror jeg de hedder og andet grønt jeg havde + svame og dertil kolde kogte kartofler. Det var guf 🙂
Tak for al den skønne inspiration du giver mig kære Kirsten :9
Kærlige tanker til dig fra Wanda
Jamen, nu må jeg altså også sige tak for inspirationen til dig, Wanda. Dit måltid lyder guddommeligt! Du er en superkok!
Kærlige hilsener til dig fra
Kirsten
Taaakkkk Det har jeg aldrig hørt før, men jeg er god til at finde på 🙂
Selv taaaaakkkk … Jeg tror, du fortjener ros!
Kh Kirsten
Tak Kirsten
Hvor er det skønt med dine inspirende retter. De to sidste med spidskål og bønner er selvskrevne til en sommerfest hvor vi skal tage tilbehør med. Jeg kopierer bare. Tak . Hilsen Anna
Selv tak, Anna. Det er dejligt, at du lader dig inspirere, og du skal endelig kopiere. Jeg er glad, når andre kan bruge mine ideer. Rigtig god sommerfest!
Kh Kirsten
SKØN salat. Prøv den, prøv den!
Waaauuuuggghhhh …. sikken en anbefaling. Tusind tak for den, Katrine. Jeg håber mange læser med, nu hvor det er sæson for grønne bønner.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy