grønkålssuppe med pastinakchips
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
vinterens grønneste suppe
Denne suppe er lige så sund som den er grøn. Og så er den lige så hurtig at lave som den er billig. Her er opbyggende og antiinflammatorisk mad for næsten ingen penge.
Måske har du oven i købet en rest grønkål til overs fra sidste uges krydrede linser med grønkål og grillet pære. Hvis du i øvrigt savner forslag til brug af grønkål eller alle mulige andre grøntsager, så brug søgefunktionen th. – så kommer der masser af ideer.
.
suppe med mange smagsmuligheder
Grønkål har i sig selv en kraftig smag, og jeg har her tilføjet pastinak, der både er lidt sødlig og lidt lakridsagtig. Vil du have noget mere neutralt så byt pastinakkerne ud med kartofler eller jordskokker. Du kan lave chips af begge slags rodfrugter på samme måde som pastinakchipsene. Har du rigtig travlt, kan du helt udelade chipsene – eller springe over, hvor gærdet er lavest og bruge købte rodfrugtchips.
Og så har suppen desuden fået smag af chili. Det kan for nogle være for stærkt, og den lille brændende sag kan udelades – eller erstattes af revet ingefær.
Jeg har drysset med sorte sesamfrø, men jomfru i det grønne er også en mulighed. Du skal dog være opmærksom på, at jomfru i det grønne har en temmelig markant smag.
.
sundheden vælter op af jorden
Hos min ven René i Hundested knejser grøntsagerne smukt vinteren igennem. Grønkål må gerne få lidt frost – det har dog knebet i år. Men så kan man jo altid lægge kålen i fryseren et par dage.
Bagest th. ses den mørkegrønne palmekål. Hvad angår opbyggende næringsstoffer konkurrerer grønkål og palmekål om førstepladsen. Og i denne suppe kan du sagtens erstatte grønkål med palmekål.
.
grønkålssuppe med pastinakchips
(4 personer)
100 g løg
4 fed hvidløg
chili efter smag
4 spsk kokos- eller olivenolie
200 g pastinakker + 1 ekstra til chips
100 g røde linser
ca. ¾ l grøntsagsbouillon
200 g ribbet grønkål
salt, friskkværnet peber, tamari
4 spsk plantefløde
2 spsk sorte sesamfrø eller jomfru i det grønne (kan udelades)
.
Hak løg, hvidløg og chili. Svits de tre ting i 2 spsk olie, til løgene er let gyldne.
Skær pastinakkerne i små terninger og kom dem i gryden sammen med linser og bouillon. Læg låg på gryden og lad suppen koge 10 minutter.
Tilsæt grønkålen og kog suppen endnu 5-6 minutter.
Afkøl suppen lidt og purér den.
Smag godt til med salt, peber og tamari.
Skær tynde skiver af den sidste pastinak. Brug gerne et mandolinjern.
Steg skiverne gyldne og sprøde i 2 spsk olie på en pande.
Servér suppen portionsvis, evt. med chipsene og sæt en spsk fløde på hver portion. Drys med sorte frø.
.
.
Kirsten – du har nogle vidunderlige formeleringer 😉
“Denne suppe er lige så sund som den er grøn. Og så er den lige så hurtig at lave som den er billig.”
Den skal jeg straks prøve!
Venlig hilsen og god weekend!
Poul
PS – der står “Skriv kommentar” – om lidt trykker jeg på knappen og regner med, at det betyder “Send kommentar “:).
Kære Poul,
Mange tak for din hilsen. Den ER nået frem. Det glæder mig, at du synes om mine formuleringer – og så håber jeg, at du bliver glad for suppen.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Den suppe skal altså prøves, lutter gode sager, husker min barndoms grønkålssuppe, det var noget helt andet.
Så jeg må ud og plyndre i haven !
Forleden købte min mand 1 kg sorte sesamfrø, så nu kommer de både i suppe, brød og drys på salat, det varer noget tid, inden de er brugt 😉
Tak for altid spændende opskrifter fra dig, Kirsten !
Bedste hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Mange tak for din hilsen. Jeg tænker også tilbage på en noget anderledes grøntsagssuppe. Denne her er fin, synes jeg. Jeg håber, du bliver tilfreds med den.
Og det lyder fantastisk med så mange sorte sesamfrø. Jeg har nogle gange svært ved at finde dem, så sæt endelig pris på den store beholdning!
Kh Kirsten
Kære Kirsten! I dag var det i den grad suppevejr! Og denne skønne suppe er som du skriver både billig og nem og hurtig 👌💪 Og det allerbedste: min ret grønkålsskeptiske mand spiste tre portioner 😀😘
Så tak for den-
Kh Birgitte
Kære Birgitte,
Ja, du har så endelig ret i, at det er suppevejr i dag, så jeg har været heldig at levere suppen på det rette tidspunkt.
Jeg hat sagt det før: jeg bliver altid ekstra beæret, når mænd kan lide den grønne mad, for det er ofte fra den kant, der er modtand mod den lækre plantebaserede mad. Så jeg siger selv TAK!
Kh Kirsten