grønkålssuppe med mango og sprøde chips
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
optimér immunsystemet inden vinteren
Denne suppe minder lidt om efteråret: den er mere gylden end grøn. Ikke desto mindre er den spækket med gode næringsstoffer.
Grønkål er en af de sundeste kåltyper, vi har, og den egner sig specielt godt til en suppe.
Det er nu, vi skal booste immunsystemet og sætte ind for at ruste kroppen til de kommende kolde og mørke måneder – og med en løsgående pandemi kan vi ikke spise sundt nok.
Grønkål er et sandt boost for kroppen. Den krøllede kål indeholder bl.a. A-, B-, C- og K-vitaminer. Desuden meget kalk, og grønkål er en af vores bedste kilder til magnesium.
.
uhmmm … sundhed i stakkevis
.
naturens egen vitaminpille
syrlighed fra mango og lime
Grønkålssuppen får en lidt syrlig og eksotisk smag fra lime og mango. De to frugter er også supersunde. Begge indeholder især mange C-vitaminer, og mangoen også de to stoffer, lutein og zeazanthin, der styrker synet og forebygger aldersrelateret synsnedsættelse.
.
servér suppen med sprøde chips
Suppen kan serveres med sprøde grønkålschips. Det er altid dejligt med noget, der knaser. Det forhøjer madoplevelsen. Men du kan også nøjes med at drysse suppen med frisk koriander. Så bliver du i den eksotiske afdeling.
.
grønkålschips
Se opskrift på grønkålschips her.
.
en bøn fra de forpinte mink
I øjeblikket slås der 1 million mink ihjel. Det er formentlig bedre at være en død mink end en levende, for deres liv er fyldt med lidelse. Mink er rovdyr, der spærres inde i små bure uden chance for at udleve deres naturlige instinkter.
Få ting er så overflødigt som minkavl. Og nu er dyrene så også bærere af corona. Hvor langt skal vi gå i vores torturering af dyr, før vi forstår, at dyr er levende væsener, der har krav på et værdigt liv. Hvad vi ser i øjeblikket – også i forhold til andre dyr og sygdomme, burde få os til at se sammenhængen mellem vores behandling af dyrene og hvad de “betaler” tilbage.
Flere lande i Europa har forbudt minkavl. Det bør vi også gøre i Danmark. Der er i øjeblikket et borgerforslag i gang. Hvis du også synes, minkavl skal forbydes, kan du skrive under her (husk at du skal bruge dit nøglekort).
.
grønkålssuppe med mango og sprøde chips
(4 personer)
100 g løg
2 fed hvidløg
evt. chili og/eller ingefær efter smag
2 spsk olivenolie
50 g røde linser
ca. ½ l grøntsagsbouillon
ca. 6 blade grønkål
1 mangofrugt
2 dl kokosmælk
1 økologisk limefrugt
salt, friskkværnet peber, tamari, rørsukker
frisk koriander eller grønkålschips
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er klare. Du kan også svitse lidt frisk hakket chili eller reven ingefær med.
Tilsæt linser og bouillon. Læg låg på gryden og lad linserne koge 15 minutter.
Riv kålen i små stykker.
Skræl mangofrugten og skær den i terninger. Gem halvdelen.
Kom kålen og halvdelen af mangoen i gryden, når linserne har kogt 15 minutter.
Kog suppen endnu 10 minutter.
Lad suppen afkøle lidt og blend den med kokosmælken.
Hæld suppen tilbage i gryden og smag til med limesaft, lidt reven limeskal, salt, peber og tamari. Der skal sikkert også lidt sukker i.
Kom de fleste af de resterende mangotern i suppen.
Varm suppen op til kogepunktet inden serveringen.
Servér suppen portionsvis med en skive limefrugt og resten af mangoterningerne på toppen.
Drys evt. med frisk koriander. Eller du kan servere sprøde grønkålschips på suppen. De skal lægges på suppen i sidste øjeblik – ellers bliver de bløde.
.
Det ser meget lækker ud. Suppen skal bestemt på bordet i aften.
Mon ikke lidt ingefær vil være godt også?
Kære Lone,
Det glæder mig. Jeg håber, det bliver en succes.
Og tak for ideen med ingefær. Den er rigtig god!
Kh Kirsten
Virkelig lækker og smagfuld suppe. Selv min skeptiske mand var begejstret 🤩
Det fungerede super godt med ingefær 😉
Hi igen Lone,
Mange tak fordi du melder tilbage om suppen. Det er SÅ dejligt at høre, at den blev god. Og det er jo altid ekstra dejligt at overbevise en skeptisk mand!
Jeg føjer lige ingefær til opskriften. Det kan andre have glæde af.
Kh Kirsten
Lyder til at være en skøn suppe. Og da jeg har masser af grøn- og palmekål i haven må din variant med mango og kokosmælk prøves i aften.
Og har allerede skrevet under på :Forbyd minkavl. Pelsen er vidunderlig smuk, men PÅ minken. Nu om dage kan nan lave kunstige pelse, hvis man har det behov.
Kære Mia,
Det er godt at høre. Og hvor er du heldig at have haven fuld af kål! Det er “penge” på sundhedskontoen.
Det glæder mig, at du har skrevet under for minkene. Det ville gøre Danmark til et betragteligt bedre sted, hvis vi kunne få fjernet det vanvid, det er, at opdrætte mink.
Rigtig god fornøjelse med suppen.
Kh Kirsten
Har grønkål i haven. Skal på bordet i aften. Har arbejdet på De Danske Pelsauktioner i ni sæconer. Vi sorterede mange skind med grimme bid.
Kære Eli,
Egen grønkål er det bedste. Jeg håber, at suppen smagte dejligt.
Tak for info om skindene. Det bekræfter min mistanke!
Kh Kirsten
Hej Kirsten Ja, forbyd danske minkfarme- har skrevet under og det samme gælder danske svinefarme så hermed
opfordring: støt “Foreningen mod danske svinefarme” Mere natur og færre svin”
Glæder mig til at prøve din suppe:-) Bh Grete Liv
Kære Grete,
Dejligt, du skrev under. Der er brug for alle gode kræfter for at få dyrene ud af burene. Det samme gælder for svinene. Her er forbrydelsen om muligt endnu større. Jeg håber mange ser din henvisning til støtte for svinene.
Og så håber jeg, du bliver glad for suppen.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Spændende opskrift! Kan man mon skifte mango ud med noget andet? Æbler??
Lige en kommentar til et billede med grønkål er det din Leitra cykel ved siden af dig ?
Jeg er selv ejer sf en Leitra, derfor😉
Kære Anne Marie,
Tak for det. Jo, du kan sagtens bruge æbler i stedet for mango. Du kan også bruge pærer.
Desværre er cyklen IKKE min. Det er helt tilfældigt at grønkålen var parkeret ved siden af. Men jeg er lidt misundelig på, at du har en!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tusind tak for lækker opskrift på grønkålssuppe. Den var virkelig anderledes end de grønkålssuppe, jeg tidligere har prøvet. Virkelig lækker! Næste gang, jeg laver den, vil jeg findele grønkålene meget mere, for de var for rustikke efter min smag.
Kære Annette,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du kunne lide suppen, for ja, den ER anderledes. Man kan godt blive lidt træt af den traditionelle grønkålssuppe, synes jeg.
Du skriver, at du vil findele grønkålen mere næste gang, du lave suppen, men har du mon ikke blendet den? Det synes jeg giver de bedste resultat.
Kh Kirsten
Kan suppen mon fryses?
Kære Inge Marie,
Ja, suppen kan fryses, men du skal vente med at komme de sidste terninger af mangoen i suppen, til du varmer den op efter optøningen.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Den opskrift ser så god ud! Desværre skal jeg holde mig fra kokosmælk, da der er alt for meget mættet fedt i. Nu er jeg bange for at suppen vil miste sin karakter, hvis jeg undlader at komme kokosmælk i. Har du mon et forslag til en
ombytning, der ikke forringer smagen?
Bedste hilsener
Kære Katlagry,
Det glæder mig, at suppen lokker.
Du kan lave suppen kun med bouillon, men den bliver selvfølgelig mindre “rich”. Hvis du kan bruge havrefløde eller sojafløde er de udmærkede at bruge i stedet for kokosmælk.
Kh Kirsten
Jeg er igang med den netop nu! Den smager skønt!
Hvor skønt at høre, Nina. Tusind tak.
Kh Kirsten
Endnu et pletskud – ikke fra OBH – men fra Kirsten Skaarup! Som altid falder jeg for dine billeder, men en dejlig sidegevinst er, at min mand også var begejstret. Vi er ved at downsize med kød, og i november har vi aftalt, at vi skal have 10 dage vegetarisk/vegansk. Denne suppe bliver ikke serveret for sidste gang.
Kære Solveig,
Uhhhh, hvor lyder det dejligt. Tusind tak!
Noget af det bedste jeg ved er, når mænd også synes om den grønne mad. Vi er nødt til at have alle med, hvis vi skal lægge vores spisevaner om. Og det skal vi. Heldigvis er den grønne mad super lækker, så jeg håber, du kan få din mand med på mange af de nye retter. Jeg håber, du finder god inspiration her på bloggen.
Kh Kirsten
Det kan du tro, jeg gør. Er lige nu i gang med de bagte rødbeder med rugspelt og æblechutney, og så er vi blevet vilde med dine grønkålschips.
Mvh
Solveig
Kære Solveig,
Så håber jeg bare, at også rødbederetten falder i smag. Og grønkålschipsene kan heldigvis spises til mange ting – eller helt solo til et lille glas.
Kh Kirsten
Den smagte virkelig godt!!!!
Jeg savnede mere præcist mål/vægt på grønkålen, da de blade fås i mange størrelser.
Min portion kunne aldrig have mættet 4 personer. Jeg spiste næsten det hele selv, og plejer ikke at være grådig 😀
Kære Pernille,
Det glæder mit hjerte! Tusind tak.
Jeg vil veje grønkålen af, næste gang jeg har den i huset. Så sætter jeg et mål ind i opskriften. Men du skal være opmærksom på, at mine supper altid er beregnet som forret. HVIS de kan udgøre en hovedret, er det altid tydeligt markeret.
Kh Kirsten
Tak for mad! Da jeg fortalte at vi skulle have grønkålssuppe, var forventningerne ikke høje – historien fortalte om en skrækkelig suppe i barndommen. Men! Med de rette ingredienser og lidt ekstra i form af en rest opvarmet ris, lidt brød ved siden og ristede cashewnødder er denne en ret der godt må gentages!
Så tak for mad endnu engang 😋
Kære Mette,
Velbekomme!
Heldigvis kan grønkålssuppe laves på mange måder. Mon ikke de fleste af os har slemme minder om skrækkelig mad i barndommen? Men tiderne skifter … heldigvis! Jeg er glad for at høre, at I har lyst til at gentage suppen.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy