græskarsuppe m knas og kerner
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
halloween er lige om hjørnet
.
halloweensuppe
Græskarsuppe er en klassisk efterårsret. De gyldne farver afspejler farven på det faldende efterårsløv. Desuden er Halloween lige om hjørnet. Og så SKAL der serveres græskarsuppe!
en sund suppe
Græskar er en sund grøntsag – eller retteligt bær – som bl.a. indeholder A- og B-vitaminer samt mange mineraler, først og fremmest kalk og magnesium.
Suppen er kogt med gule flækærter og drysset med græskarkerner, hvilket gør den endnu sundere. Hvis du laver portionen lidt større end i opskriften, kan suppen sagtens serveres som hovedret. Især hvis du giver et godt stykke rugbrød til.
græskarsuppe m knas og kerner
6-8 kapsler af kardemomme
100 g løg
3-4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
75 g gule ærter (kan erstattes af røde linser)
1/2 spsk gurkemeje
evt. chili
8 dl grøntsagsbouillon
600 g hokkaidogræskar
1 økologisk appelsin
2 spsk reven ingefær
1-2 dl sojafløde eller anden fløde
1 limefrugt
2-3 spsk ahornsirup eller anden sirup
2 spsk tamari
brødcroutoner:
2 skiver daggammelt hvedebrød
50 g græskarkerner
2 spsk olivenolie
evt. friske krydderurter
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter. Rist dem i en tør gryde.
Hak løg og hvidløg og kom dem i gryden sammen med olien. Svits løgene 3-4 minutter.
Tilsæt de gule ærter, gurkemeje og evt. lidt hakket frisk chili eller chiliflager. Hæld bouillonen i gryden og lad ærterne koge 10 minutter.
Skær imens græskarret i terninger. Du behøver ikke at skrælle græskarret, hvis det er økologisk. Fjern blot evt. nobret skal.
Kom græskarret i gryden, når ærterne har kogt 10 minutter. Lad suppen koge endnu 10 minutter.
Riv 2 spsk skal af appelsinen og pres saften ud. Kom begge dele i suppen sammen med reven ingefær, sojafløde og saft af ca. 1/2 limefrugt. Tilsæt lidt mere bouillon, hvis suppen er for tyk.
Smag suppen til med citrussaft, ahornsirup, tamari og evt. chili eller friskkværnet peber. Det er vigtigt, at suppen har den rigtige smagsbalance og at den er tilpas krydret med ingefær, kardemomme og chili eller peber.
Skær brødet i ganske små terninger og rist dem gyldne i 1 spsk olie på en pande. Tag dem af panden og rist græskarkernerne i den sidste spsk olie.
Servér suppen portionsvis drysset med de knasende brødcroutoner, kernerne og evt. en krydderurt.
supersundt krydderi
Der er gurkemeje i suppen. Gurkemeje tilskrives mange helbredende effekter, bl.a. skulle det hæmme vækst af kræftceller.
Det er en virkelig dejlig suppe – kan anbefales til andre at prøve den. Det jeg – og resten af familien – godt kunne lide ved denne her suppe er, at der er så meget smag i. Der er virkelig mange smagsnuancer og det er det der gør, at den skiller sig ud fra andre græskar supper. Samtidig skal græskarkødet heller ikke bages i 45 minutter i ovnen først og det betyder at det er en hurtig suppe at lave, hvilket kan være virkelig dejligt på en hverdagsaften. Og så lige en sidste kommentar. Man behøver ikke bruge et hokkaido græskar. Man kan sagtens bruge et almindeligt græskar, et af de store orange af den slags man måske ellers udhuler og skærer ansigter ud i til halloween. De kan nemlig også spise og der er til meget mad i dem!
Hi igen Grith,
Det er SÅ dejligt at høre om dine erfaringer. Tusind tak fordi du tager dig tid til at skrive. Det er til gavn for alle bloggens læsere.
Jeg er glad for at høre om din erfaring med andre græskar, for jeg har selv kun brugt hokkaido. Men godt at vide, at andre typer er O.K.
Græskar smager jo oprigtig talt ikke af meget i sig selv (men de er proppet med gode næringsstoffer og indeholder næsten ingen kalorier), så de skal kvikkes lidt op med krydderier etc.
Kærlige hilsener fra
Kirsten