glutenfrie kerneboller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
18. november 2015
kødfri produkter hitter
Flere supermarkeder melder om stigende salg af produkter, der erstatter kød. Denne glædelige melding kan man læse om i Globalen, der også skriver, at årsagerne er øget opmærksomhed på klimaet men også voksende bevidsthed om dyrevelfærd. Og at en del mennesker derfor begynder at indføre en kødfri dag om ugen. Det er der så sandelig også brug for.
Jeg ved ikke, om nogen af jer har haft mulighed for at læse den nye bog af Melanie Joy “Hvorfor vi elsker hunde, spiser grise og går klædt i køer” (Forlaget Politisk Revy). Det er en fuldstændig rystende fortælling om, hvordan vi torturerer dyr, før vi slår dem ihjel – også under rystende omstændigheder. Blot fordi vi vil have kød på tallerkenen. Ikke siden jeg læste Foers bog “Om at spise dyr” har jeg været så rystet over overgrebene på produktionsdyr.
Vi, der ikke spiser kød, ved det godt, men masser af mennesker er stadig i stand til at fortrænge de rystende kendsgerninger. Jeg håber, de vil læse Melanie Joys bog.
Jeg anmelder bogen her på bloggen, når jeg er færdig med at læse den.
.
.
16. november 2015
boller uden gluten
Efter at have udgivet to bøger om det æltefri grydebrød, er jeg begyndt at eksperimentere med brød uden gluten. Anledningen er først og fremmest, at en god veninde ikke kan tåle gluten. Og det er der desværre rigtig mange andre, der heller ikke kan.
I starten er det lidt af en udfordring at undvære hvedemel i en dej, men faktisk går det ret godt. Det bliver ikke nøjagtig den samme slags brød som det, man kender, men der er masser af smag i disse boller og en god fast krumme.
Bollerne er bedst, når de er nybagte, derfor er portionen ikke så stor. Får du alligevel nogle til overs, kan de fryses.
glutenfrie kerneboller
3 tsk HUSK (loppefrøskaller)
3 dl lunkent vand
evt. 1 tsk gær
1 tsk salt
25 g græskarkerner + lidt til pynt
25 g fuldkornsrismel
50 g glutenfrie havregryn
ca. 150 g glutenfrit havremel
olivenolie
Rør loppefrøskallerne i vandet og lad det trække 10 minutter. Pisk væden kraftigt et par minutter.
Hvis du bruger gær, så rør den ud i en skefuld lunkent vand og pisk den i væden med HUSK.
Tilsæt salt, græskarkerner, rismel og havregryn. Rør dejen godt sammen.
Rør så meget havremel i, som dejen kan tage. Dejen skal være fast, men den skal ikke æltes.
Form 10-12 boller med melede hænder. Sæt bollerne på bagepapir på en bageplade eller i en muffinsform. Drys med havregryn i muffinsformen, før du sætter dejen i, ellers hænger den i formen. Tryk lidt græskarkerner ned i bollerne og pensl med olivenolie.
Bag bollerne i en 200 grader varm ovn 30-35 minutter.
tip
Du kan tilføje 1 tsk gær eller 1 tsk bagepulver, hvis du ønsker bollerne mere luftige.
Hej Kirsten.
Hvordan kan det være du ikke har brugt gær i den glutenfri opskrift ?
Mvh Annette
Hi Annette,
Jeg har udeladt gær, fordi det ikke er nødvendigt, og fordi mange gerne vil undgå gær. Men vil du bage bollerne, kan du sagtens tilsætte 5-10 gr gær eller 1 tsk bagepulver.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Super lækre boller, tak for opskrift. Jeg har suppleret din opskrift med chiafrø, det var ikke dårligt. Vi følte at bollerne blev endnu sundere.
Mange hilsner
Grethe Jensen
Kære Grethe,
Det er dejligt at høre, at du kan lide bollerne. Det er en god idé at bruge chiafrø også. Det er altid godt at få lidt ekstra Omega 3 fedtsyrer med. Tusind tak for tippet.
Kh Kirsten
Mane mange tak for denne opskrift. <3 Lone
Selv tak. Det glæder mig, at du kan lide bollerne! ❤️
Kh Kirsten