polentatærte med søde tomater og grillet blomkål (glutenfri)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
den solgyldne majs er moden
Jeg elsker de friske, saftspændte majskolber, som er i sæson lige nu. Kolberne kræver ikke megen tilberedning. Efter et par minutter i kogende vand er de parat til at blive nydt med en god jomfruolivenolie og friske krydderurter. Jeg synes, det er en af de enkleste og mest tilfredsstillende retter, der findes. Og så synes jeg, der er rigtig megen glæde ved at følge årstidens produkter, når de er i sæson. Det er lige fra de første asparges og nye kartofler i forsommeren over de friske ærter til majsene – og snart de tunge rodfrugter, der varsler vinter.
Majskernerne kan også skæres af kolberne og nydes rå i en salat.
.
når majs bliver til polentamel
Men mon ikke de fleste af os mest nyder majs i form af majsmel? Her er dén majsmel, der hedder polenta, blevet til bund i en tærte med blomkål og tomater.
I Europa er det især norditalienerne, der spiser meget polenta. Her er majs og ris lige så vigtige som pastaretterne er længere sydpå. Man siger også, at polenta er Poslettens svar på kartofler.
Og ligesom med kartoflen kan vi takke Columbus for både majs, tomater, auberginer etc. Før Sydamerika blev opdaget, kendte vi ikke disse nu uundværlige produkter.
Da sæsonen for friske majs er kort, er her idé til en tærte med polenta, som kan nydes året rundt. Jeg har dækket tærten med tynde skiver af grillet blomkål og masser af de små, søde kulørte tomater, som også topper lige nu.
.
små søde tomater
De små søde tomater, sherrytomater eller blommetomater, smager dejligt på den grillede polentabund. Sammen med den bagte blomkål og sovsen af yoghurt/tahin giver de fin smag til den lidt neutrale tærtebund.
.
friske krydderurter er prikken over i’et
Drys gerne med masser af krydderurter. Jeg har valgt purløg, mynte, timian, portulak, salvie og tallerkensmækker. Men du kan bruge dine egne yndlinge, få eller mange.
.
polentatærte med grillet blomkål, kulørte tomater og tahinsovs
(4 personer)
tærtebund:
6 dl grøntsagsbouillon
175 g majsgryn (polenta)
2 spsk gærflager (kan udelades)
olivenolie
salt, friskkværnet peber
fyld:
1 lille blomkålshoved
250 g små kulørte tomater
4 spsk olivenolie
2 spsk kryddereddike
1 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
agavesirup
masser af krydderurter
yoghurt/tahinsovs:
2 dl sojayoghurt naturel eller anden yoghurt
2 spsk tahin (sesampasta)
2-3 spsk citronsaft
1-2 spsk tamari
.
Bring bouillonen i kog og drys majsgrynene i under piskning. Lad grynene koge for svag varme 6-8 minutter, mens du pisker i grøden det meste af tiden.
Tilsæt olie, salt og peber og evt. gærflager. Smag polentaen godt til og bred den ud på bagepapir på en bageplade. Form en kant på tærten hele vejen rundt. Du kan også lægge polentaen i et stort tærtefad eller anden ovnfast form.
Skær blomkålen i skiver og lad dem hænge sammen så godt som muligt. Læg skiverne på en bageplade og pensl dem med olivenolie. Drys med lidt salt og peber.
Sæt pladen under grillen og grill til blomkålen er gylden. Hold blomkålen varm.
Sæt derefter tærtebunden under grillen, til den er let gylden.
Skær tomaterne i kvarte.
Rør olien med eddike. Pres hvidløget og hak chilien fint. Brug så meget chili, som du har lyst til. Rør begge dele i marinaden og smag til med salt, peber og sirup. Vend tomaterne i marinaden.
Rør yoghurten med tahin og smag godt til med citronsaft, tamari og peber. Måske skal der også lidt salt til.
Læg blomkålsskiverne på tærtebunden og fordel tomaterne øverst. Drys med så mange krydderurter, du har, og dryp med lidt sovs.
Servér resten af sovsen til separat.
.
Tak for en fantastisk ret Kirsten. En dejlig variation til div. tærte bunde – og jeg skal da lige love for at den mætter 😊
Jeg havde ikke gærflager – men tilsatte i stedet 1 æg og et drys bageHusk – som fungerede fint.😊
Kære Fie,
Det er en dejlig tilbagemelding, du kommer med. Tusind TAK. Jeg er virkelig glad for, at du kan lide tærten, for jeg kender nogle der haaaader polenta. Det KAN jo også være lidt tungt, men med en forholdsvis tynd “base” som her, synes jeg også den er lækker.
Og hvis man ikke er veganer, er det fint at tilsætte æg – og evt. almindelig ost i stedet for gærflagerne.
Kh Kirsten
Jeg ved ikke, hvad der er med mig og polenta. Der står på posen, at det skal koge i 10 min., men inden der er gået 2 er det så tykt som lava og sprutter ud af gryden… kan ellers godt li’ det, men har faktisk opgivet polenta 🙁
/Dorit
Kære Dorit,
Du skal nok være lidt tålmodig med den polenta. Du kan komme lidt mere vand i grøden, hvis den er FOR tyk. Men den må ikke blive flydende, for så stivner den ikke. Hvis du lader den stå ved svag varme og pisker tit, tror jeg du bliver gode venner med polentaen! I øvrigt kan du godt nøjes med at koge den 6-8 minutter, da den jo næsten altid bages eller grilles bagefter.
Kh Kirsten
Tak, må prøve igen, for det smager rigtig godt.
Jeg håber, det lykkes, Dorit.
Kh Kirsten
Denne ret smager fantastisk! Tusinde tak. Hvordan skal konsistensen af bunden være når “den er færdig bagt”? Min blev blød, hvilket egentlig var ok, men måske den kan blive fastere….uden at blive tør. Kan dele med mig hvor lang til du giver den i ovnen. På forhånd tak 🙏
Mvh Sanne 🌼
Hi Sanne,
Det er dejligt at høre. Det er en smags sag, om man vil have tærtebunden lidt mere “våd” end “tør”. Hvis grøden er temmelig lind, når den smøres ud på bagepapiret, kan du evt. bage den 6-8 minutter ved 200 grader, inden du griller den. Du kan også nøjes med at bage den. Den skal blot være let gylden på overfladen. Jeg husker ikke, hvor længe jeg grillede, men det har nok været 5-6 minutter.
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
vegetarisk paella
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy