gå-væk-forkølelse-suppe (hovedret)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
kom forkølelsen i forkøbet
Det er sæson for førkølelser! Kom snue og hosten i forkøbet. Denne suppe kan måske hjælpe dit immunforsvar til at stå imod “baktusserne”. Den er nemlig sprængfyldt med en masse gode stoffer, der styrker immunforsvaret og virker antiinflammatoriske i kroppen.
Både hvidløg, ingefær, chili og gurkemeje styrker kroppen. Det er en god idé at spise alle tre ting hver eneste dag, enten som her i en suppe, men det kan også være i salater eller hovedretter. Det er nogle af naturens stærkeste lægemidler.
Hvidløg, ingefær, chili og gurkemeje kan være med til at forebygge lidelser som gigt, hjerte-karsygdomme, kræft etc, og de virker kolesterolregulerende. Men man kan også spise ingredienserne alene for smagens skyld.
Denne suppe er stærk og styrkende, Den er lynhurtig og en god idé til en lækker hovedret på en dag, hvor du ikke synes, du har tid til at lave mad. Det hele bliver tilberedt i én gryde, og retten er færdig på under 30 minutter. Og så strutter den som sagt af sundhed!
Du vælger de grøntsager, du har på lager. Det eneste, du ellers behøver er krydderurter og kogte kidneybønner, sorte bønner eller brune bønner, evt. kikærter fra fryseren.. Hvis du ikke har kogte bønner liggende, så sæt bønnerne i blød mindst 8 timer og kog dem 20-40 minutter afhængig af typen. Se om kogning af bønner her.
gå-væk-forkølelsessuppe (hovedret)
100 g løg
6-8 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
4 spsk kokos- eller olivenolie
1/2 spsk gurkemeje
1/2 tsk friskkværnet peber
200 g perlebyg eller perlespelt
10-12 dl grøntsagsbouillon (brug fx Herbamare bouillonpulver)
400 g kartofler
2 spsk tørret krydderurt: fx timian, oregano, basilikum eller merian
1.200 g grøntsager (vælg fx gulerødder, pastinakker, hvidkål, spidskål, broccoli, rosenkål, fennikel, svampe, ærter – eller hvad du har på lager)
4 dl kogte kidneybønner, sorte bønner eller andre kogte bønner, evt. kikærter
3-4 spsk reven ingefær
lime- eller citronsaft
en stor håndfuld friske krydderurter, fx timian, basilikum, mynte, estragon, salvie
Hak og snit løg, porrer og hvidløg. Svits de tre ting i olien, indtil løgene er klare.
Kom perlebyggen i gryden og hæld bouillonen ved. Tilsæt den valgte krydderurt og læg låg på gryden. Lad suppen simre 10 minutter.
Skær kartoflerne i små terninger og kom dem i gryden. Kog suppen endnu 5 minutter.
Skær de valgte grøntsager i skiver, buketter eller terninger. Kom dem i gryden – og tilsæt evt. mere bouillon. Lad suppen simre endnu 6-8 minutter.
Smag suppen til med citrussaft samt salt og peber.
Drys med den valgte friske krydderurt og giv grovboller til suppen – eller ristet rugbrød.
tip
Kom evt. også et par dl kokosmælk i suppen, så har du en orientalsk præget suppe.
Vælg grøntsager efter årstiden: rodfrugter om vinteren, spidskål, ærter og asparges i forsommeren, svampe om efteråret etc.
Uhmmmm Suppe i alle former er nu skøn
TAK
Knus Wanda
Du bliver udnævnt til suppeambassadør, Wanda. Danskerne spiser ALT for lidt suppe efter min mening. Supper er så supernemme og hurtige at lave. Og så smager de så fantastisk!
Knus fra Kirsten
Enig Wanda og denne ser rigtig god ud!
Hos os står den på suppe i alle afskygninger mindst halvdelen af ugens dage.
Super at vi har Kirsten til at inspirere os 🙂
Altså Kirsten der kan ikke så mere på mit CV ha ha ha
Suppe er fantastisk og ja denne ser også skøn ud.
Suppe kan laves på 10000000 vis af måder og jeg er nok igennem de tjaaa…. mange hihihi
Ja Kirsten er virkelig en god inspirator for mig og andre.
TAK Kirsten
Knus Wanda
Ih, hvor er I søde alle sammen! Tak Wanda.
Knus fra Kirsten
Det lyder godt, Ilona. Du er hermed udnævnt til ambassadør også! Jeg spiser selv ALTID suppe, når det skal gå stærkt. Så er alt lavet i én gryde på 15 minutter, korn, bønner, linser, svampe, grøntsager etc. Det ER altså genialt!
Jeg håber, du har det godt, Ilona, og sender kærlige hilsener, Kirsten
Så fantastisk med suppe, vi sværger til en dahl-suppe, den smager SÅ godt, den er med røde linser, løg, garam masala, hvidløg, karry, gurkemeje, chili, spidskommen, koriander, citron, kokosmælk, naanbrød til og igen, den er superhurtig at lave. Vi får den tit, men nu skal jeg da også prøve denne, din opskrift Kirsten, dejligt med ny inspiration, så man ikke “kører” rundt i det samme 🙂
Ih, hvor er det dejligt, at suppeentusiasterne melder sig! Tusind tak for ideen med dahl-suppe, Dorit. Jeg har jo rejst meget i Indien, og eeeelsker den suppe! Det er dejligt, du mindede mig om den. Den vil jeg snarest lave og præsentere på bloggen.
Tusind tak!
Kh
Kirsten
Glemte de hakkede tomater 😀
Ja, det er vigtigt. Tak, tak!
Yes, yes, yes – suppe i alle afskygninger er skøn mad. Yndlingssuppen er misosuppe med nudler og masser af grøntsager, men tomatsuppe samt kartoffel-porre suppe er også på favoritlisten. Opskriften til Gå-væk-forkølelsessuppen har jeg ofte kigget på, men har endnu ikke prøvet den – det må jeg snart råde bod på. 🙂
Og dahl-suppe? – det har jeg aldrig hørt om før, men det lyder bare lækkert. Jeg holder meget af dahl, så det kan kun blive en succes. Dahl-suppe er vel bare en tyndere udgave af dahl? Det skal helt sikkert snart på menu’en her.
Glædelig suppe-tid og mange hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Det er dog skønt, at suppe-elskerne melder sig! Jeg troede, at jeg var næsten alene i verden med den passion. Jeg er enig med dig i, at misosuppe er skøn. Misopastaen er supersund, og så er suppen lavet på nogle få minutter. Nemmere kan det næsten ikke være.
Jeg laver snarest en dhal-suppe til bloggen, og den er bl.a. så god, fordi den indeholder proteiner i form af linser. Men ellers er jeg også enig i at tomatsuppe og kartoffel/porresuppe hører til på Top 10 listen. Jeg har lige lavet en suppe med grillede tomater, løg og peberfrugter. Den blev også god!
Kh Kirsten
Mmmmm, din seneste suppe med grillede tomater, løg og peberfrugter lyder også lækker. Og ja, måske skulle vi lave en Top Ti over de bedste supper – hvis vi da kan blive enige – ellers kan den jo bare udvides til en Top Tyve, Top Tredive, eller hvor mange vi så end vil få brug for. 🙂 Og noget af det skønneste ved supper er jo, at man bare kan komponere dem ud fra hvad grøntsagsskuffen indeholder. 🙂
Jeg googlede Dahl-suppe og fik nogle fine input. Det skal prøves. Derudover skal jeg også snart have prøvet at lave en vegansk udgave af Mulligatawny Soup, den har været på ønskesedlen længe.
Kh
Merete.
Ja, vi kunne vist nemt finde 100 supper, som vi synes er lækre. Og som du siger: man kan kombinere alverdens ting, og derfor er det praktisk at bruge grøntsager, som er ved at blive lidt trætte, i en suppe.
Jeg har opskrift på en mulligatawny-suppe her: http://wp.me/p5bjYH-c9. Ligesom med dhal-suppen findes mulligatawny i utallige variationer.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Din opskrift på Mulligatawny ser rigtig lækker ud. Den, jeg ellers havde fundet, var med kikærter, og så skal den blendes, så den bliver cremet. Jeg skal nok få afprøvet begge dele i løbet af vinteren – det er jo til at blive helt overstadig af, sådan at have et væld af gode suppeopskrifter, der bare venter på at blive afprøvet. 🙂
Kh
Merete.
Jeg håber, du vil synes om mulligatawny’en. Den kan jo laves på mange måder. Men cremet og med kikærter har jeg aldrig hørt om, men det kan jo sagtens være en dejlig suppe, selv om den ikke er original.
Kh Kirsten
Så fik jeg lavet suppe og spiste den i aftes uhmmmmmm den smagte. Kom lidt rigeligt med chilli i og så brugte jeg polsk mineralsalt fra minen der. Lækkert – vi fik sved på panden, men lækkert var den.
Tak Kirsten selv om opskriften ikke er fulgt så nøje ha ha
Kan du / I alle have en dejlig solrig dag
Knus fra Wanda
Må solen også skinne på dig, søde Wanda. Du er altid så positiv. Jeg elsker jo folk, der kan lide mine opskrifter (også selv om de selv finder på noget undervejs!).
Knus fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy