forårssalat med ramsløg, broccoli og solsikkedressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, salater
.
det SKAL grønnes – især på tallerknen
Det er det smukkeste lysegrønne forår derude. Nu er det bare om også at få grønt hevet ind i køkkenet og lagt på tallerknen. Meget grønt! Meget MERE grønt! Og det haster.
Endnu en rapport om vores misbrug af kloden har set dagens lys. Seks internationale institutioner (herunder danske KR Foundation) har kigget på, hvad vores udledning af drivhusgasser betyder frem mod 2050. Det er ikke opløftende læsning.
Der er ingen tvivl om, at vi skal forberede os på at lægge hele vores livsstil om. Danmark er det syvende mest ressourceforbrugende land i verden, så vi er et af de steder, hvor der skal foretages virkelig radikalt anderledes valg. Og det er hvad enten det drejer sig om forbrug, transport – eller madvaner. Som forbruger kan vi gøre en stor forskel i vores valg af alt fra sæbe til køleskabe og biler – og ikke mindst madvarer. Men især skal vi i gang – NU – med at tænke os om hver eneste gang, vi handler. Det er helt slut med bevidstløst at hive ned fra hylderne. Hvis vi altså vil bevare vores smukke klode.
Hver eneste valg, vi foretager, har en effekt på klimaet. Hver gang du tager en bid mad i munden, kan det mærkes på den anden side af jorden.
Men vi kan som forbrugere ikke lave hele forandringen alene. Derfor er det af største vigtighed, hvilke politikere, vi vælger ved det forestående valg. Vi må kærve handling. NU! Og selv gå foran selvfølgelig. På den måde er vi et godt eksempel for børnene, vennerne, naboerne … Lad de klimakærlige valg brede sig som ringe i vandet.
.
grønt-i-grønt
Her er en salat, som kan optimeres til en frokostret eller måske ligefrem middagsret, hvis du tilføjer kogte korn, bønner etc., se under tip nedenfor. Det er gode proteinkilder. Og vi skåner klimaet kolossalt, når vi vælger planteproteiner frem for animalske proteiner.
De globale kost/klimaråd ser i dag sådan ud: der er plads til at spise 14 g okse-, lam- eller svinekød pr. dag. De danske kostråd anbefaler 70 g !!!
Når det drejer sig om kornprodukter (hele korn, gryn, ris etc.) er det klimakærligt at spise 232 g om dagen. De danske kostråd anbefaler 75 g. Mon ikke vi skulle til at vågne op i Danmark?
.
jeg giver gerne en hjælpende hånd
For alle dem, der gerne vil spise dyre- og klimavenligt har jeg udgivet bogen “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer”.
Bogen har fået mange fine anmeldelser, men jeg vil især gerne dele et par anmeldelser med jer, skrevet af Helle, som har bloggen Veganermor.dk. Helle har taget imod bogen i nøjagtig den ånd, den er skrevet, og jeg er meget glad og stolt over Helles anmeldelser. Har du lyst til at se, hvad Helle skriver, så kig her og her. Hjertelig tak til Helle.
.
grønt-i-grønt – forårssalat med ramsløg og solsikkedressing
(4 personer)
6 kejserhatte eller andre svampe
rapsolie til stegning
200 g broccoli
1 stor håndfuld ramsløgblade
1 stor håndfuld grønkålsblade (kan erstattes af grøn salat eller spinat)
1 stor håndfuld solsikkespirer
50 g bælgede ærter
dressing:
4 spsk solsikkekerner
3-4 spsk plantefløde
2 spsk solsikkeolie eller olivenolie
tangsennep eller dijonsennep
1-2 spsk lime- eller citronsaft
salt, peber, ahornsirup
.
.
Skær svampene i tynde skiver og steg dem sprøde i godt varm olie. Lad dem afdryppe på fedtsugende papir.
Svampene er også lækre ovenpå pålæg som postejer og frikadeller eller som fyld i burgere.
.
.
.
Du kan evt. også stege svampene på almindelig vis, så de forbliver bløde.
Del broccolien i små buketter og læg dem i kogende vand 1-2 minutter. Afdryp og afkøl dem.
Riv evt. ramsløgene i mindre stykker. Bland dem med broccoli, spirer og ærter.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. Findel dem i food processoren og tilsæt fløde, olie, lidt sennep, citrussaft samt et drys salt og peber.
Blend dressingen og smag godt til med de forskellige ingredienser samt sirup.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt. Drys svampene på. Jeg har yderligere drysset med lidt ramsløg- og grønkålsblomster.
.
tip
Du kan undlade svampene.
Hvis du vil tilføre flere proteiner så tilsæt et par håndfulde kogte korn, quinoa, bønner, linser eller kikærter.
.
.
Ups. Jeg har selvfølgelig købt din bog, men så har jeg lagt en madopskrift ind bygget på din opskrift på bøffer af auberginer, som er gået rent ind hjemme hos os. Den har været på menuen 3 gange.
Undskyld at jeg glemte at bede om tilladelse.
Jeg har selvfølgelig henvist til din bog.
Kære Eva,
Det er dejligt, at du har købt min bog, og du er velkommen til at dele opskrifterne, du bruger, blot du nævner, hvor de stammer fra. Det er altid dejligt med positiv omtale. Så tusind tak!
Kh Kirsten
Lavede denne salat i aften. Blev serveret sammen med resterne af din porretærte med grønkål/casheewcreme som min mand lavede den anden dag. Tærten smager godt både varm eller kold. Salaten er supergod and dejligt med en lidt anderledes dressing med solsikkekernerne. Jeg vil dog næste gang udelade ahornsiruppen for selvom jeg kun kom meget lidt i blev den en anelse for sød, MEN jeg havde så heller ikke fundet ramsløg, så det blev spinat og solsikkespirerne havde jeg heller ikke, så det kan godt være at hvis jeg havde fulgt opskriften nøje , ville siruppen passe fint ind. Mange tak for inspirationen. KH Kirsten A
Kære Kirsten,
Det er altid SÅ dejligt at høre, at min mad bliver lavet og nydt. Og du har sandelig været hurtig. Skønt at du kan lide salaten – og nyttigt at høre, at tærten også er god kold.
Det med sirup eller sukker i en dressing må komme an på ens smagsmæssige præferencer. Jeg foreslår, at man starter med at smage til med salt, peber og noget syrligt som lime eller citron. Derefter kan man så tilsætte et nip sukker eller en smule sirup. Jeg tror ikke spinatbladene eller udelukkelsen af spirerne har indvirkning på din oplevelse af dressingen.
Kh Kirsten