forårsomeletter med asparges, broccoli, ramsløg og radise/kaperscreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
nyd sæsonens herligheder
Solen skinner, bøgen blinker grønt, dagene er blevet længere. Kort sagt: foråret har omsider indfundet sig. Og med al den grønne frodighed, der udfolder sig i disse uger, kommer også trangen til lidt lettere mad efter alle vinterens lidt tungere retter. Her er en omelet et godt valg …
Omeletterne er perfekte som en frokostret. Hvis du vil servere dem som en middagsret, skal du nok lave portionen lidt større.
.
asparges, radiser og ramsløg
Omeletterne skal selvfølgelig være med et par af sæsonens topscorere. For mig gælder det især om at nyde den korte aspargessæson i fulde drag og smage de sprøde stænger i mange sammenhænge og i forskellige retter. Men skal ret være ret, så er den største aspargeslykke for mig at nyde dem solo med en pikant dip.
Hvis aspargesene skal udgøre en middags- eller frokostret, skal der lidt mere gods til. Her har jeg brugt broccoli (det kunne også være blomkål) og ramsløg.
.
en radisecreme signalerer også forår
Erindringen om smagen af forårets første radiser i min barndom har lagret sig dybt i mine smagsløg. Dengang havde man ikke spist radiser vinteren igennem, og derfor var de små røde, skarpe rødder en vidunderlig forårsbebuder.
Nu spiser vi radiser året rundt, og har dermed mistet glæden ved det enestående og specielle. Og det gælder jo for de fleste af vores grøntsager, at de er tilgængelige året rundt. Det har bestemt sine fordele, men vi mister glæden ved den sublime nydelse det er at sætte tænderne i årets første asparges, radiser, kartofler …
De skarpe radiser og salte kapers giver smag til cremen, der følger med omeletterne. Desuden kan du med fordel servere ristet rugbrød til retten.
.
forårsomeletter med asparges, broccoli, ramsløg og radise/kaperscreme
(4 personer)
omeletter (4-5 stk):
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
75 g kikærtemel
50 g hvedemel
ca. 3 dl plantemælk (kan erstattes af vand)
2 spsk gærflager (giver en let osteagtig smag, kan evt. udelades)
2 spsk chiafrø (kan udelades)
½ tsk sort salt (kala namak)
1 spsk gurkemeje
1 tsk bagepulver
olie til stegning
fyld:
250 g grønne asparges
300 g broccoli
en stor håndfuld ramsløg
radisecreme:
2 ½ dl afdryppet planteyoghurt
evt. ½ dl plantefløde
citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
1 bdt radiser
2 spsk kapers
.
Hak skalotte- og hvidløg.
Pisk de to slags mel i væden.
Tilsæt løgene, gærflager, chiafrø, salt og gurkemeje. Pisk dejen glat.
Lad dejen hvile minimum ½ time – gerne længere.
Pisk bagepulveret godt ud i dejen og vurdér konsistensen. Dejen må ikke være for tyk, så der skal sikkert lidt mere væde i.
Du kan tilsætte lidt hakkede ramsløgblade.
Varm lidt olie godt op i en pande og steg 4-5 omeletter ved rask varme.
Skræl de grønne asparges nederst på stilkene. Skær aspargesene i mindre stykker.
Del broccolien i små buketter.
Steg begge dele i olie ved rask varme 3-4 minutter, til grøntsagerne er gennemvarme.
Snit ramsløgbladene og bland dem i.
Rør evt. yoghurten med lidt fløde og smag den godt til med citronsaft, peber og måske et nip sukker.
Skær radiserne i tynde skiver på langs eller hak dem. Hak kapersene.
Rør begge dele i yoghurten og smag evt. til med salt.
Læg grøntsagsfyldet på omeletterne, fold dem sammen og læg lidt radisecreme på – eller servér omeletterne ”flade”.
.
.