flade “rugbrøds”boller (glutenfrie) til efterårsferien
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, madpakke
.
hyggelig, æltefri bagning i efterårsferien
Efterårsferien er perfekt til bagning. Det er hyggeligt at komme hjem til det varme køkken efter en tur i efterårsvejret og kigge til en dej, der står og hæver.
Mange børn elsker den magi, der ligger i at røre eller ælte en dej sammen og lade den hæve, for derefter at tage noget lækkert ud af ovnen, når kagerne eller brødene er bagt.
Disse boller er ikke så mørke, som de ville være, hvis de var bagt med rugmel.. Men jeg har netop valgt at lave dem uden mel med gluten, fordi mange føler sig bedre tilpas ved at skære ned på fx rug og hvede, der indeholder gluten.
Det betyder også at bollerne er lidt lettere og mere luftige end de ville være med en traditionel rugbrødsdej.
Og så er dejen nem: den skal ikke æltes men kun røres sammen.
Hvis du ikke har lyst til at bage og i stedet hellere vil fejre kartoflen i denne ferie, som tidligere blev kaldt kartoffelferien, så prøv denne kartoffel- og grønkålslasagne.
Rigtig god efterårs/kartoffelferie!
.
kernesunde boller
Jeg har bagt rugbrødsbollerne, så en bolle cirka svarer til to skiver rugbrød.
Men bollerne er også lækre som burgerboller – og så er der mere “gods” i dem end i almindelige hvide burgerboller.
Du kan tilsætte netop de frø, kerner eller nødder/mandler, som du synes bedst om.
.
lækkert brød til madpakken
Bollerne egner sig godt til frysning, så bag evt. dobbelt portion, så er der lidt til madpakkerne, når hverdagen starter igen efter ferien.
.
flade “rugbrøds”boller (glutenfri)
(10-12 stk.)
20 g loppefrøskaller
½ l koldt vand
10 g gær
150 g blandede kerner + evt. ekstra græskarkerner og/eller sesamfrø
1 tsk salt
2 spsk tamari
2 spsk kakao eller carobpulver
1 spsk mild eddike
2 spsk olivenolie
200 g sorghummel
200 g groft rismel
ca. 75 g havremel
evt. lidt kartoffel- eller kikærtemel
Pisk loppefrøskallerne ud i vandet. Brug gerne en elpisker og pisk nogle minutter. Du kan også køre dejen i en dejmaskine.
Tilsæt gæren og opløs den.
Rør kerner, salt, tamari, kakao, eddike og olie i væden.
Tilsæt de tre slags mel lidt ad gangen. Rør dejen godt sammen. Den skal være fast men ikke så meget, at den kan æltes.
Sæt dejen til hævning, gerne 8 timer, evt. natten over.
Form ca. 10-12 flade boller og sæt dem på bagepapir på en bageplade. Lad bollerne hæve endnu et par timer.
Hvis du ønsker drys på bollerne så rør en tyk jævning af kartoffel- eller kikærtemel. Pensl den på bollerne og drys de valgte kerner på.
Stænk med lidt vand og sæt bollerne i en 250 grader varm ovn (varmluft) og bag dem 10 minutter.
Skru ned til 200 grader og bag bollerne færdige, endnu 10-15 minutter. Bank i bunden af en bolle for at høre, om den er bagt færdig.
.
.
bag et helt brød
I stedet for at bage dejen som boller, kan du bage et helt brød.
Lad dejen hæve 6-8 timer og læg den i en bageform. Lad dejen hæve yderligere 2-3 timer.
Sæt formen i en kold ovn og tænd på 200 grader.
Bag brødet 1 time og tag det ud af formen. Bag det yderligere 15-20 minutter. Lad det evt. stå i ovnen til den er afkølet.
Pak brødet i et bagestykke og skær først af det dagen efter.
.
Hej Kirsten
Tak for dine altid super lækre opskrifter
Jeg er startet en omstilling ift indtag, som handler om at “forvirre” metabolismen. Det er dage med mange kulhydrater og dage med så få som muligt. Beregner du ernæringsværdier på dine opskrifter og hvis ja, kan jeg så lokke dig til at skrive dem ind sammen med dine opskrifter?
De bedste hilsner, Jeanett
Kære Jeanett,
Selv tak.
Desværre beregner jeg ikke næringsværdier i opskrifterne. Det har jeg simpelt hen ikke kapacitet til. Men mange års erfaring gør, at mine opskrifter er så balancerede som muligt hvad angår vitaminer, mineraler og proteiner.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Kan der mon benyttes noget andet end loppefrø? Min datter tåler dem ikke så godt.
Ved godt de ofte tilsættes glutenfri brød som erstatning for gluten.
De bedste hilsner
Kære Anja,
Det ved jeg simpelt hen ikke. Loppefrøene tilsættes glutenfri bagning for at give noget luftighed. Jeg har ikke prøvet med andre produkter. Men du kan da forsøge dig med en lille portion dej uden loppefrø. Måske går det godt?
Kh Kirsten
I opskriften “flade “rugbrøds”boller (glutenfri)” står “sorghummel” – hvad er det?
Kære Birgitte,
Sorghummel er mel uden gluten. Det stammer fra frø fra sorghumplanten. Læs evt. mere om sorghum på nettet.
Du kan købe sorghummel i de fleste supermarkeder og helsekostbutikker.
Kh Kirsten
Det ser virkelig lækkert ud. Kan man erstatte sorghummel med en anden type?
Kære Anne Mette,
Du kan forsøge med boghvedemel i stedet for sorghum. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kan jeg bruge andet end loppefrøskaller. Jeg har haft en meget stor reaktion i huden pga loppefrøskaller
Kære Mette,
Jeg ved det faktisk ikke. Du må prøve dig frem med dej uden loppefrøskaller og se, hvad der sker, når du udelader skallerne.
Kh Kirsten
Måske kan man bruge pofiber istedet for loppefrøskaller. Pofiber er kqrtoffelfibre
Kære Anette,
Mange tak for din kommentar. Det lyder som en god idé med pofiber.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg har bagt bollerne et par gange, de er super gode, men jeg er nødt til at tilføje 1,5 – 2,5 dl vand for at kunne røre dejen sammen og så er den stadig fast. Er det rigtigt at der kun skal 5 dl vand i ?
Kh Vibeke
Kære Vibeke,
Jeg kan ikke umiddelbart svare dig på spørgsmålet om vand i dejen. Jeg er nødt til at bage bollerne igen, og jeg kan desværre ikke udelukke en fejl (selv om det heldigvis er sjældent). Men hvis det fungerer for dig med de ekstra dl vand, skal du endelig gøre det.
Jeg er meget glad for dit spørgsmål, for jeg har ikke været opmærksom på at der kunne være en fejl. Så tusind tak. Jeg vil snarest tjekke opskriften.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy