farserede peberfrugter med misosovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
vitaminer i smuk indpakning
Nu hænger de der, store og runde eller aflange og saftfyldte. Hvis man altså har et drivhus. Ellers må man til grøntsagspusheren, for nu er det tid til peberfrugter.
.
kraftfuld superfood
Peberfrugter er supersunde, så det er bare med at nyde de dansk dyrkede peberfrugter nu, mens de er i sæson. Det er klimavenligt og en smuk gave til immunforsvaret. I dette tilfælde forhåbentlig også til smagsløgene.
.
farserede peberfrugter
Peberfrugter kan anvendes på utallige måder: de kan nydes rå i salater eller med dip, de kan grilles, de kan bages, de kan bruges i både rå og kogte supper og sovse, de kan svitses – eller de kan bages i ovnen med en plantefars som i denne opskrift.
Farserede grøntsager er en genial ret, fordi det giver mulighed for at bruge plantefars til andet end frikadeller og postejer. Denne fars er lavet med det produkt, der hedder planteprotein mini fra firmaet Plant Mate. Det er lavet på ærteprotein, men du kan bruge alle mulige andre tørrede proteinprodukter.
Farserede grøntsager er især populære i Mellemøsten, hvor man finder utallige variationer. Ofte tilsættes hakkede rosiner eller tørrede abrikoser og mandler eller nødder til farsen.
.
bagt med citronskive
Jeg har bagt peberfrugterne med en skive citron på toppen og lidt drys af merianblomster og dild.
Farsen er bl.a. smagt til med krydderiet piment d’espelette, som er blevet meget populært. Det er et krydderi med en mild chilismag. Har du ikke piment d’espelette, kan du i stedet bruge paprika eller en smule chili.
.
så er der serveret
Når det kommer til sovse og dips, er jeg lidt doven. Hvis det er til hverdagsmad som her, vælger jeg næsten altid en plantefløde smagt til med miso eller tamari, evt. med sennep og/eller hvidløg. Her har jeg brugt miso i fløden. Det er simpelt hen verdens hurtigste sovs.
.
miso giver masser af umami
Miso er et mælkesyregæret produkt fra Japan, som bør høre til basislageret i ethvert køkken.
Miso kan være lavet på bønner, korn, kikærter eller boghvede. Det er meget koncentreret og rækker langt. En eller to teskefulde rørt ud i lidt varmt vand er som regel nok til at give umami-smag til en ret.
Glassene ovenfor er fra Clearspring og forhandles af NatureSource.
.
farserede peberfrugter med misosovs
(4 personer)
100 g planteprotein mini fra Plant Mate (ærteprotein) eller tilsvarende produkt
grøntsagsbouillon
4 store peberfrugter
100 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
200 g champignon
50 g rasp
2 spsk hakket merian og/eller klippet dild
1 tsk piment d’espelette
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
sovs:
2-3 tsk miso
2 dl havrefløde
Kom planteproteinerne i en skål og hæld kogende bouillon over, der dækker. Lad det trække en halv times tid, til al væden er opsuget. Blend proteinet let med en stavblender.
Del peberfrugterne og fjern kerner og frøstole.
Hak løg, hvidløg og champignon fint. Svits dem i olien, til løgene er bløde, og svampene gyldne.
Bland løg og svampe i den blendede protein. Tilsæt rasp og den valgte krydderurt.
Smag godt til med piment d’espelette, citronsaft samt salt og peber.
Fordel farsen i de halve peberfrugter, dryp med lidt olie og læg evt. en skive citron øverst.
.
Hæld lidt kogende vand i formen og sæt den i en 200 grader varm ovn (varmluft), til peberfrugterne er gyldne, ca. 30 minutter.
Drys evt. med spiselige blomster og den valgte krydderurt.
Rør misoen ud i ganske lidt, meget varmt, vand (det skal ikke være kogende). Opløs misoen helt og rør den i fløden.
Smag til og servér sovsen til peberfrugterne.
.
.
Jeg har en pose plantehakket som jeg vil bruge til din lækre opskrift. Hvor mon jeg finder piment d’espelette? Jeg tænker at servere kogte kartofler som tilbehør.
Tak for dine mange lækre opskrifter.
Kære Claus,
Jeg har købt min piment d’espelette hos ASA krydderier i Torvehallerne i København. Hos dem kan du også bestille på nettet. Ellers må du Google mulighederne. Du kan dog sagtens lave retten uden dette krydderi.
Kartofler lyder fint som tilbehør, men du kan også bruge ris eller andre korn.
Og så siger jeg selv tak. Det et dejligt at du synes om mine ideer.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Jeg blender en tofu istedet for plantekød med dampede løg og hvidløg og lidt bouillon og gærflager. Så har en gryde hvor jeg kan sætte de udhulede paprika med fyld o en tomatsovs. De damper 30 min. Med låg. De bliver også gode. Tak for din inspiration det er altid godt.
Kære Hanne,
Tusind tak for din hilsen – og den gode idé med at blende tofu. Din opskrift lyder god. Jeg bruger også mange slags plantefars, men ville gerne gøre opmærksom på muligheden for plantestykkerne. Derfor kom de i peberfrugterne her.
Det lyder virkeligt lækkert at dampe peberfrugterne i tomatsovs. Det vil jeg helt bestemt prøve.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Hvilken slags af de mange fine midler, er bedst at starte op med, hvis man er nybegynder ud i miso😊
Der er gode tilbud her i januar, men det er jo også noget man lige skal lære at tænke ind i sit madlavning, inden man køber 3 forskellige hjem af dem, tænker jeg.
De har heldigvis lang holdbarhed, kan jeg læse mig til👌.
Venligste hilsner og Tak for lækker inspiration 🙏, fra Anette
Kære Anette.
Som begynder skal du nok starte med en lys, mild miso.
Hvis du er allergisk overfor soja eller gluten, så vælg en miso baseret på kikærter, boghvede eller ris.
Du kan se et stort udvalg hos NatureSource: https://naturesource.dk/?s=miso&post_type=product&type_aws=true&aws_id=1&aws_filter=1.
Kh Kirsten
Tak for svar Kirsten.
Hvilken en af de utrolig mange slags, er så en lys mild smag?
Jeg tåler rigtig fint soya. Som jeg Elsker til sushi👌. Bruger det i forvejen gerne i sovse og retter til at give smag og omami smag.
Venlig hilsen Anette
Kære Anette,
Selv tak.
Det er utrolig svært at vejlede, da smag og behag er forskelligt. Men skal jeg sige noget, vil jeg nok anbefale misoen af kikærter eller miso sweet white.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy