Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

11

juli 2022

2

KOMMENTARER

en løvemad – sommerens lækreste stykke smørrebrød

Skrevet af , Posted in festmad, forretter, frokostretter, smørrebrød

.

en plante-tatar – et stykke højtbelagt smørrebrød

Vil du ha’ et par flade eller højtbelagt?

Hvis du vil følge den nye trend i smørrebrød, er her et godt bud med både smag, bid og bløde nuancer.

Fremtidens smørrebrød er ikke nødvendigvis firkantet og belagt med fedt animalsk pålæg (det ødelægger ikke blot dyrene, klimaet og naturen, det er også skadeligt for helbredet). Fremtiden kalder på plantebaseret smørrebrød, og her er et eksempel fra min nye bog “Grønt smørrebrød”, se mere nederst. Jeg har nemlig et godt tilbud!

Smørrebrød er sjovere, hvis det serveres på et rundt, aflangt eller trekantet stykke rugbrød.

En løvemad er på den gammeldags manér et stykke rugbrød med råt oksekød og æggeblomme. Fremtidens bud på en løvemad er med rødbeder og avocado.

Når rødbeden marineres med noget stærkt, sødt og syrligt, passer den perfekt til den milde cremede avocado og pikante mango”blomme”.

.

en lille lækkerbid serveret til sommerfrokosten

Mine new dawn-roser blomstrer i en duftende, generøs overdådighed i år. Her på terrassen ved rosenhækken smager løvemaden ekstra godt!

Serveringen får skøn smag af en gul “blomme” af mangofrugt, der passer fint til både rødbede og avocado.

På toppen er lidt caviart og frisk koriander. Caviart er lavet af tang, og har en behagelig salt smag.

Du kan købe caviart på nettet eller i en af Dansk Supermarkeds butikker, fx Føtex. SuperBrugsen har også caviart i nogle butikker.

Den lille runde godbid kan serveres enten som et indslag i en frokost, eller den kan nydes som forret.

.

med tangkaviar på toppen

løvemad med avocado og mango”blomme”

(4 personer)

marinade:

2 spsk olivenolie

1 økologisk citron

1 spsk hakkede kapers

1 spsk finthakkede cornichoner eller andre syltede agurker

½-1 spsk sennep

salt, friskkværnet peber, ahornsirup eller rørsukker

grøntsager:

300 g rødbeder

2 faste avocadoer

1 lille mangofrugt

4 skiver brød

2 spsk sort caviart (kan udelades)

små metalforme

frisk koriander

Lav først marinaden: rør olie, 2 spsk citronsaft, 1-2 tsk reven citronskal, kapers, cornichoner og sennep sammen.

Smag godt til med salt, peber, sirup eller sukker og evt. mere sennep. Sæt marinaden til side.

Kog rødbederne møre, 25-35 minutter afhængig af størrelsen.

Lad rødbederne afkøle og smut skindet af.

Skær rødbederne i meget små terninger og vend dem i marinaden. Lad dem ligge nogle timer eller til næste dag.

Skær avocadoerne i meget små terninger og vend dem straks i lidt citronsaft. Drys med lidt salt og peber.

Skræl mangoen og form fire ”blommer” med en ske. En isske er bedst egnet.

Skær fire skiver brød ud med en metalform. Lad brødet sidde i bunden af formen, mens du bygger resten op.

Læg først et lag avocado på brødet. Pres det sammen.

Afdryp rødbederne helt og læg dem ovenpå. Pres rødbeder og avocado godt sammen med en ske.

Du skal lægge rødbederne på avocadoen lige før serveringen, da den røde saft eller trænger ned i den grønne avocado.

Lav fire løvemadder og fjern forsigtigt formene.

Læg en mango-”blomme” ovenpå. Pynt med lidt caviart og drys med frisk koriander, kapers samt lidt frisk kværnet peber.

.

Hvis du er blevet lækkersulten efter mere højtbelagt smørrebrød, kan du finde mere end 100 ideer i min nye bog:

.

køb bogen med 15% rabat

“Grønt smørrebrød” er indbundet og på 250 sider. Den koster kr. 224,95. Forlaget Alpha. Bogen kan lige nu købes med 15% rabat hos SAXO:

https://www.saxo.com/dk/groent-smoerrebroed_bog_9788772391052

Rabatkoden er KIRSTEN15 – koden skal først opgives, når du kommer frem til betaling.

Rabatkoden gælder ikke, hvis man i forvejen får Saxo Premium-fordelspris, og giver ikke automatisk fri fragt.

.

Share

2 Kommentarer

  1. Rita Malm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.