Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

torsdag

15

december 2022

0

KOMMENTARER

den grønne julekalender, låge nr. 15, luk op for en lækker velkomst

Skrevet af , Posted in julemad, pålæg, småretter, vegansk julemad

.

velkommen til julens gæster

Julens mange små og store sammenkomster kalder på små hapsere, dips, chips etc. til velkomstdrinken.

Det er hyggeligt at byde gæsterne velkommen med et glas og små lækre ting, der vækker appetitten til frokosten eller middagen.

Her er tre forskellige dips, som er hurtigt lavet, og som smager skønt.

Dips’ene kan serveres blot med majs- eller kartoffelchips, eller man kan gå mere radikalt til værks og fx servere stykker af hjemmebagt knækbrød til – eller det kan være små stave af gulerod, agurk og/eller bladselleri, evt. også små radiser.

Opskrifterne her vil række til 4 personer, hvis de serveres samlet. Men det er nemt at gøre portionerne større eller mindre.

.

med hilsen fra Balkan

Ajvar stammer fra Serbien og Makedonien. Det er en grøntsagspuré, der kan spises som tilbehør, men den er også et lækkert dip til grøntsager, knækbrød eller brødpinde. Ajvar kaldes også grøntsagskaviar på grund af den ”chunky” konsistens.

Hovedingrediensen er røde peberfrugter, som det boomer med på Balkan i eftersommeren. Desuden indeholder ajvar auberginer og hvidløg – samt ikke mindst chili. Men man kan selv afpasse styrken. Ajvar kan være mild, stærk eller brændende – alt efter smag.

Grøntsagerne bages i ovnen til de er temmelig mørke. Derved får pureen en let røget smag.

Nogle tilsætter også squash til ajvar. I denne opskrift har jeg udeladt auberginerne og i stedet brugt tomater.

.

ajvar

2 røde peberfrugter

100 g løg

6 fed hvidløg

1 chili eller efter smag

1/2 dåse flåede tomater

olivenolie

citronsaft

salt peber, ahornsirup eller anden sirup

 

Del peberfrugterne og chilien og fjern kernerne.

Skær løgene i skiver.

Læg peberfrugter, løg og hvidløg på en bageplade og pensl med olivenolie.

Sæt pladen i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter, til overfladen på peberfrugterne bobler op. Overfladen må gerne være lidt brændt. Fjern hvidløgsfeddne efter ca. 10 minutter.

Lad grøntsagerne afkøle. Flå peberfrugterne. Afdryp tomaterne. Hak grøntsagerne fint eller purér dem i blenderen.

Jeg purerer halvdelen og hakker halvdelen. Så synes jeg konsistensen bliver bedst.

Tilsæt et par spsk olivenolie og et par spsk citronsaft, evt. lidt sirup

Smag godt til med salt, peber og citronsaft.

tip

Hvis du vil undgå at tænde ovnen, så hak peberfrugter, løg og hvidløg og svits dem på en pande, til de er møre.

.

hvidt som sne

artiskokdip

6 artiskokhjerter i olie

1 spsk hakket skalotteløg

2 dl havrecremefraiche

2 spsk hakkede oliven (kan erstattes af tørrede tomater)

evt. 1-2 spsk olivenolie

1-2 spsk tamari

citronsaft

friskkværnet peber

krydderurt som timian eller basilikum – eller tallerkensmækker

 

Hak artiskokkerne. Rør dem i cremefraichen sammen med løget og de hakkede oliven. Bland det hele til en glat masse.

Tilsæt evt. lidt olie og smag til med tamari, citronsaft og peber.

Rør den valgte krydderurt i og smag til igen.

Dippet kan også tilsættes 25 g hakkede cashewnødder eller valnødder.

,

knækbrød fra Sverige

Dette supertynde knækbrød fra en Michelin restaurant i Gøteborg passer fint til dips.

.

gulerødder med orkanstyrke

gulerodsdip med harissa og granatæblekerner

200 g gulerødder

1-2 tsk harissa

1-2 spsk plantefløde

1 økologik citron

2 spsk olivenolie

25 g valnødder

1/2 granatæble

evt. koriander

 

Skær gulerødderne i små terninger. Kom dem i kogende vand og lad dem simre 5 minutter – eller endnu bedre: læg dem på en kogerist, så de kun dampes. Lad dem blive møre.

Afdryp gulerødderne og blend dem med 1 tsk harissa, fløde, 1 spsk citronsaft, olivenolie og et drys salt. Tilsæt et par tsk reven citronskal.

Smag dippet godt til med alle ingredienserne.

Hak valnødderne og tilsæt dem.

Del granatæblet (du kan evt. fryse den anden halvdel) og tag forsigtigt kernerne ud. Pas på – saften sprøjter en del. Læg evt. frugten i en plasticpose, mens du banker kernerne ud med en grydeske.

Fjern alle hvide hinder og rør granatæblerne i dippen.

Drys evt. med frisk koriander.

Servér fx de sprøde lavashbrød til dippen.

.

tip

Hvis du ikke har eller kan skaffe harissa (købes på dåse eller tube i indvandrerbutikker) så brug i stedet den chilipasta, der bruges i orientalske retter (købes i bøtter i butikker, der sælger orientalske produkter).

Du kan også helt simpelt smage til med finthakket, frisk chili eller tørrede chiliflager. Det vigtigste er, at dippet er godt krydret.

Du kan bage guleroden i ovnen i stedet for at dampe den. Det er især en god idé, hvis ovnen alligevel er i gang.

Hvis guleroden bages i stedet for dampes, bliver dippet mere “fast”.

.

hvor kommer skålene fra?

Jeg bliver tit spurgt om, hvor mine skåle, fade eller tallerkner er købt. Det kan jeg sjældent svare på, fordi de er hjembragt fra alverdens lande – eller fundet på loppemarkeder, i genbrugsbutikker etc.

Men lige netop med disse små smukke, rød-hvide skåle kan jeg heldigvis fortælle, at de kan købes i Danmark. Jeg har selv hjembragt skålene fra Uzbekistan, men du kan købe dem hos skønne Mutte Storm i Helsingør.

.

udvalg af skåle hos Mutte Storm

På billedet ses de asiatiske skåle i flere størrelser og farver. De skønne tekander kommer også langsvejsfra. Disse ting finder man ikke andre steder.

Skålene koster fra kr. 130-525. Tekanderne koster kr. 495.

Kig ind på Mutte Storms hjemmeside.

.

Aladdins hule

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Mutte Storms butik i Strandgade i Helsingør er i det hele taget en ren slikbutik for folk, der holder af kelims og andre smukke ting til hjemmet. Jeg kan kun anbefale at gå på opdagelse i det farvestrålende univers.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.