Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

torsdag

11

juli 2013

5

KOMMENTARER

byens bedste bønnefrikadeller

Skrevet af , Posted in hovedretter

her hjælper kun bønner – klima-klog mad

At skære ned på kødet er en stor gevinst for klimaet. Og man kan sagtens forvandle alle de klassiske, danske livretter til plantebaserede udgaver.

Disse frikadeller er lækre både til middag og som pålæg i madpakken. De er superenkle og meget hurtige at lave, fordi ingredienserne findeles i en food processor.

 

.

bønnefrikadeller

(ca. 10 stk.)

200 g kidneybønner eller andre bønner

100 g løg

2 fed hvidløg

50 g hasselnødder eller mandler

spsk loppefrøskaller (HUSK) 

ca. 2 spsk tamari (soja)

friskmalet peber

spsk olivenolie

ca. 25 g havregryn 

4 spsk hakkede friske krydderurter, fx salvie og/eller timian (eller 1 spsk tørrede)

kokos- eller olivenolie til stegning

Sæt bønnerne i blød 7-8 timer. Kog dem møre i nyt vand, ca. 35 minutter. Bid i en bønne for at tjekke om de er møre. 

Afdryp bønnerne.

Du kan også bruge bønner fra dåse eller karton (400 g).

Kom løg, hvidløg og nødder i en food processor og findel dem.

Tilsæt bønnerne, loppefrøskallerne, tamari, peber og olie. Kør maskinen endnu et øjeblik. Hvis du ønsker bønnefarsen lidt grovere, så mos bønnerne med en stavblender.

Kom bønnefarsen i en skål og rør den grundigt med lidt peber, havregrynene, krydderurten og evt. lidt vand eller plantefløde til en passende konsistens.

Hvis farsen virker for lind, så tilsæt lidt flere havregryn, men farsen skal være temmelig fast.

Lad farsen hvile en halv times tid i køleskabet. Vurdér smagen og  konsistensen igen. Du skal kunne forme frikadeller af farsen med hænderne.

Steg ca. 10 frikadeller af farsen i godt varm olie – eller bag dem i en 200 grader varm ovn ca. 15 minutter. Vend dem efter 8-10 minutter.

Servér fx en salat med nye danske kartofler til frikadellerne, se opskriften her.

.

kartoffelsalat med fløde-sennepsdressing

..

mange flere opskrifter med plantefars

I min bog om plantefars er der ideer til mange flere frikadeller.

I bogen er klassiske danske kødretter som frikadeller, bøffer, postejer, boller i karry, forloren hare etc. erstattet af plantebaserede udgaver med bønner, linser, kikærter, ærter, mandler, nødder etc. En klima-klog bog!

Bogen fås bl.a. hos internetboghandlen Saxo.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

5 Kommentarer

  1. vivecamoeller@gmail.com
  2. Ida

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.