Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

10

september 2021

12

KOMMENTARER

bønner fra Mellemøsten med bagte rødbeder, marinerede valnødder og brombær

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

brombær i eksotisk selskab – styrk immunforsvaret med lækker mad

Tank immunforsvaret op i naturens eget apotek med lækker og livgivende mad.

Sæsonens første nye rødbeder er nu klar til at blive nydt, og brombærrene er på deres højeste. De to ting har fundet sammen i denne ret med kidneybønner, løg og marinerede valnødder, der giver skøn syrlighed.

Med et drys af spidskommen og sesamfrø får retten et ægte mellemøstligt touch.

.

kidneybønner, kikærter eller linser

Her er bønner fra Mellemøsten. Ikke dem, der råbes fra minareterne, men dem, der kildrer vores smagsløg og nærer vores celler.

Jeg har valgt kidneybønner til retten, men de kan nemt skiftes ud med andre former for bønner, kikærter eller linser.

.

za’atar

Det mellemøstlige sesam- og urtedrys, za’atar, giver ekstra smagsoplevelse til bønneretten.

Drysset består af spidskommen, sesamfrø, sumac og tørret oregano. Har du ikke sumac, kan det udelades.

Se opskriften her.

Hvis du ikke har lyst til at lave za’atar, så drys i stedet de bagte rødbeder og løg med spidskommen. Men du kan lave en større portion og opbevare den i et glas. Za’atar er en dejlig smagsgiver til mange retter.

.

med en smag af Mellemøsten

Bønner er basismad i Mellemøsten (og i mange andre lande). Her får de en skøn smag, dels af za’atar og marinerede valnødder, dels af friskosten labneh, som også signalerer Mellemøsten.

Du kan se opskrift på labneh her.

.

labneh

.

farven lilla

De stoffer, der giver frugt og grøntsager deres farve, kaldes flavonoider. Det er stoffer, der forebygger sygdomme og skadedyr hos planterne, og forskere mener, at disse egenskaber også gælder for os, der spiser planterne. Der findes mere end 4000 af disse stoffer, og de regnes for forebyggende for sygdomme, fx hjerte-karlidelser og nogle former for kræft.

Ikke mindst den lilla farve er et meget kraftigt plantestof, der virker stærkt antioxidant og betændelseshæmmende samt kolesterolregulerende. Og så er farven lilla samtidig smuk at se på. Foruden de lilla rødbeder er der i bønneretten lilla brombær, som kan byttes ud med blåbær, der har de samme fremragende egenskaber.

Naturens eget apotek bugner her i efteråret med lilla farver. Lige nu hænger de lilla brombær tæt og tungt på grenene. De er både søde og sunde. Og så er de uden bivirkninger – og helt gratis.

.

ny forskning om keto-diæten

Ny forskning om den populære keto-diæt tyder på, at der kan opstå sundhedsmæssige problemer ved at følge denne kost i længere tid. Læs om den helt nye forskning i Frontiers in Nutrition.

Det viser igen, at mange af de diæter, der dukker op med jævne mellemrum og bliver enormt populære, ikke altid er sunde for kroppen i det lange løb.

Heldigvis er det ufattelig nemt at leve både sundt og forebyggende, at holde sin vægt og samtidig skåne dyrene og klimaet: spis plantebaseret. Det er en rigtig god forsikring mod mange lidelser.

Og så er der nul bivirkninger!

.

hvorfor snakker sundhedsministeren aldrig om sundhed?

Måske har jeg været uopmærksom, men under hele corona-epidemien har jeg ikke én eneste gang hørt sundhedsminister Magnus Heunicke, læger eller andre eksperter tale om sundhed, om at booste sit immunsystem for at forebygge eller mildne corona, hvis man skulle blive smittet.

Mens ministeren fægtede med kurver, vaccinesprøjter og håndsprit, havde det været sund fornuft at fortælle den danske befolkning, hvor meget, dét vi spiser, betyder for vores immunsystem, modstandskraft mod sygdom og generelle sundhed. Jo sundere, vi er, hvis sygdom rammer, desto bedre kan vi komme igennem den.

Sundhedsministeren har spildt en enestående chance for at formidle nogle simple råd om sundhed og ernæring. Mange mennesker har været skræmt fra vid og sans og dermed top-motiverede for at ændre madvaner. Vi kunne have taget et kæmpeskridt mod generel sundhed, hvis ministeren havde formidlet den forskning, der findes på området. Tilmed har mange mennesker været mere hjemme og dermed haft mere tid til madlavning.

Eksperterne kunne have vækket befolkningens smagsløg med fortællinger om de lækre planters sygdomsforebyggende virkning – og de store smagsoplevelser, som findes i kærligt og krydret mad lavet med naturens råvarer.

Netop det at ændre danskernes madvaner i en sundhedsfremmende og bæredygtig retning kunne have været en lærdom, vi kunne have taget med os – kunne have været én af de vigtige ting, vi kunne have lært af epidemien.

Men taler sundhedsministeren overhovedet om sundhed og forebyggelse af sygdom?

I Politiken den 9. september udtaler han, at den perfekte storm truer, altså et nyt stort udbrud af covid i løbet af vinteren. Så Magnus Heunicke, måske kan du endnu nå at fortælle den danske befolkning om madens betydning for et stærkt immunforsvar. Det er oven i købet billigt. Nogle af de vigtige råvarer er på billedet nedenfor.

.

.

bønner fra Mellemøsten med bagte rødbeder, marinerede valnødder og brombær

(4 personer)

250 g kidneybønner eller 2 dåser a 240 g drænet vægt

3/4 dl olivenolie

3-4 spsk citronsaft

1-2 fed presset hvidløg

salt, friskkværnet peber

50 g valnødder

½ dl mild eddike

rørsukker efter smag

½ kg rødbeder

250 g løg

evt. 2 spsk za’atar

100 g brombær

evt. labneh

hakket grønkål eller krydderurter

.

Hvis du vælger tørrede bønner, så sæt dem i blød ca. 8 timer. Afdryp dem og kog dem møre i nyt vand 30-35 minutter. Afdryp bønnerne.

Rør olien med citronsaft og presset hvidløg og smag godt til med salt og peber. Hæld dressingen over de varme bønner og vend godt rundt.

Del valnødderne i mindre stykker. Varm eddiken op med sukker efter smag samt lidt salt. Lad sukkeret smelte og smag godt til. Dressingen skal være tilpas sød/syrlig. Læg valnødderne i dressingen og lad dem gerne stå til næste dag.

Skær rødbederne i skiver eller trekanter. Del løgene på midten eller skær dem i både.

Læg rødbederne på en bageplade i et enkelt lag. Dryp med olivenolie og vend godt rundt i rødbederne.

Bag rødberne i en 190 grader varm ovn. Bag dem først 20 minutter.

Læg løgene på pladen og dryp med lidt mere olie. Hvis du ikke laver za’atar, kan du drysse både rødbeder og løg med spidskommen.

Bag grøntsagerne endnu ca. 20 minutter. Hvis løgene ikke er gyldne, så giv dem lidt mere tid i ovnen.

Lav evt. en portion za’atar.

Bland bønnerne med grøntsagerne. Du kan vælge at servere retten enten varm eller kold. Hvis du ønsker den varm, så sæt fadet i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter.

Servér bønneretten med  de marinerede valnødder og brombærrene på toppen. Drys med finthakket grønkål eller en krydderurt som koriander, persille eller mynte.

Dryp evt. med lidt labneh.

Servér evt. ris til.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

12 Kommentarer

  1. Rita Malm
  2. Poula Jørs
  3. Lone Kruse Jensen
  4. Inger Skovhøj
  5. Sanne
  6. Viveca møller

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.