Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

7

marts 2025

2

KOMMENTARER

bønne-lykke – fasten byder på eftertanke og bønner

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

tid til faste – og bønner bønner bønner

Her er lidt af en proteinbombe. Bønnegryden byder på tre slags bønner samt kikærter. Men mindre kan også gøre det: en eller to slags bønner/kikærter er fint.

Jeg har valgt bønneretten, fordi det er fastetid, og i de 40 dage fasten varer, er det anbefalet at erstatte animalske proteiner med planteproteiner. Hvilket det selvfølgelig er året rundt.

I gamle dage var en linsesuppe ofte på menuen i fastetiden. Det var billig mad, der signalerede askese. Men faktisk er en af de lækreste supper, der findes, den superenkle syriske linsesuppe. Med den suppe kan man nyde fasten med velsmag og god samvittighed!

.

faste er stadig en god idé

Askeonsdag, i år onsdag den 5. marts, startede den 40 dage lange, kristne faste op til påske.

Historisk er de 40 dages faste en katolsk tradition, hvor man afholdt sig fra at spise kød, æg og hvidt mel, men som blev mere og mere udvandet efter reformationen. Hørte man til de rige, behøvede man slet ikke selv at lide afsavn, for man kunne betale andre, mindre bemidlede, for at “faste” for sig. Og i øvrigt kan man jo diskutere, hvor meget faste, der var tale om, når man måtte spise vegetarisk, og i øvrigt ikke behøvede at “faste” på søndage!

I dag er det igen moderne at faste. Det kan blot være et bestemt antal timer i døgnet, som mange har glæde af sundhedsmæssigt, men i min optik er faste meget mere indgribende. Faste er en renselse af både krop og sjæl – og faste betyder meget mere end blot nogle timers eller dages afsavn fra fast føde.

Fastetiden kan bruges til reflektion over, hvordan vi lever vores liv. Det er oplagt at tænke over, hvad vi putter i munden, men fasten giver os også mulighed for at reflektere over, hvad vi putter i hjernen, hjertet og sjælen.

Bortset fra belastende mad kan det være en god idé at overveje, om man skal bryde nogle af sine vaner, om man skal bruge mindre skærmtid, se mindre TV, løfte hovedet fra telefonen, løse konflikter, være mere opmærksom overfor vores medmennesker – eller få reetableret relationer. Listen er uendelig. Det handler om at kigge indad og måske også mærke efter, hvad det betyder for os, når vi skærer ned på det daglige brød. Kort sagt: lave status på de mentale hylder.

I en verden hvor de fleste behov kan tilfredsstilles indenfor få minutter, kan en tom mave få os til at overveje, hvad der er vigtigt i livet. Måske er det bønner? Der findes to betydninger af dét ord. Begge er lige fremragende. For en klode, der knirker gevaldigt i hængslerne på mere end én måde, er bønner en god idé, både dem vi putter i munden, og dem vi sender til vejrs. Jeg har ikke hørt om bivirkninger.

Alle store religioner foreskriver forskellige former for faste som en renselsesproces og tid til eftertanke. I år falder den kristne faste sammen med muslimernes ramadan, hvor man i 30 dage faster fra solopgang til solnedgang. Så i år kan fasten måske også bruges til at søge større forståelse for de medmennesker, der er kommet til os udefra.

Er det for drastisk at tage en fuld faste med grøntsagsafkog i flere dage, har det som sagt tidligere været accepteret at leve vegetarisk i fasten. Er du en af dem, der ikke nåede en “grøn januar”, er det måske tiden at overveje en “grøn påske-faste”. Hvordan du nemt kommer ind i det grønne køkken og dets spændende og smagfulde univers, kan du læse om i E-bogen “Grønt på gaflen”, som jeg udsendte i januar sammen med ernæringsekspert Anette Harbech Olesen.

.

guide til det grønne køkken

“Grønt på gaflen” guider dig til nemt at komme i gang med mere grønt, og indeholder en lang række lækre opskrifter. Jeg vil dog ikke kalde det faste!

E-bogen er også oplagt som “påskeæg” til dem af dine venner, der endnu ikke er gået grønt.

E-bogen er på 86 sider og kan købes og downloades hos Madforlivet. Bogen koster kr. 29,00.

.

det batter med bønner

Bønner er gudernes gave til en bæredygtig planet. Her er limabønner, hvide bønner, kidneybønner og edamamebønner. Alle er proteinrige og erstatter animalsk protein.

Du kan bruge enten tørrede, udblødte bønner eller bønner fra brik (karton) eller dåse.

.

ris og bønner

For at få samtlige aminosyrer i et enkelt måltid, er det en god idé at servere ris sammen med bønner. De to ting supplerer hinanden rent proteinmæssigt.

Synes du, ris er for klimabelastende, så vælg hele hvede- eller rugkerner i stedet. En god mulighed er også de nye havre”ris”. Du kan se priser og forhandlere her.

bønne-lykke

(4 personer)

75 g limabønner eller dobbelt mængde fra brik/dåse

75 g små hvide bønner eller dobbelt mængde fra brik/dåse

75 g kidneybønner eller dobbelt mængde fra brik/dåse

75 g kikærter eller dobbelt mængde fra brik/dåse

150 g løg

6 fed hvidløg

1 chili eller efter smag, evt. tørrede chiliflager

1 spsk stødte spidskommenfrø

2 spsk olivenolie

2 store stilke bladselleri

1 brik/dåse tomater med væde, ca. 400 g

1 spsk tørret oregano

1 spsk kanel

salt, peber, rørsukker, tamari, citronsaft

300 g squash

.

Sæt limabønnerne i blød for sig selv i rigeligt vand. Sæt de tre andre bønner/kikærter i blød i en anden skål. Lad bælgfrugterne udbløde mindst 8 timer – eller brug dobbelt mængde bønner/kikærter fra brik/dåse.

Kog limabønnerne i rigeligt vand 15 minutter. Tilsæt de tre andre bælgfrugter og kog de fire ingredienser yderligere ca. 30 minutter. Tjek om de alle er bløde. Afdryp bælgfrugterne.

Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne) og svits dem i olien sammen med spidskommen.

Skær bladsellerien i små terninger. Hak bladene.

Kom bladselleri og tomater med væde i gryden og tilsæt oregano og kanel. Hvis bønnerne kan bruge lidt mere kogetid, så tilsæt også dem.

Lad retten simre under låg 10-15 minutter.

Smag godt til med salt, peber, sukker, tamari og citronsaft. Måske også flere krydderier.

Skær squashen i terninger og tilsæt dem.

Lad bønneretten simre endnu et par minutter.

Servér retten med kogte ris, hele korn, havreris, quinoa eller pitabrød. Du kan også give planteyoghurt til.

.

.

Share

2 Kommentarer

  1. Mia Hutters

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.