blomkåls- og auberginecurry, en indisk sambar
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
blomkåls- og auberginecurry – indisk sambar
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
En sambar er en lille indisk curryret, der sammen med andre små retter og ris udgør et måltid.
I Indien vil der som regel være en sambar med linser, måske en med bønner og 3-4 sambars med grøntsager. Desuden vil der være en eller to slags chutney plus yoghurt.
Smagsnuancerne varierer fra brændende stærk til sur-sød eller mild og måske let bitter.
Mange indiske kvinder er stadig hjemmegående, og derfor er det muligt at lave de mange retter. Det tror jeg ikke går i Danmark, så jeg har valgt at lade ugens sambar være en hovedret, som spises med tilbehør af ris eller andre kogte korn, fx spelt eller perlebyg.
Denne sambar laves i Indien med de gule toor dal (linser). Hvis du har en god indvandrerkøbmand, kan du måske finde linserne dér. Elles går det fint at bruge danske gule, tørrede ærter.
.
hovedingredienserne i denne sambar er aubergine og blomkål
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
200 g toor dal (gule linser, kan erstattes af gule flækærter)
½ l vand
2 tsk gurkemeje
125 g løg
4 fed hvidløg
350 g aubergine
1 spsk brune sennepsfrø
4 spsk olivenolie
3-4 dl grøntsagsbouillon
350 g blomkål
1 stor rød peberfrugt
citronsaft
frisk koriander
sambarkrydderier:
2 tsk bukkehornsfrø (kan udelades)
2 tsk spidskommenfrø
2 tsk sorte peberkorn
1 tørret, smuldret chili (eller efter smag)
2 spsk reven kokos (evt. kokosmel)
Kog linser eller ærter i vandet sammen med gurkemeje. Kog dem møre, 25-30 minutter. Sæt dem til side.
Rist imens krydderierne og kokosen på en tør pande, indtil de er gyldne.
Stød dem i en morter.
Hak løg og hvidløg og skær auberginen i små terninger.
Rist sennepsfrøene i en tør gryde, evt. en wok, indtil de springer. Tilsæt olie, de to slags løg samt auberginen.
Svits de tre ting ved rask varme 4-5 minutter.
Hæld bouillonen i wokken sammen med de kogte ærter/linser, de stødte krydderier samt et drys salt. Bring retten i kog.
Del blomkålen i små buketter. Skær peberfrugten i strimler. Kom grøntsagerne i wokken og lad retten simre under låg 6-8 minutter. Tilsæt evt. mere bouillon. Retten skal være som en tyk suppe.
Smag til med salt, citronsaft og evt. mere chili.
Servér sambaren med lidt frisk koriander og giv løskogte røde eller sorte ris til, evt. en rissalat.
.
rissalat med kokos
Klik på billedet, så får du opskriften på rissalaten.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
aubergine auberginecurry blomkål blomkålscurry bukkehornsfrø chili citron curryret flækkede tørrede ærter gule ærter gule linser gurkemeje hvidløg Indien indisk sambar kokos koriander løg peberfrugt peberkorn rissalat med kokos sambar sambarkrydderi sennpsfrø spidskommen toor dal