pandestegt blomkål med friske hasselnødder og kaperscreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
kål med kant og kapers
Jeg elsker al slags kål. Faktisk spiser jeg næsten hver dag mindst to slags kål. Og en af mine yndlinge er den milde blomkål.
Her har jeg skåret kålen i skiver og stegt dem gyldne på begge sider på panden. Det er en lækker og hurtig ret. Et dejligt tilbehør er en kaperscreme og friske hasselnødder. Kapers og nødder er som skabt til at komplettere blomkålen.
Hvis du heller ikke kan få kål nok, anbefaler jeg en salat med to farver spidskål som tilbehør.
.
blomkål kan give mange forskellige smagsoplevelser
Blomkål er en grøntsag, som kan varieres smagsmæssigt på utallige måder. Kålen smager helt forskelligt, afhængigt af om man spiser den rå eller letdampet, stegt eller bagt. Hvis kålen vendes i en spicy orientalsk marinade, kan man forvandle den til de meget lækre, såkaldte “kyllinge”-vinger.
Hvis du river den rå blomkål til det, jeg kalder blomkåls-sne, får du en helt anden smagsoplevelse.
Og så er der den ovnbagte udgave med mandler og kerner af granatæble.
.
blomkål er superfood
Alle typer kål er noget af det bedste, du kan give din krop. De er propfyldte med stoffer, der styrker immunforsvaret. Kål virker antiinflammatorisk og antioxidant og kål forebygger kræft – for blot at nævne nogle få af kålens utallige gode egenskaber.
.
det er nøddetid
En anden ting, jeg holder rigtig meget af, er hasselnødder. Især de nye friske, som kan høstes lige nu – hvis ikke de små egern allerede har været der!
.
sovs og salat
Både sovsen af havre creme fraiche og kapers og salaten er lynhurtigt lavet. Det betyder, at du kan tilberede denne ret på 1/2 times tid. Hvis du vil have lidt flere proteiner, så servér ristet rugbrød til – eller løskogt quinoa.
.
superfine proteiner med sommerens sidste tomater
De små frø, quinoa, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, er meget proteinrige. Hvis du vil servere dem som tilbehør, koges frøene i dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Du kan evt. vende en dressing af olie/eddike med lidt knust hvidløg i quinoaen.
Det har vist sig, at quinoa er velegnet til at dyrke i Danmark, og den første danske quinoa er ude i butikkerne nu. Det er glædeligt. Så sparer vi den lange transport.
.
pandestegt blomkål med friske hasselnødder og kaperscreme
(4 personer)
50 g afskallede (friske) hasselnødder
kokos- eller olivenolie
1 stort fast blomkålshoved eller 2 mindre
1 1/2 dl havre creme fraiche
ca. 1/2 dl havrefløde
4-5 spsk hakkede kapers
salt, friskkværnet peber, rørsukker
1 bdt purløg
spidskålssalat:
1/2 lille lilla spidskål
1/2 lille grøn spidskål
5 spsk jomfruolivenolie
2-3 spsk æbleddike eller anden eddike
ca. 1 spsk dijonsennep
1 fed hvidløg
evt. blade af tallerkensmækker
.
Skær nødderne i flager og rist dem gyldne i 1 spsk olie på panden. Sæt dem til side.
Skær blomkålen i ca. 8 tykke skiver. Vær omhyggelig, for ikke alle blomkål hænger lige meget sammen. Hvis kålen er for løs, må du stege kålen i mindre stykker.
Steg blomkålen gylden på begge sider i godt varm olie.
Rør creme fraichen med fløden og tilsæt de hakkede kapers. Smag godt til med salt, peber og evt. et nip sukker.
Drys med 1/2 bundt fintklippet purløg.
Snit de to slags spidskål til salaten meget fint.
Rør olie, eddike, sennep og presset hvidløg sammen og smag dressingen godt til.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
Servér de stegte skiver med sovsen og salaten – og drys med med ristede nødder, mere klippet purløg og evt. blade af tallerkensmækker.
.
.
Uhmmm fik pandestegte blomkål forleden, men hel og med caperssovs til, ja det fik vi ikke. Tror jeg lige skal have fat i et blomkål igen 🙂 Tak kære Kirsten. Kan du have en dejlig uge.
Knus fra Wanda
Et uhmmmm fra dig er altid dejligt, Wanda. Du kan jo det meste, så jeg er glad, hvis jeg kan diske op med en lille ny opfindelse.
God appetit!
Knus fra Kirsten
Det ser meget lækkert ud. Hvor længe steger du blomkålen ca. Hvor mør skal den blive?
Kære Lone,
Tak for din hilsen. Det glæder mig, at du synes kålen ser fristende ud.
Det er med vilje, jeg ikke har angivet nogen tid for stegningen, da det afhænger af, hvor tykke skiverne er, og hvor mør man ønsker kålen. Jeg kan godt lide, at der er lidt “bid”. Du skal nok prøve dig lidt frem. Steg for rask varme 3 minutter og vend kålen. Steg den endnu 3-4 minutter på den anden side og stik i kålen med en gaffel for at vurdere, om den er ved at blive blød.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Mange tak, Kirsten. Jeg glæder mig til at prøve dem imorgen.
Selv tak. Jeg håber, du bliver glad!
Kh Kirsten
Jeg er bare lidt nysgerrig: Er du gået hen og blevet veganer? Jeg lægger mærke til at dine opskrifter oftest er veganske.
Jeg synes, der er flere problematikker vedr. mange af de veganske produkter, da der er en del ulødige ingredienser i. Med det i tankerne er den store udfordring at spise mad udelukkende baseret på naturligt frugt, grønt, nødder og kerner.
Kære Lene,
Tak for din hilsen. Jeg kan godt forstå, at du spørger, og jeg må svare både ja og nej. Som klimasituationen udvikler sig, spiser jeg selv kun nødtvungent animalske produkter. Mælkeprodukter er jo nærmest lige så skadelige som kødet. Men jeg er nok kun 90% veganer, hvis der er noget, der hedder det.
Og jeg deler helt din skepsis med de unaturlige produkter, der kan erstatte de animalske. Jeg undgår dem helst, men tager dem af og til med i opskrifterne ud fra den betragtning, at vegetarer sikkert sagtens kan finde ud af at erstatte plantefløde, -mælk etc. med konventionelle produkter. Det kan være sværere den anden vej.
Og ja, det er en udfordring udelukkende at leve af uforarbejdede vegetabilske produkter. Jeg er bange for, at det hører fremtiden til. Vi er i en overgangsfase nu, og her vil jeg trods alt hellere i enkelte tilfælde bruge kunstige “mælke”produkter, end jeg vil støtte opdræt af dyr.
Kh Kirsten
Caperscreme, det tror jeg, at jeg kunne spise på alle tider af døgnet, elsker capers og skal have købt nogle glas med hjem om nogle uger, hvor vi skal besøge “vores” ø, selv om de nok er billigere i Netto :-), men også noget mindre.
Må have fat i et par blomkål, så din ret kan prøves. Nødder skal plukkes den 29.09., Mikkelsdag, efter de gamle råd, men før kan nok også gå. Men så er de også friske og lækre og helt anderledes end dem, vi køber til jul.
Tak igen for dejlig inspiration !
/Dorit
Ja, jeg kan også spise kaperscreme med en skovl! Og der er ingen tvivl om, at du kan finde bedre kapers på “din” ø end i Danmark. Jeg “importerede” for en del år siden nogle vidunderlige kapers fra den italienske ø, Salinas. Det er noget helt andet, end det vi ellers køber på glas i DK. Man kan dog finde noget tilsvarende i italienske specialbutikker i DK.
Det er godt at holde fast i traditionerne, men de – desværre få – nødder jeg har fundet i år, var rent faktisk modne.
Jeg håber, du bliver glad for trioen med blomkål,kapers og nødder!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Nøøøj, det smager godt! Kombinationen af den blide blomkål, de sprøde nødder og den skarpe lidt syrlige sauce. Mmmmm! og så mere kål, der knaser og giver modspil til den gode olie i en simpel og herlig dressing. Selv min lidt skeptiske carnivor-mand skrabede tallerkenen … 😉
Tak og varme hilsener fra Birgitte
Kære Birgitte,
Ajjjj …. hvor er jeg glad for at høre det! Tusind tak. Og jeg er jo ALTID ekstra glad, når mændene overgiver sig til det grønne. Skønt!!!
Selv tak og lige så varme hilsener herfra,
Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy