Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

28

januar 2022

4

KOMMENTARER

bagt spidskål – svampe- og auberginefarseret

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

med hovedet under armen?

Det kan være OK at have hovedet under armen. Især hvis det er et spidskålshoved, og især hvis det er så heldigt at blive bagt i ovnen med et lækkert fyld.

spidskål med fyld bagt i fad 

Som de fleste andre grøntsager kan spidskål tilberedes på utallige måder. Her har jeg valgt at bage kålen i ovnen med et fyld, der smager af middelhavsmad.

.

med en duft af Sydeuropa

Når spidskål bages, lokkes der endnu flere smagsnuancer ud af den blide kål. Sammen med fyldet af svampe, auberginer og evt. kikærter/bønner, giver det en dejlig middagsret.

Duften af timian fører tankerne ned til mildere himmelstrøg i Sydeuropa.

.

med bagte kartoffelbåde og tamarifløde

Spidskålen kan serveres med bagte kartoffelbåde (kan bages i ovnen samtidig med kålen).

Dippet er en tamarifløde, som er hurtigt lavet, men du har også vælge den ægte gomasovs.

..

gulerods-fennikelsalat

Hvis du har lyst til en frisk, rå salat som tilbehør, passer høvlede gulerødder og fennikel godt til de fyldte spidskål.

Se opskriften her.

.

nogle dage ER bedre end andre

Vi ved jo godt, at det er pengene, der får jorden til at dreje rundt (desværre i den forkerte retning!).

Derfor undrer det ikke, når man den 27.1. i Politiken kunne læse, at Arla og Danish Crown nu vil forsøge at kapre markedsandele i det plantebaserede segment med plantemælk og plantekød. Danish Crown har alene i denne måned lanceret otte nye plantebaserede produkter i supermarkederne, og topchefen udtaler, at 10-20% af koncernens omsætning om fem år ventes at komme fra plantebaserede produkter.

Det ER en god dag. Det ER en god melding.

Den udvikling kan man selvfølgelig kun hilse velkommen. Personligt vil jeg bare ikke støtte et foretagende, der hver eneste dag dræber tusindvis af højtudviklede og følende dyr.

Men det ER en god dag, når de store virksomheder rykker på sig. Når vi er mange nok, der vælger dyr som mad fra, vil torturen og drabet af de mange millioner dyr ophøre helt af sig selv.

Og selv om det endnu kun er den spæde morgenrøde, vi ser, kan man nu få planteburgere hos McDonald og andre burgerkæder. Adskillige restauranter har plantebaserede menuer. Der forskes intensivt i produkter med proteiner fra planter. Ærter synes at være en oplagt proteinkilde på vores breddegrader, og jeg glæder mig til den dag, hvor vores marker er dækket af grønne ærteplanter med struttende protein-bælge i stedet for de 80% af andre afgrøder, der i dag dyrkes på de danske marker, og som går til dyrefoder.

.

..

bagt spidskål, svampe- og auberginefarseret 

(4 personer)

10 g tørrede svampe (kan udelades)

2 små spidskål

100 g løg

4 fed hvidløg

200 g aubergine

olivenolie

200 g svampe, gerne kejserhatte

2 spsk citronsaft

2 tsk tørret oregano

1 tsk tørret rosmarin

50 g rasp

evt. 200 g kogte kikærter eller bønner/linser

½ dl + 1 ½  dl plantefløde

salt, friskkværnet peber

2 dl havremælk eller anden plantemælk

2-3 spsk tamari

frisk timian

 

Hæld kogende vand på de tørrede svampe og lad dem udbløde en timestid. De tørrede svampe er med for at give ekstra dybde i smagen, men de kan evt. udelades.

Del spidskålene i to på den lange led. Skær den nederste stykke stok fra og tag ¼ af de midterste blade ud. Hak begge dele fint.

Hak løg og hvidløg og skær auberginen i meget små terninger.

Skær de friske svampe i små stykker.

Hak de udblødte svampe.

Svits først løg, auberginer og de udblødte svampe i 4 spsk olie. Svits fire-fem minutter og tilsæt spidskål, friske svampe, citronsaft og krydderurter.

Svits fyldet endnu ca. 5 minutter.

Vend rasp og ½ dl plantefløde i fyldet.

Hvis du har kogte kikærter eller bønner liggende i fryseren – eller en brik stående på hylden, kan du komme dem i fyldet. I så fald må du muligvis bage noget af fyldet i en separat skål/fad, da det sikkert ikke kan være i de halve spidskål.

Smag godt til – også med krydderurterne.

Rør plantemælken med de sidste 1 ½ dl fløde (du kan også vælge mere fløde og mindre mælk. Hvis du vælger at bruge mest mælk, kan du senere jævne sovsen med lidt maizena rørt ud i vand). Smag godt til med tamari.

Hæld mælk og fløde i en ovnfast form med plads til de fire halve spidskål.

Fordel fyldet i de fire kål og læg dem tæt sammen i formen.

.

kålen er parat til at komme  i ovnen

.

Dæk formen og sæt den i en 200 grader varm ovn. Bag kålen 30 minutter.

Fjern låget fra formen og bag kålene endnu ca. 10 minutter. Du kan evt. sætte formen under grillen et par minutter.

Hæld væden fra formen og tilsæt evt. mere fløde. Hvis sovsen er for tynd, så jævn med lidt maizenamel. Smag godt til.

Drys de farserede kål med masser af frisk timian og giv sovsen til separat.

Bagte eller stegte kartoffelbåde passer godt til retten. Du kan bage kartoflerne i ovnen samtidig med kålen.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

4 Kommentarer

Skriv et svar til Jan Oskar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.