bagt græskar med kulørt quinoa
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
gult er godt for øjnene
.
Der er stadigvæk hokkaidogræskar i butikkerne, så jeg greb chancen til at lave en hurtig ret, mens de forvoksede “vitaminpiller” endnu kan fås.
Græskar er speciel rig på beta-caroten (A-vitamin), der virker kraftigt antioxidant og er med til at forebygge forkalkning i øjet og aldring af huden. Kalk og magnesium styrker knoglerne, og stoffet beta-sitosterol virker kolesterolregulerende.
Hertil kommer, at græskar kun indeholder 24 kalorier pr. 100 g græskar. Det er der sikkert nogle, der vil sætte pris på her i januar.
Så man må sige, at der bliver sat meget ind på sundhedskontoen for meget få penge, når man spiser græskar.
.
græskar og quinoa er et lækkert par
Quinoa er en af de vegetabilske fødevarer, der indeholder meget protein. De små letfordøjelige frø indeholder mere end 13 g protein pr. 100 g.
Quinoa virker desuden stærkt antiinflammatorisk og er således en kraftfuld variant til tilbehør som linser eller ris.
.
mange slags græskar
Der findes mange sorter græskar, og du kan bruge alle slags til denne ret. Disse store basser er fra markedet i Samarkand i Uzbekistan. Det er sjældent, vi ser så store græskar i Danmark.
.
servér med yoghurtdip
Lidt sovs af yoghurt sætter prikken over i’et i denne ret. Jeg har brugt sojayoghurt naturel smagt til med lidt chilisovs, men du kan også bruge frisk hakket chili – eller smage yoghurten til med andre af dine smagsfavoritter. Det kan være presset hvidløg, reven ingefær, finthakkede cornichoner (små syltede agurker), hakkede kapers, tørrede, hakkede tomater etc.
..
bagt græskar med kulørt quinoa
(4 personer)
150 g sort eller rød quinoa
1/2 l vand
1 hokkaido græskar eller andet græskar, ca. 1 kg
200 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
2 spsk tørret oregano
1 rød peberfrugt, ca. 200 g
4 stilke bladselleri
salt, friskkværnet peber
1 bdt koriander
4 dl sojayoghurt naturel eller anden yoghurt
citronsaft
evt. chilisovs eller frisk chili
.
Skyl quinoaen og kog den i vandet ca. 20 minutter. Hæld evt. overskydende vand bort. Drys med lidt salt.
Del græskarret i 8 både. Fjern kernerne men bevar skallen.
Pensl stykkerne med olivenolie og læg dem i en bageform. Bag dem i en 200 grader varm ovn 10 minutter. Vend stykkerne og bag dem endnu 10 minutter. Stik i dem for at mærke om de er bløde. Hvis ikke, bages de endnu 5-10 minutter.
Lav imens fyldet: hak løg og hvidløg. Svits dem 4-5 minutter i olien. Tilsæt oregano.
Skær peberfrugten i små terninger. Skær bladsellerien i tynde skiver. Snit bladene. Tilsæt begge dele.
Svits til grøntsagerne er bløde. Hak korianderen og tilsæt halvdelen. Bland den kogte quinoa i grøntsagerne.
Smag til med salt og peber.
Du kan nøjes med at smage yoghurten til med salt, peber og citronsaft. Men du kan også smage til med chilisovs eller frisk hakket chili.
Servér retten med to både bagt græskar pr. person. Læg fyldet ovenpå og drys med hakket koriander.
Servér yoghurten til separat.
.
.
Hej Kirsten.
Tak for denne opskrift, sjovt nok tiltaler den mig, så den bliver lavet en af dagene.
Har lige lidt rester der skal spises først.
Håber du er ok og er sluppet for sygdomme. Her har vi nu også fået en god forkølelse øv
Stort knus fra Wanda
Tænk at jeg har ramt plet, Wanda! Jeg håber, du og Frede bliver glade og fornøjede.
Og jo tak, jeg er kommet nogenlunde helskindet gennem både jul og nytår. Så jeg vil bare ønske god bedring til dig.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Ja du ramte plet for mig ha ha Har besluttet det bliver til i morgen. Skal lige fange et græskar 🙂
Frede er dog ikke så glad for denne ret, men så må han lave noget andet eller undvære 🙂
Godt du er kommet godt igennem julen og nytåret.
Kærlig hilsen fra Wanda
Kære Wanda,
Du bliver da nødt til at sætte ham Frede på græs 🌱 🌱 🌱. Hvis han hverken kan lide græskar eller selleri, har du da virkelig problemer!
Nå, men pyt: nyd det bare alene.
Knus fra
Kirsten
ha ha Frede mener vi er gode hi hi
Knus Wanda
Gi’ ham et knus 😇
smuk g lækker mad
Mange tak, Viveca. Det glæder mig! 😀
Kh Kirsten
Fantastisk ret – mega succes hos vores gæster 🙂 Tak for den! Kh Helle i Spanien
Kære Helle,
Ih, hvor dejligt at have succes – også i Spanien! Tusind tak for din søde hilsen.
Kh Kirsten
Så fik jeg lavet denne ret og hold da tæft, hvor smagte den godt. Selve græskarret var der ikke så meget smag i, men konsistensen var super god, hvilket jeg godt kan lide. Har faktisk heller aldrig stegt bladselleri før på denne måde, uhmmm godt at smage og bruges også i fremtiden. De der quinoa var virkelige en opfrisker til hukommelsen, dem skal jeg bruge oftere. UG med X og slange til dig Kirsten for at have kreeret denne ret. Selv Frede syntes den var sådan ok ha ha Vi skal have resterne i aften. Har lagt alle resterne i et fad med græskarskiverne i bunden. For resten jeg brugte ren naturel skyr som tilbehør, da jeg jo havde glemt at købe yoghurt 🙂
Stort knus fra Wanda og god weekend du kære
Kære Wanda,
Når Frede er næsten tilfreds, er jeg jo RIGTIG glad. Højere når man ikke!!! Men jeg er selvfølgelig også glad for, at du kan lide græskarretten, og ja, quinoa er både lækkert og fuldt af masser af gode næringsstoffer.
Kærlige hilsner fra
Kirsten – nu med X og slange 🐛
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy