bagt butternut med spicy jordnøddesovs og ris
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en mild grøntsag får modspil
Den aflange, orange butternut squash hører til græskarfamilien Cucurbitaceae og er dermed et græskar. Butternut’en er meget mindre kendt end hokkaidogræskarret, men ses dog nu jævnligt i butikkerne. Hvis du ikke kan finde butternut’en, kan du bruge hokkaido i stedet.
Men hånden på hjertet: hverken græskar eller squash har alverdens smag i sig selv. Til gengæld er de smukke og se på, og så er de sunde med et godt indhold af A- og B-vitaminer samt mineraler som kalk og magnesium.
Jeg synes en hovedret med græskar er en dejlig variation til alle de mere kendte grøntsager, og det viser også, at græskar kan bruges til andet end en suppe.
Og man kan sagtens ”spice” butternut’en op, så den bliver til en lækker ret. Jeg har valgt af bruge den indonesiske jordnøddesovs, satay, og en yoghurtsovs.
Som tilbehør foreslår jeg kulørt ris med pistacienødder.
bagt butternut squash m spicy jordnøddesovs og ris
200 g brune ris
1 stor butternut squash eller 2 mindre
olivenolie
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
25 g pistacienødder
jordnøddesovs:
5 spsk jordnøddesmør
1 spsk meget finthakket skalotteløg
1 fed hvidløg
frisk revet ingefær efter smag
frisk eller tørret chili efter smag
evt. 1 stilk citrongræs
2-3 spsk tamari
citronsaft
yoghurtsovs:
2 1/2 dl yoghurt, evt. vegansk
2 fed hvidløg
1 bdt persille
Sæt først risene over: kog risene i godt dobbelt mængde vand 30-35 minutter.
Skær græskarrene igennem på langs. Fjern kernerne og læg græskarrene på en bageplade. Pensl græskarrene med olie og drys med lidt salt.
Sæt græskarrene i en 200 grader varm ovn og bag dem ca. 20 minutter.
Lav imens sovsene:
Rør jordnøddesmørret med skalotteløg, presset hvidløg, reven ingefær, hakket chili og tamari. Tilsæt vand, så sovsen bliver tilpas flydende. Rør kun en spsk vand i ad gangen, da sovsen ellers kan blive for tynd.
Smag til med citronsaft, tamari, chili, ingefær og sukker.
Rør yoghurten med presset hvidløg og smag til med salt og peber. Hak persillen og rør den i yoghurten.
Hak peberfrugterne (fjern frøstole og kerner) og postacienødderne. Rør begge dele i den kogte ris. Tilsæt et drys salt og peber.
Servér de bagte græskar med de to sovse og risene separat.
alternativ servering
Det bagte græskar kan også serveres i “højden”. Skær græskarret i tykke skiver og sæt dem på et spyd. Hæld lidt af sovsen over og servér resten til.
Især børn vil synes det er sjovt at spise græskar på spid.
Hej Kirsten.
Nej, hvor lyder din butternut squashret med kulørt ris spændende.
Jeg synes generelt, at græskar er fade og kedelige i smagen, men denne her må absolut prøves.
Tak for dit engagement og inspiration.
Venlig hilsen
Kerstin
Kære Kerstin,
Jeg giver dig ret: græskar har ikke meget smag i sig selv, men med noget stærkt til at kvikke op, bliver det en god ret. Og det glæder mig, at du kan bruge inspirationen. Tusind tak for dine søde ord!
Kh Kirsten