Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

7

maj 2021

0

KOMMENTARER

asparges-lækkerier til weekenden

Skrevet af , Posted in festmad, forretter, frokostretter

.

festlige asparges

Jeg har virkelig travlt i denne tid. Jeg vil gerne nyde de skønne asparges hver eneste dag og på alle mulige måder. Sæsonen er kort, så der er ingen tid at spilde. Her er to forslag til festlige serveringer.

Disse asparges er grillede, men de kan også koges 1-2 minutter.

.

vælg de tykke stængler

Hvis du vil servere asparges med topping, skal du vælge nogle tykke basser som på billedet. Aspargesene skal være så tykke, at de kan skæres igennem på langs.

Som forret skal du beregne en lang tyk asparges pr. person.

.

hele Europa elsker asparges

Indtil for nogle få år siden spiste vi i Danmark ikke særlig mange asparges. Det var faktisk svært at finde de hvide i butikkerne.

Derfor valfartede jeg hvert år i maj til Samsø eller til nogle af de store aspargesavlende lande sydpå. På billedet ovenfor bugner aspargesene på Viktualienmarkt i München.

Nedenfor er det en kæmpeplakat for asparges på markedet i Zagreb.

.

.

to lækre serveringer

Lige forude vinker flere af forårets helligdage, og mon ikke vi er mange, der vil fejre både aspargesene, foråret og det lidt mere oplukkede samfund sammen med vennerne. Her kommer de festklædte asparges ind i billedet.

.

grillede asparges med caviart, mayo og basilikum

Jeg har på den ene halvdel af en tyk grillet asparges pyntet med store basilikumblade fyldt med mayo og caviart (“kaviar” af tang – kan købes hos Føtex eller i nogle af COOPs butikker).

Når du griller aspargesene, skal de have fine brune grillstriber på hver side, men du skal ikke grille dem så længe, at de bliver for bløde. Det er vigtigt, at asparges bevarer deres sprødhed, hvadenten de er grillede eller kogte.

.

en lille blomst …

“En lille blomst må man have”, sagde H.C. Andersen. En lille blomst kan også sætte prikken over i’et i en i øvrigt smuk servering. Jeg har pyntet ekstra med et par blade af ramsløg.

.

grillede asparges med tomatsalsa

En anden mulighed for tilbehør til aspargesene er en tomatsalsa. Tomatsalsaen laves af hakkede kulørte tomater. Lækrest bliver salsaen, hvis du kan være heldig at finde nogle søde eksemplarer af de små tomater.

Vend tomaterne i en dressing af en god økologisk koldpresset olivenolie og en gammel, vellagret balsamico. Smag til med salt, peber og sukker, evt. også et halvt fed presset hvidløg.

Vend bladene af basilikum i tomaterne, gerne både grønne og røde.

Drys evt. med lidt sort salt.

.

.

supplér med marinerede squash

Du kan udvide den lille lækkerbid med tynde skiver af squash marineret en times tid i en marinade af olie/eddike smagt til med sukker, salt og peber.

.

asparges med tapenade

En anden variation er disse tynde asparges, som serveres med en tapenade og ristede mandler. Det kunne også være en ramsløg- eller basiikumpesto.

Jeg ønsker et rigtig dejligt asparges-forår!

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.