let mad i sommerhuset – artiskoktærte med filodej og grillede gulerødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
nem sommermad
De lykkelige ejere af et sommerhus ved, at man ikke skal lade maden tage magten fra én, når man slapper af i landhuset og nyder sommeren. Men de fleste ved også, at gæster måske kigger uventet forbi, og så er det rart at kunne fremtrylle lækker mad på en halv times tid.
Denne tærte er lynhurtigt lavet med færdig filodej og artiskokhjerter på glas. To ting man altid kan have på lager.
velkommen i sommerhuset
I sommerhalvåret udarbejder jeg de nye opskrifter i et dejligt sommerhus ved Roskilde Fjord. Derfor synes jeg, det er på tide, I ser, hvordan omgivelserne er, når jeg svinger potter og pander. Huset ligger højt hævet over omgivelserne med udsigt til fjorden. Men kom med indenfor.
her læses mange kogebøger og madblade
Den naturalistiske kattedame er malet af kunstneren Aino Møller. Jeg fandt det for adskillige år siden i et galleri på Vestkysten.
Pastellen er malet af kunstneren Grethe Kielberg.
Den store stue hænger sammen med køkkenet forrest tv.
Når man arbejder med mad nærmest døgnet rundt, er der brug for mange skåle. Heldigvis en af mine lidenskaber!
Her bliver alle de nye opskrifter skrevet ind på computeren. Fadene er fund fra loppemarkeder. En anden af mine lidenskaber.
bamse passer på hynderne når det regner
og så til det allerhelligste
Her er det alkymistiske værksted. Husets vigtigste sted. Her forvandler jeg masser af råvarer til mange forskellige retter. Faktisk bliver det til flere hundrede om året.
Køkkenet vender ud mod en lille skov. I disse dage leger en lille ræveunge i krattet, og rådyrene kigger forbi, når tusmørket sænker sig. Så bliver man vist ikke mere priviligeret!
I “værkstedet” har jeg mængder af krydderier, olier, eddiker og forskellige smagsgivere. Man behøver bestemt ikke at have så stor en samling for at lave god mad. Men det er dejligt altid at have gode eddiker og olier at trylle med.
.
når solen sænker sig over fjorden, er det tid til tærte
.
nem tærte til en dag i sommerhuset
Supermarkederne har filodej i store plader, som er langt lettere at håndtere end frossen filodej i ruller. Dejen købes i kartonen på billedet tv. Overskydende dej kan opbevares i lang tid i køleskabet.
.
artiskoktærte med filodej
4 ark filodej
olivenolie
1 glas grillede artiskokker i olie (ca. 300 g)
50 g sorte oliven
2 dl sojafløde eller anden fløde
3 æg
3 tsk tørret timian
frisk mynte
Klip filodejen til, så den passer til en ovnfast form, der måler ca. 25 cm i diameter.
Pensl dejstykkerne med olie og læg dem lagvis i formen, til al dejen er opbrugt. Lad dejen gå op over kanterne på formen.
Forbag bunden i en 190 grader varm ovn ca. 5 minutter.
Afdryp artiskokkerne og læg dem i et pænt mønster i den forbagte bund. Læg de sorte oliven ind imellem.
Pisk fløden sammen med æggene. Tilsæt timian og et drys salt og peber.
Hæld æggemassen over artiskokkerne og sæt tærten i ovnen, til overfladen er gylden, 15-20 minutter.
Drys med frisk mynte.
servér fx grillede gulerødder tll tærten
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Hej Kirsten!
Tusind tak for rundvisningen i dit skønne og hyggelige sommerhus. Sikke en sød tanke at byde os, der læser med, indenfor på denne måde. Jeg kan godt forstå, at du føler dig privilegeret, for det er da vidunderlige omgivelser at tilbringe sommeren i.
Jeg er selv så heldig at bo i en ganske lille landsby ude på landet på Midtsjælland med udsigt til skov, marker, middelalderkirke og de smukkeste solnedgange, føler jeg næsten, at jeg bor i sommerhus året rundt., og jeg føler mig også meget privilegeret.
Mange hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Mange tak for din søde hilsen. Ja, jeg er virkelig priviligeret, og det vil jeg gerne dele med alle jer, der kigger med på siden.
Dit sted lyder nu også ret fantastisk. Det er en stor gave at være i tæt kontakt med naturen, og jeg kan godt forstå, at det føles som sommerhus året rundt.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Sikken et hyggeligt hus 🙂 Jeg kan godt forstaa du bliver inspireret til at lave dejlig mad dér. Denne uge vil jeg pröve din artiskoktärte. Den ser superläkker ud!
Hi Anja,
Tak for din hilsen. Ja, det er svært ikke at lave dejlig mad i dét hus! Det forpligter. Jeg håber, du får lavet en lækker artiskoktærte. Velbekomme!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Mange tak fordi du byder os alle indenfor i dit skønne sommerhus, og til dit køkken med alle dine spændende smags forstærkere m.m. Vi er en efterhånden stor flok, der nyder godt af dine dejlige opskrifter og din kærlige mad. TAK fordi du er der for dyrene, vores jord og alle vi andre!!
Kærlige sommerhilsner fra Aase ( Malaga ).
Kære Aase,
Tusind tak for dine søde ord. Og ja: i sådan et dejligt hus, kan man kun lave dejlig mad. Og det er rigtig skønt at høre, at I er mange, der nyder maden.
Nyd også varmen i Malaga. Her har vi mildest talt en mild vinter!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kisten
Sikke et skønt sommerhus du har, og dejligt at opleve lidt af stemningen gennem dine mail , som du har sendt til os. Tak for det 🙂
Jeg holder meget af dine opskrifter, og bruger en del af dem.
Glade sommerhilsner
Hanna Sophia
Kære Hanna Sophia,
Rigtig mange tak for din søde mail. Der kommer nok lidt flere billeder fra sommerhuset i sommerens løb – hvis vi altså får nogen sommer!
Og det er dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne. Det er altid glædeligt med sådan en meding!
Også masser af glade sommerhilsener herfra,
Kirsten
Tak for et godt gensyn af dit sommerhus 🙂
Tak for opskrift, som jeg tror bliver morgendagens ret bla.
Knus fra Wanda
Selv tak, Wanda – og held og lykke med tærten!
God weekend og knus fra
Kirsten
Kære Kirsten
Jeg har nu lavet denne skønne tærte, og dermed forsøgt mig med filodej som tærtebund for første gang. Og jeg må sige, det er et godt alternativ til den ellers fede bund med smør, som jeg som regel får mavepine af!
I stedet for artiskokker grillede jeg courgetter fra haven og tilsatte stor mængder frisk afklippet dild. Det blev meget lækkert, synes vi (manden og jeg, som havde en friaften fra vores fire børn, hvilket naturligvis skulle fejres med lækkert mad!) Nu er der en sidste pakke med filodej tilbage og jeg tænker det ville være lækkert med fyld af bladbede, som også står så flot i haven lige nu.
Venlig hilsen
Dorthe
Kære Dorthe,
Uhmmm … det lyder lækkert med grillede courgetter i tærten. Tak for det tip. Jeg synes også det er dejligt, at man nu kan få filodej, der er til at håndtere, og på den måde er det supernemt og hurtigt at fremtrylle en lækker tærte. Bladbeder lyder også som en god idé som fyld. Bladbederne er både meget sunde og meget lækre. Jeg har en opskrift på bladbeder i kokoscreme her: http://wp.me/p5bjYH-KF. Hvis du har brug for inspiration til din tærte, kan du måske bruge noget af den.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hvor køber I filodej ? Jeg kan kun finde den frosne.
Rema og Føtex glor blot på mig over spørgsmålet hi hi
Du kan købe filodejen i Coops butikker (Superbrugsen etc.) samt i Irma. Du kan se et billede af pakningen her: http://wp.me/p5bjYH-1QT.
Kh Kirsten
Tak Kirsten det vil jeg gøre.
Knus Wanda
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy