Fatmir Menalla er kok i Albanien
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser
en af verdens bedste kokke kommer fra Balkan
Da jeg for nylig var i Makedonien fik jeg lejlighed til også at besøge Albanien. Det var et længe næret ønske, der gik i opfyldelse, for jeg har i årevis været tiltrukket af det lille fattige, næsten glemte europæiske land. Albanien ligger kun 72 km fra Italiens kyst og grænser mod syd til Grækenland. Til trods for naboskabet med to af danskernes foretrukne ferielande, har jeg aldrig mødt nogen, der har holdt ferie i Albanien. Og det er faktisk ærgerligt.
Det hårdt prøvede land, der var under streng kommunistisk ledelse indtil 1991, har ikke indtil videre formået at tiltrække turister i samme målestok som i de to nabolande. Men det ser ud, som om både infrastruktur og hoteller er ved at være på plads. Der er sågar masser af smarte cafeer i hovedstaden Tirana.
Albanien er smuk og bjergrig som Makedonien, men Albanien har et ekstra stik i ærmet: de dejlige strande ved den adriatiske kyst. De albanere, der har penge og dermed mulighed for noget så luksuriøst som at holde ferie, strømmer til strandene, og det vil jeg anbefale alle, der har hang til usædvanlige oplevelser, badeliv og en billig ferie, også at gøre.
hvad du ønsker …
Her er mine venner, Amide og Sadri, som havde inviteret mig til Makedonien. Det vidunderligt gæstfrie par er albanere, men stammer fra Makedonien, hvor de har bygget et skønt hus. Amide og Sadri sørgede for, at jeg fik de mest fantastiske oplevelser på Balkan, og da de hørte om mit ønske om at komme til Albanien, startede de naturligvis straks bilen!
uden mad og drikke …
Inden vi kaster os ud på den 3-400 km lange tur til Albanien med en smuk omvej gennem Serbien, skal vi have et solidt morgenmåltid. Og hvad spiser man så til morgenmad her? peberfrugter naturligvis. Amide steger her bunker af snittet peberfrugt. Når pebrene er stegte, hælder Amide sammenpisket æg over, og på den måde får man en sund, lækker og mættende morgenmad. Og selvfølgelig spiser man det makedonske brød, pogacha, til.
svigermor kigger forbi
Mens vi venter på peberfrugterne, kommer Sadris mor forbi og siger godmorgen. I Makedonien bor familierne tæt på hinanden, og sammenholdet er af en karakter, som vi slet ikke kender i Danmark.
Her er det én for alle og alle for én. Hvilket også er helt nødvendigt i et land, hvor et socialt system er nærmest ikke-eksisterende.
.
Albanien er klar til besøg
Jeg forestillede mig et dybt forarmet land men blev glædeligt overrasket over at se, at Albanien er et land med fremdrift og energi. Selvfølgelig er Albanien fattigt i sammenligning med Danmark, og den voldsomme korruption gør ikke livet lettere for albanerne. Men det er et land, der har rigtig meget at byde på, og jeg spår det en stor turistmæssig fremtid.
Her er smuk natur, brede sandstrande, skønne mennesker og ubegribelig billig mad.
den store plads i hovedstaden, Tirana
Det albanske røde flag med en tohovedet ørn ses vaje overalt.
Der er stadig mange grimme bygninger fra kommunisttiden i byen, og en del af de nye er desværre heller ikke særlig smukke.
nyt og moderne i glas og beton
lige om hjørnet sidder majsmanden
Nyt og gammelt mødes i Tirana. Det er højsæson for majs, og majsmanden sidder på et hjørne med sin primitive grill.
Tirana er en grøn og venlig by
Der er masser af træer langs de brede gader i Tirana. I parkerne nyder de arbejdsfri livet og sætter pris på en lille snak med en fremmed.
flere oaser
Her ved floden Lana (som måske rettere burde kaldes en strøm), kan man finde skygge i de høje sommertemperaturer i Tirana.
.
på Balkan er burkaen en sjældenhed
Der findes – næsten – ikke noget bedre end at blive klogere. Jeg havde forventet at møde masser af sortklædte og tilslørede kvinder i Tiranas gader. Men disse skønne unge kvinder kunne jeg lige så godt have mødt på Strøget i København eller på Trafalgar Square i London.
Det virker som om, albanerne har et afslappet forhold til deres religion.
her er kokken Fatmir Menalla
Men det skal selvfølgelig også handle om mad. Når jeg er i nye lande og vejrer ny og anderledes mad, er jeg nogenlunde lige så ustyrlig som en sporhund. Jeg har ikke tal på alle de rare kokke og husmødre verden rundt, der har budt mig indenfor i deres køkken og delt deres madglæde med mig.
Samme gæstfrihed møder jeg hos kokken Fatmir i Albanien. Jeg får lov bogstavelig talt at stikke næsen i hans lækre retter. Albansk mad er enkel og usnobbet. Mange af retterne kender vi fra det græske køkken: hyrdesalat, spinattærte med fetaost, moussaka og mange retter med bønner.
Her er Fatmir ved at øse min frokost op. Den består af bagte kartofler, okra med bagte tomater og en nudelret.
Fatmir er stolt af sin mad og synes, jeg skal smage det hele. Det er enkel men meget delikat mad. Jeg kan smage, at det er lavet med kærlighed. Men det ER altså en stor portion!
Og når vi nu er på disse kanter, er det værd at nævne, at verdens bedste – eller næsten bedste – kok, René Redzepi fra Restaurant Noma stammer fra Makedonien. De kan deres (køkken)kram her på Balkan.
albanske kartofler
Kartoflerne er skåret i terninger og bagt i ovnen i en tynd tomatsovs med masser af olivenolie. Nogle af kartoflerne har under bagningen fået en let sprød skorpe.
albanske tomater med okra og kartofler
Her er Fatmirs enkle ret med kartofler, tomater og okra. Jeg har et lidt anstrengt forhold til okra, fordi de ofte ender med at blive slimede, men her var de faste og fine.
På en restaurant i Tirana smagte jeg den klassiske albanske ret med limabønner og tomater. En helt, helt enkel lille ret, der smager skønt. Den kommer her:
.
albansk bønneret
Hvad den albanske bønneret måtte mangle i skønhed, har den til gengæld i velsmag.
Man bruger ikke mange krydderier eller krydderurter på Balkan. De mest brugte smagsgivere er paprika, hvidløg, chili, persille og mynte. Det hele finder du i denne ret, der kan serveres som dip. Men bønnerne kan også pureres helt, og retten kan så spises som suppe. Endelig kan man bevare bønnerne hele og servere retten som tilbehør til en postej eller bagte grøntsager.
Se opskriften her.
.
signaturgrønt: aubergine, tomater og peberfrugter
En anden virkelig klassiker på Balkan er ajvar, der er en puré af peberfrugter og evt. tomater og aubergine. Grønsager der findes i overflod her.
Ajvar laves altid på denne årstid i store mængder, når peberfrugter, auberginer og tomater boomer. Så har man forråd til hele vinteren.
Pureen er skøn som dip eller som sovs til postejer og frikadeller.
Se opskriften her.
Uhmmm tænderne løber i vand.
Er dety meste mad de laver vegetarisk ?
Nu må jeg altså vide det, hvad er okra ????
Har mødt ordet flere gange, men kan ikke se grøntsagen for mig.
Pas på mundvandet, Wanda! Og nej, det meste mad er ikke vegetarisk. Men de spiser hovedsagelig lam og kylling. Basismaden er dog overvejende god og solid med mange bønner, kartofler og andre gode grøntsager. Og de spiser en del brød. Desværre mest med hvidt mel.
Hvis du kigger nøje på billedet med kartofler, tomater og okra, kan du under kartoflerne se nogle små grønne, spidse tingester. Det er okra. De fås i Danmark primært i indvandrerbutikker. Men efter min mening behøver man ikke at løbe langt efter dem! Du kan sikkert også finde et foto hvis du leder på nettet.
Kh Kirsten
Nåå sådan ser de ud – TAK 🙂
Tirana skal da overvejes som næste rejsemål – Tak for alt du viser og fortæller kære Kirsten.
Knus fra Wanda
Selv tak, Wanda. Og ja, Albanien er en rigtig god idé til næste tur. Læs endelig Christines indlæg. Hun er også begejstret.
Kh Kirsten
Er læst 🙂
Min kæreste og jeg har de sidste to somre holdt vores ferie i Albanien og er vilde med landet- på grund af dets skønne natur og venlige mennesker, der også gerne inviterer en ud i køkkenet, når det kniber med kommunikationen. Vi spiser vegetarisk og Albanien er bestemt et af de lande, hvor det er nemt at finde mad uden kød – lækker mad, f.eks. fyldte auberginer og peberfrugter.
Mange hilsner Christine
Tak for din hilsen, Christine. Jeg er rigtig glad for at høre, at både du og din kæreste også er glade for Albanien. Det er altid rart, når man er flere om at anbefale noget.
Og du har ret i, at det ikke er svært at finde mad uden kød. Så Albanien burde være oplagt for alle vegetarer!
Kh Kirsten
Hvordan kommer I til Albanien?
Min mand har prøvet at undersøge det.
Der ville blive mange skift undervejs og laaaang transporttid. 🙁
Har I nogle gode råd ?
Hilsen Wanda
I kan flyve direkte fra Malmø til Skopje. Derfra er der bus.
Rejsebureauet Victors Farmor har en grupperejse til landet. Det er et godt bureau, som jeg kan anbefale. Se om Albanien her: http://www.viktorsfarmor.dk/Default.aspx?id=259&mode=show&tourId=2203.
Der burde være direkte fly i højsæsonen fra København til Tirana. Den rute kender jeg ikke. Jeg fløj til Skopje.
Kh Kirsten
Tak skal du have.
Frede vil prøve at se på det 🙂
Vi fløj med Air Serbia fra københavn over Beograd til Tirana uden den store ventetid og det fungerede fint. Vi kender flere der flyver fra Hamburg. En anden måde er at flyve til Corfu og tage færgen til Sarenda i Albanien, det gjore vi sidste år og det er nemt, hvis man gerne vil se den sydlige del af landet.
Mange tak for de informationer, Christine. De er nyttige for bloggens læsere og også for mig, for jeg tror ikke det er sidste gang, jeg har været i Albanien. Turen over Corfu lyder spændende. Jeg var for mange år siden på Corfu og vil gerne gense den dejlige ø.
Kh Kirsten
Tak Christine 🙂
Vi ser på hvordan og har da bestilt rejsekataloget fra “Victors farmor” tror jeg det hedder 🙂
Lad os høre, hvordan det går hen ad vejen, Wanda.
Kh Kirsten
Det lover jeg dig Kirsten, lige nu bliver det ikke 🙂 Knus Wanda
Hej Kirsten!
Hvor dejligt med dine rejsebeskrivelser, jeg nyder at læse med og se de skønne billeder. Vi er selv på ferie i øjeblikket i Østrig, hvor den veganske mad er svær at opdrive på restauranter, og den vegetariske ikke er værd at skrive hjem om, så det gør jo også dine beskrivelser endnu mere misundelsesværdige. Lyspunktet her i Østrig er, at der i supermarkederne er masser af veganske spreads, pålæg, pølser, falafelmix og andet godt, så jeg skal have købt lidt ind til forrådskammeret, inden vi igen tager turen nordpå.
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Det lyder godt nok lidt tungt med veganermaden i Østrig. Men alligevel synes jeg, det er opløftende at høre, at butikkerne har mange veganske varer. Mon ikke de er lidt længere fremme med det end vi er i Danmark? I nabolandet Tyskland er veganerne i al fald i hastig fart fremad.
Jeg glæder mig over, at du synes om tekst og billeder fra rejsen til Makedonien og Albanien. Måske skulle I overveje disse lande næste gang? De i er al fald smukke og har en gammel spændende kultur, midtpunkt som de er i Europa. Og så er det forholdsvis let at få mad uden animalske produkter.
Nyd fortsat ferien i Østrig.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Du har helt ret i, at Østrig, ligesom Tyskland, er meget længere fremme mht til at være vegetar- og veganervenlig både i supermarkeder og i restauranter. I Danmark kan det være meget svært at finde selv en enkelt vegetarret på menukortet, især hvis man ikke bor i en af de store byer, hvor der trods alt er et større udbud – her i Østrig finder jeg, at selv traditionelle restauranter byder på op til flere vegetarretter, og det selv om vi bor i en lille by. Der er heller ingen tjenere, der ser den mindste smule overraskede ud, når jeg beder om en vegetarret uden ost – tværtimod har jeg oplevet, at jeg, da jeg spurgte, om jeg kunne få en wok-ret uden det hønsekød, der var nævnt på menukortet, at det ikke bare var i orden, men at tjeneren kom med den røde karrysovs i en separat skål og sagde, at den var lavet vegetarisk, specielt til mig. Det var da en super-service – og den dejligste solskinshistorie herfra, så selv om det ikke er lige fantastisk hver dag, så er der også positive oplevelser. Også i alle de tre supermarkeder i byen er der mulighed for at købe forskelligt vegansk pålæg, som man kun finder i specialforretninger i Danmark – og der er et ganske stort udvalg, set med mine øjne.
Ja, det er altid spændene både selv at besøge nye lande, og at høre andre berette – og jeg har rigtig mange rejsemål på ønskelisten over steder, jeg gerne vil besøge. Makedonien og Albanien hører netop ikke til de lande, man sådan lige først tænker på, men de er helt sikkert kommet på min liste nu.
Det mest veganer-venlige rejsemål, jeg indtil nu er stødt på er faktisk USA, hvor man i næsten alle restauranter finder særlige retter ikke bare for vegetarer men også for veganere.
Vi nyder de sidste dage af ferien her – i går var vi på en lille italiensk restaurant med flere vegetarretter på menukortet, jeg fik en skøn pastaret med grøntsagssauce, hvor osten blev serveret ved siden af, så den var let at undgå. Ved et tidligere besøg fik jeg en udmærket grøntsagspizza, som uden problemer blev lavet uden ost.
Kærlige feriehilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Tak for din ualmindeligt opløftende hilsen. Det er dejligt at høre, at du får så god grøntsagsmad i Østrig. For det findes jo derude i verden: jeg har også oplevet USA som det mest vegetar/veganervenlige land i verden. Især på vestkysten er de langt fremme med den etisk forsvarlige mad. Også England synes jeg er fremragende. I Østen er det heller ikke svært at få vegetarisk mad. For nylig i Thailand og Laos havde jeg ingen problemer med at få kokken til at fjerne evt. kød og fisk.
Men Danmark ER et U-land, når det gælder vegetarisk/vegansk mad. Vi har ingen tradition for lækre grøntsagsretter og etikken er generelt ikke på et niveau, hvor vi forlanger det. Her kan man godt fjerne kødet, men så er der bare kartofler og sovs lavet på kødfond tilbage, og det er jo ikke særlig sjovt. Jeg har dog oplevet, at der nu på mange cafeer, også i provinsen, kan fås burgere og sandwich med vegetarisk imellem lagene.
Jeg er helt sikker på, at det lysner. Kloden kan ikke kapere vores form for opdræt af dyr og de dermed klimamæssige og sygdomsfremkaldende effekter. Flere og flere kan efterhånden etisk ikke forsvare at støtte en dyreproduktion med så store lidelser, som vi ser i dag. Og så snart efterspørgslen er der, vil producenterne også komme på banen. Så jo flere vi bliver, desto grønnere bliver fremtiden. Fortsat god ferie.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy