æltefri ciabattaboller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
.
solnedgang ved Vejlesø
Det kunne sådan set godt være en fisker på Bali, men man behøver ikke at tage til den anden side af kloden for at opleve smuk natur. Mange steder i Danmark ligger den lige uden for døren. Dette billede har jeg taget ved Vejlesø i Holte.
Det er et kæmpeprivilegium at bo i et land som Danmark. Mange glemmer, at det er verdens smørhul, selv om der selvfølgelig er plads til forbedringer her og dér. Men når jeg ser billeder af et sønderbombet Syrien, bliver jeg ekstra taknemmelig.
.
en ordentlig sandwich
Hvis du alligevel har gang i ovnen og bager ciabattabollerne fra i går, er der god fornuft i at bage flere ting. Det sparer energi.
Her er et sandwichbrød bagt med lidt groft mel. Brødet er lavet efter den almindelige æltemetode. På billedet er to skiver sandwichbrød lagt sammen med rødbede, æble, gedeost og brøndkarse (du kan også bruge ærteskud eller basilikum).
Se opskriften her.
.
ciabattaboller uden æltning
Disse ciabattaboller er ren ”slik”. Bollerne er bagt udelukkende med hvidt hvedemel. Det er lige til at få dårlig samvittighed over, og hvis du synes, det er for usundt, så tilsæt ca. 25 % fuldkornsmel.
Opskriften er fra min bog om æltefri dej bagt i gryde: “Det æltefri grydebrød”, som udkom i januar. Den blev hurtigt udsolgt og er netop kommet i nyt oplag.
Ciabattabollerne er dog ikke bagt i en gryde men på en helt almindelig bageplade. Til gengæld skal heller ikke denne dej æltes, og det er så nemt at bage efter denne metode, at alle kan være med.
Bollerne har en dejlig sprød skorpe omkring det seje luftige indre.
Se opskrift på squashbøffer her.
.
luftige og sprøde
æltefri ciabattaboller
1/2 tsk gær
3 dl koldt vand
2 tsk salt
1 tsk sukker
ca. 350 glutenrigt hvedemel, fx tipo 00
Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og sukker. Vær sikker på, at gæren er helt opløst.
Tilsæt melet og rør dejen sammen. Vurdér hvor meget mel, der skal i. Dejen skal være blød men ikke flydende. Når du har bagt brødet en enkelt gang, vil du vide, hvordan konsistensen skal være.
Dæk skålen med et bageklæde og lad dejen hæve mindst 12 timer – gerne længere. Lad dejen stå ved stuetemperatur. Det er vigtigt ikke at sætte den i køleskabet.
Hæld dejen ud på et godt meldrysset bord og fold den sammen fire-fem gange fra hver side. Brug en spatel. Dejen bliver mere flydende under hævningen, og hvis den er for lind, tilsættes lidt mere hvedemel.
Smør hævefadet med olie og læg dejen i igen.
Dæk fadet eller skålen med et bageklæde og lad dejen efterhæve ca. 2 timer, evt. længere.
Sæt en bageplade i ovnen og tænd den på 250 grader.
Hæld den efterhævede dej ud på et godt melet bord. Fold dejen sammen nogle gange og skær den i 8-10 dele.
Form bollerne lidt trekantede og læg dem på bagepapir på en bageplade.
Tag pladen i ovnen ud, når de 250 grader er nået.
Træk bollerne med papiret over på den varme plade. Spray eller stænk med lidt koldt vand.
Bag bollerne 5 minutter ved 250 grader og skru varmen ned til 225 grader.
Bag bollerne, til de er gyldne, ca. 10 minutter.
tip
Dette er en lille portion, og du kan med fordel fordoble ingredienserne. Bollerne er velegnede til frysning.
Bollerne er egnede som burgerboller. Se ciabattaboller med grillet squash og gedeost – eller burgerboller med pulled portobellosvampe.
se mange flere opskrifter her
Tak!
Når du skriver 1/2 tsk gær og ikke måler i gram… bruger du tørgær? og ikke “levende” (evt. økologisk) gær? Venlig hilsen, h.
Kære Helle,
Jeg bruger økologisk gær. Jeg sværger faktisk til økologisk gær. Jeg synes, det er meget bedre end traditionelt – og meget mindre forurenende. Opskriften stammer fra min bog “Det æltefri grydebrød”, og i bogen er der mere forklaring, også om gær, men jeg håber, du får nogle gode boller alligevel. Det er svært at mislykkes med denne æltefrie dej.
Kh Kirsten
Glæder mig og håber, jeg kan finde ud af det (med spatel og det, du nævner: gefühl).
Ikke vant til at hugge en teske i gærklumpen, men det skal nok gå.
Interessant, at du anbefaler, at dejen i k k e stilles i køleskabet, sådan som jeg ellers har gjort det med langtidshævet brød. Det skriver du nok om i bogen, til lykke med den.
Og du giver bollerne ca. 5 + 10 = 15 minutter i alt, ikke?
Ja, du kan se, jeg skal have det ind med skeer…
(første gang må godt være nogenlunde vellykket, opmuntrende; jeg er ikke nogen ørn i et køkken).
Venlig hilsen igen, h.
Kære Helle,
Ja, bagetiden er ca. 15 minutter, men det er afhængig af ovnen. Der er meget forskel på, om en ovn virkelig kan komme op på 250 grader. Så du er nødt til at holde øje med bollerne. Måske skal de have 20 minutter i alt. De skal være gyldne som på fotoet. Du kan også banke i bunden af en enkelt bolle. Hvis det lyder hult, er bollerne færdigbagt.
Dér hvor man første gang kan få lidt vanskelighed er ved foldningen af den hævede dej. Dejen er temmelig flydende, når den hældes ud på bordet. Du skal bruge godt med mel og folde dejen sammen med en spatel. Senere, når du skal dele dejen til boller, skal der også bruges en del ekstra mel for at håndtere dejen. Men den skal IKKE æltes. God fornøjelse og skriv gerne, hvordan resultatet blev.
Kh Kirsten
Hej Kirsten, er det ikke Durumhvede, du har brugt eller…?
Hi Deborah,
Jeg tror faktisk et var almindeligt hvedemel i opskriften fra starten. Men jeg bager jævnligt bollerne og har også brugt durumhvede og ølandshvede.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg bor i Kina og vil rigtig gerne forsøge mig med din boller, men herude har vi kun tørgær……
Så hvad vil du skyde på 1/2 tsk frisk gær svarer til?
Næste gang jeg er i Danmark, skal jeg stensikkert have din bog med ham!
Kære Mette,
Hvor hyggeligt at høre, at mine brød nu også bliver bagt i Kina! Med hensyn til tørgær vs. frisk gær, er forholdet nogenlunde sådan: 1/4 pakke frisk gær svarer til ca. 12 g tørgær. Så mon ikke 1/2 tsk frisk gær svarer til ca. 10 g tørgær. Men tag hellere lidt mere end lidt mindre. Efter et enkelt forsøg, tror jeg, du vil kunne regne det helt nøjagtigt ud.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Ciabattaboller uden ciabatta mel? Hvordan hænger det sammen?😁😁eller er der noget jeg misforstår?
Kære Helle,
Tak for din hilsen. Det går fint med hvedemel, men selvfølgelig skal det være så proteinrigt som muligt. Det vil jeg understrege i opskriften, så jeg takker for dit indlæg.
Kh Kirsten
Kære Kirsten !
Dejlige opskrifter. er igang med bollerne men skal de bages ved varmluft eller traditionelt ?
hilsen fra Susa
Kære Susan,
Det glæder mig at du synes om opskrifterne. Jeg har bagt bollerne i en varmluftovn, men mon ikke det går med en almindelig ovn også? Vigtigt er det, at temperaturen er høj, når bollerne sættes i ovnen.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Disse boller ser fantastiske. Og jeg kan godt lide din styling på billeder. Er der viskestykker i hør? Her findes flere hør tekstiler https://dodesignstore.dk/
Det glæder mig. Jo, jeg tror viskestykket er i hør. Tak for linket til din side. Dine ting ser virkelig fine og smukke ud.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tusinde takfor den dejligste opskrift på æktefri ciabattaboller.
Vi er pga Coronasituationen i vores sommerhus, hvor jeg ikke har en køkkenmaskine.
Det var derfor HELT fantastisk at kunne lave fantastiske boller alligevel….takket være DIN opskrift😍
Tak og MANGE hilsner
Ulla
Kære Ulla,
Selv tak. Hvor er det dejligt, at opskriften kommer jer til hjælp i disse mærkværdige tider, hvor alt er vendt på hovedet. Og så kan det være en trøst med nybagte boller, der oven i købet er hurtigt lavet.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy