Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

tirsdag

10

marts 2015

16

KOMMENTARER

æltefri ciabattaboller

Skrevet af , Posted in brød

.

solnedgang ved Vejlesø

solnedgang-Holte

Det kunne sådan set godt være en fisker på Bali, men man behøver ikke at tage til den anden side af kloden for at opleve smuk natur. Mange steder i Danmark ligger den lige uden for døren. Dette billede har jeg taget ved Vejlesø i Holte.

Det er et kæmpeprivilegium at bo i et land som Danmark. Mange glemmer, at det er verdens smørhul, selv om der selvfølgelig er plads til forbedringer her og dér. Men når jeg ser billeder af et sønderbombet Syrien, bliver jeg ekstra taknemmelig.

.

en ordentlig sandwich

sandwich m rødbede

Hvis du alligevel har gang i ovnen og bager ciabattabollerne fra i går, er der god fornuft i at bage flere ting. Det sparer energi.

Her er et sandwichbrød bagt med lidt groft mel. Brødet er lavet efter den almindelige æltemetode. På billedet er to skiver sandwichbrød lagt sammen med rødbede, æble, gedeost og brøndkarse (du kan også bruge ærteskud eller basilikum).

Se opskriften her.

.

ciabattaboller uden æltning

ciabattaboller.2

Disse ciabattaboller er ren ”slik”. Bollerne er bagt udelukkende med hvidt hvedemel. Det er lige til at få dårlig samvittighed over, og hvis du synes, det er for usundt, så tilsæt ca. 25 % fuldkornsmel.

Opskriften er fra min bog om æltefri dej bagt i gryde: “Det æltefri grydebrød”, som udkom i januar. Den blev hurtigt udsolgt og er netop kommet i nyt oplag.

Ciabattabollerne er dog ikke bagt i en gryde men på en helt almindelig bageplade. Til gengæld skal heller ikke denne dej æltes, og det er så nemt at bage efter denne metode, at alle kan være med.

Bollerne har en dejlig sprød skorpe omkring det seje luftige indre.

 

Se opskrift på squashbøffer her.

.

luftige og sprøde

ciabattaboller

æltefri ciabattaboller

1/2 tsk gær

3 dl koldt vand

2 tsk salt

1 tsk sukker

ca. 350 glutenrigt hvedemel, fx tipo 00

 

ciabattaboller.1

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og sukker. Vær sikker på, at gæren er helt opløst.

Tilsæt melet og rør dejen sammen. Vurdér hvor meget mel, der skal i. Dejen skal være blød men ikke flydende. Når du har bagt brødet en enkelt gang, vil du vide, hvordan konsistensen skal være.

Dæk skålen med et bageklæde og lad dejen hæve mindst 12 timer – gerne længere. Lad dejen stå ved stuetemperatur. Det er vigtigt ikke at sætte den i køleskabet.

Hæld dejen ud på et godt meldrysset bord og fold den sammen fire-fem gange fra hver side. Brug en spatel. Dejen bliver mere flydende under hævningen, og hvis den er for lind, tilsættes lidt mere hvedemel.

Smør hævefadet med olie og læg dejen i igen.

Dæk fadet eller skålen med et bageklæde og lad dejen efterhæve ca. 2 timer, evt. længere.

Sæt en bageplade i ovnen og tænd den på 250 grader.

Hæld den efterhævede dej ud på et godt melet bord. Fold dejen sammen nogle gange og skær den i 8-10 dele.

Form bollerne lidt trekantede og læg dem på bagepapir på en bageplade.

Tag pladen i ovnen ud, når de 250 grader er nået.

Træk bollerne med papiret over på den varme plade. Spray eller stænk med lidt koldt vand.

Bag bollerne 5 minutter ved 250 grader og skru varmen ned til 225 grader.

Bag bollerne, til de er gyldne, ca. 10 minutter.

 

tip

Dette er en lille portion, og du kan med fordel fordoble ingredienserne. Bollerne er velegnede til frysning.

Bollerne er egnede som burgerboller. Se ciabattaboller med grillet squash og gedeost – eller burgerboller med pulled portobellosvampe.

 

ciabattaboller.3

 

se mange flere opskrifter her

grydebrød forside

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

16 Kommentarer

  1. helle
      • helle
  2. Mette
  3. Helle Kirkelund
  4. Susan Holmback
  5. Ulla Kjeldsen-kragh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.