Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

9

november 2015

3

KOMMENTARER

portobellosvampe med rosenkål

Skrevet af , Posted in hovedretter

10. november 2015

spis mindre kød

Danskerne_spiser_fo_980951y

I Danmark spiser vi mere kød end i noget andet land. Det betyder, at millioner og atter millioner af levende væsener lider i deres (heldigvis) korte liv, at jorden forurenes, klimaet belastes, og at rigtig mange mennesker er tynget af de såkaldte velfærdssygdomme. Det koster milliarder og atter milliarder. Vi skal spare her i landet, men ikke på dette område, hvor der ellers er noget at hente. Dyreproduktion og alt, hvad det medfører af lidelser og ulykker har i dette landbrugsland ikke politikernes interesse. Slet ikke!

Det eneste parti, der har meldt klart ud om dyrevelfærd og vores abnorme kødspisning er Alternativet.

To af Alternativets ordførere, Carolina Magdalene Maier og Christian Poll, skrev i går en kronik i Politiken: “Der skal mindre kød på den politiske menu”. De kaster lys på det vanvid, vi har gang i her i landet. Vi opdrætter 30 millioner grise årligt under kummerlige forhold, køerne kommer ikke på græs, og kyllingerene får trædepuderne ædt op af deres egen afføring, mens de heldigvis står så tæt, at ikke ALLE kyllinger brækker benene, før de bliver udfriet fra helvede af en gang strøm på slagteriet. Alt det sker, fordi danskerne vil have kød på tallerknen. Meget kød.

Hvor længe har danskerne etik til at acceptere dette vanvid?

 


 

 

9. november 2015

spicy svampe med kålens konge

 portobellosvampe-m-rosenkål.3

De store, mildt smagende portobello-svampe bliver bagt i en spicy marinade og får et par rosenkål oven i hatten! Den spicy marinade og frisk koriander giver svampene et orientalsk præg  – og så er retten lynhurtig at tilberede.

Svampe er fedtfattige og kalorielette. Samtidig indeholder de både proteiner, vitaminer (især B-vitaminer), mineraler (kalium, fosfor, kobber og selen) og mange fibre.

Kål er en af de sundeste fødevarer, vi kan spise, og rosenkål ligger sammen med broccoli og grønkål højest på Top 10-listen over de sundeste kålsorter med masser af vitaminer, mineraler og sekundære plantestoffer.

Når kålen dampes, binder fibrene lettere brugt kolesterol, som således transporteres ud af kroppen uden at gøre skade.

 

portobellosvampe-m-rosenkål

portobellosvampe med rosenkål

marinade:

4 spsk koncentreret tomatpuré

4 spsk olivenolie

1-2 spsk dijonsennep

2-3 spsk ahorn- eller blåbærsirup

2 spsk citronsaft

1 spsk spidskommenfrø

1 tsk tørrede chiliflager

evt. 1 tsk røget paprika

2 fed presset hvidløg

svampe og kål:

8 store portobellosvampe

250 g rosenkål

portobellosvampe-m-rosenkål.1

Denne ret får sin karakter fra marinaden, som svampene bages i. Portobellosvampe smager ikke af så meget i sig selv, men denne dressing giver dem en fantastisk smag.

Rør dressingen sammen og smag den godt til med sennep, sirup, citronsaft, salt og peber.

Fjern stokkene fra svampene (gem dem til fx en suppe). Pensl svampene på oversiden og læg dem i et lavt ovnfast fad. Fordel resten af dressingen inde i svampene og læg folie over fadet.

Bag svampene i en 200 grader varm ovn ca. 15 minutter.

Del imens rosenkålene i kvarte og damp dem i kogende vand 3-4 minutter. Afdryp dem (drik væden eller gem den til en suppe).

Fordel rosenkålene i svampene og servér retten med et stykke godt brød og en eller to salater, den ene gerne en kartoffelsalat. Det kan også være en salat med quinoase nedenfor.

Giv resten af rosenkålene og væden fra de bagte svampe til retten separat.

 

portobellosvampe-m-rosenkål.2

 

kartoffelsalat med opdateret mormordressingkartoffelsalat-m-mormordressing-ii

 

quinoasalat med broccoli og røde gulerødder  

quinoasalat-m-gulerod-og-broc

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

3 Kommentarer

  1. Wanda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.