kirstenskaarup.dk

lørdag

10

januar 2015

10

KOMMENTARER

vegetarisk paella

Skrevet af , Posted in hovedretter

en farverig klassiker fra Spanien

paella.4
Paella er en spansk nationalret. Og det er en lækker men pudsig ret. Det er ikke ofte, man finder både kylling, pølser, muslinger og andre skaldyr i samme ret.

I denne vegetariske udgave er der naturligvis ikke noget af den art. De animalske ingredienser er erstattet af svampe og artiskokker, men paella er stadig en ret med mange ingredienser.

Selv om ingredienslisten er lang, er paella hurtig at tilberede. Retten kan også startes dagen før, den skal serveres, og varmes i ovnen, før den skal på bordet.

Hver gang jeg “vegetariserer” en kød- og/eller fiskeret, er jeg forbløffet over, hvor fantastisk smagen bliver og hvor stor oplevelsen er. Det får mig altid til at tænke: “hvorfor i alverden spise dyr, når maden nu smager så forjættende skønt uden?”

Prøv selv …

pealla.3

spansk vegetarisk paella

300 g brune ris eller andre ris efter smag

olivenolie

grøntsagsbouillon til kogning af risene (evt. vand + Herbamare)

et nip safran eller 2 tsk gurkemeje

1 laurbærblad

150 g kikærter (eller 1 dåse)

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

1/2 spsk spidskommen

1 rød peberfrugt

1 grøn peberfrugt

2 tsk paprika

1/2 tsk cayennepeber eller tørrede chiliflager

150 g svampe, fx kejserhatte

100 g ærter (evt. frosne)

100 g majs (evt. frosne)

1 glas grillede artiskokker i olie

50 g sorte oliven

1 bdt persille

paella

Vask risene og svits dem i 2 spsk olie et par minutter. Kog risene efter anvisningen på pakken.

Kom safranen i en morter og knus den med en smule groft salt i en morter. Hæld kogende vand på og opløs safranen. Tilsæt safranen til risene – eller brug gurkemeje. Tilsæt også laurbærbladet.

Brune ris koges i godt dobbelt mængde bouillon ca. 35 minutter. Hvide ris koges ca. halvt så længe. Al bouillonen skal helst være kogt væk. Hvis der er væde tilbage så gem den.

Udblød kikærterne natten over og kog dem i nyt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.

Hak løg og hvidløg og svits dem sammen med spidskommen i 2 spsk olie, til løgene er klare.

Skær peberfrugterne i små terninger (fjern kerner og frøstole) og svits dem med 4-5 minutter. Drys med paprika og cayennepeber eller chili og lidt salt.

Fjern løg og peberfrugter fra panden.

Skær svampene i tykke skiver og svits dem i lidt mere olie, til de er gyldne.

Bland løg, peberfrugter og kikærter i risene sammen med ærter og majs. Tilsæt evt. overskydende væde fra risene eller lidt bouillon, så risene ikke er helt tørre.

Læg blandingen i et lavt ovnfast fad eller en paellapande.

Skær artiskokkerne igennem og arrangér dem på risen sammen med svampene. Læg de sorte oliven på.

Dæk fadet med folie og varm paellaen i en 200 gader varm ovn ca. 15 minutter.

Drys med persille ved serveringen.

 

tip

Der kan også tilsættes grøntsager som tomater (evt. tørrede i olie), gulerødder, bladselleri, squash etc. til retten og en krydderurt som timian. Der er i det hele taget rig mulighed for masser af kreativitet i en paella.

 

pealla.5

Print Friendly
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

10 Kommentarer

  1. Aase Christensen
  2. Wanda
  3. Annelise Bentzen
  4. Amalie Ravnsbæk
  5. Ulla Syndberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *