kirstenskaarup.dk

tirsdag

27

august 2013

0

KOMMENTARER

ugens menu uge 8, 2013 – mad for guder, surt og sødt fra Sri Lanka

Skrevet af , Posted in ugens menu

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se et stykke nede i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26. februar 2013

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t æ n k  f ø r  d u  s p i s e r

.

.

marts m medfølelse

.

marts med medfølelse

Jeg vil gerne gøre opmærksom på et tiltag, der opfordrer til at spise etisk forsvarligt, bæredygtigt og sundt i marts måned.

Nu kommer foråret så sagte, så hvad er mere oplagt end at rense ud i kroppen og fylde den med skønne ting hentet direkte fra Moder Jord? For mange bliver sådan en oplevelse stærkt vanedannende. 

Foreningen ‘Mad med Medfølelse’ opfordrer alle til at udfordre sig selv! Udfordringen går ud på at spise vegansk i hele marts måned. Derfor kaldes  projektet ‘Marts med Medfølelse’.

I løbet af måneden vil ‘Mad med Medfølelse’ poste masser af inspiration i form af billeder af lækker vegansk mad, veganske madopskrifter og personlige historier om livet som veganer på deres Facebook-side.

Desuden vil Thomas, der har bloggen Kærlighed & Kikærter, blogge om to af sine altspisende veninder, der har besluttet at spise vegansk i marts måned. Foreningen opfordrer også dig til at invitere dine venner med i projektet og deltage og skrive om det, hvis du har en blog eller en hjemmeside.

Hele MmM-holdet er samtidig klar til at svare på spørgsmål og give gode råd og grønne tip!

.

sådan deltager du

Gå ind på ‘Mad med Medfølelse’s Facebook-side og ”Synes godt om”. Så modtager du automatisk nye indlæg fra dem i dit news feed og får på den måde daglig inspiration og veganske madopskrifter i hele marts måned. Derudover kan du tilmelde dig som aktiv deltager i foreningens ‘begivenhed’ på Facebook.

.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. februar 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

g u f  t i l  m a d p a k k e n

.

.

burger med hummus og porccinisvamp

burger.urtekram

.

Hjemmebagte burgerboller med hummus eller jordnøddesmør, en grillet svamp og artiskokhjerter er noget, der kan få tænderne til at løbe i vand. Hvem vil ikke elske at lukke sådan en madpakke op?

Jeg har netop lagt et par opskrifter på Urtekrams blog, hvor jeg er fast blogger. 

Kig her, hvis du vil have opskrifterne.

.

hummus på glas

Jeg foretrækker mad lavet fra grunden, men jeg synes også, det er dejligt at have glas stående med færdiglavet hummus og jordnøddesmør. Så kan man lynhurtigt smøre sund og lækker mad.

.

hummus.urtekram

.

og så er der mange flere ideer til madpakken her:

den lille grønne

Klik på bogen og læs mere.

.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. februar 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v i t a m i n b o m b e n

.

.

grønkål Hans

.

grøn vitaminpille

I disse forkølelses- og influenzatider er det en god idé at spise en masse af det grønne.

Noget af det sundeste, der findes, er grønkål, og grønkålen er en af de kålsorter, der klarer sig allerbedst gennem vinteren. Har man selv grønkål i haven, kan der stadig plukkes friske blade.

Skal du derimod købe en hel stok hos grønthandleren, har du mad til mange dage.

Jeg foreslår at lave en pesto, som er lækkert tilbehør til postejer og frikadeller – eller pestoen kan nydes med spaghetti, tørrede tomater og ristede mandler.

.

grønkålspesto i kop

.

salater med grønkål

Jeg foretrækker grønkålen rå, og her er også flest næringsstoffer bevaret.

Her er forslag til et par salater med grønkål.

Klik på billederne, så får du opskrifterne.

.

grønkålsalat med pærer og valnødder

grønkålssalat med pærer og valn

.

grønkålssalat med granatæblekerner

grønkålssalat m valnøddder og hvidløg.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23. februar 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  g o d  g r ø n  r e s t a u r a n t

.

.

firefly.

restaurant Firefly

En af bloggens læsere, Else-Marie, har spurgt, om jeg vil skrive lidt om Restaurant Firefly i Frederiksborggade i København.

Det vil jeg selvfølgelig vældig gerne. Faktisk skrev jeg allerede om restauranten for et årstid siden. Læs omtalen her.

Der var i starten kritik af restaurantens meget “tjekkede” look, og mange brød sig ikke om det elektroniske menukort, som man havde. Jeg har desværre ikke selv været på restauranten i længere tid, men hyppige gæster fortæller, at det elektroniske menukort er fjernet, og at atmosfæren nu er meget mere hyggelig end da restauranten åbnede.

Der er alt for få vegetariske/veganske restauranter i Danmark, så det var glædeligt, at der omsider kom dette gode sted i København.

.

vegansk/RAW

Firefly er en vegansk restaurant med vægt på rawfood.

Else-Marie anbefaler restauranten således: 

“Jeg har været vegater, siden jeg var 12, og veganer de sidste 5 år, og maden på Firefly er simpelthen noget af det bedste vegetar/veganermad, jeg nogensinde har fået! Og jeg er ikke betalt af restauranten eller på anden måde forbundet med den! 

Stedet er særdeles hyggeligt og lækkert. Maden er let og super æstetisk og smukt anrettet. Og så smager det simpelthen bare fantastisk! Det kan varmt, varmt anbefales!”

Læs flere anmeldelser her.

.

firefly

.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. februar 2013

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

o r i g i n a l t   h u s g e r å d

.

.

håndskåret fra Kashmir

kashmir træskål

En af de ting, der virkelig glæder mig, når jeg rejser – foruden maden naturligvis – er dét maden laves i eller serveres i.

Jeg synes, det er sjovt at servere de eksotiske retter i fade og skåle, som er fremstillet dér, hvor maden kommer fra.

Denne håndskårne “yin-yang”-skål i valnøddetræ er fra Kashmir.

.

håndhamret kobber

metalskåle.indiske.1

De wokformede kobbergryder fås i mange størrelser. De er almindelige i Indien, og jeg synes, at det klæder indisk mad at blive serveret i en af disse små gryder med de smukke ornamenterede ører.

.

ikke alt der skinner er guld

metalskåle.indiske

Messing- og kobberskåle er det foretrukne i Indien og Sri Lanka.

Jeg køber altid sjove ting med hjem, og vennerne spørger bekymret, hvordan jeg finder plads til de dejlige lergryder fra Mexico, fajancen fra Marokko og wokken fra Cambodia.

Jeg ved det ikke rigtigt. Men jeg tror, jeg er god til at stable!

.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. februar 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

m a d  f o r  g u d e r

.

.

Sri Lanka.blomster

.

på besøg i Sri Lanka

Som i alle andre lande, hvor befolkningen hovedsagelig bekender sig til den buddhistiske tro, hersker der også en helt særlig venlig og rolig atmosfære i Sri Lanka.

Man mærker straks, at indbyggerne tager Buddhas lære om kærlighed og medfølelse alvorligt. Ikke at det modsatte ikke også findes. Det gør det naturligvis,  men oplevelsen for en gæst i landet er stor venlighed og imødekommenhed.

.

tandens tempel i Kandy

tandens tempel Kandy

Tandens Tempel i Kandy i Sri Lanka er en af landets største helligdomme.

Som navnet siger, opbevares der i templet en af Buddhas tænder (den mand må have haft utallige tænder og en hårpragt uden lige med alle de relikvier der findes rundt omkring i den buddhistiske verden).

Tanden vises frem to gange om ugen, og millioner af pilgrimme valfarter til templet for at få et glimt af relikvien.

Tandens Tempel blev verdensberømt, da de tamilske tigre sprang en bilbombe udenfor templet i 1998.

.

meditative buddhaer bebor Tandens Tempel

Sri Lanka.Buddhaer

Sri lanka.buddha

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sri Lanka.Buddha 1

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ude på gaden er der lækker streetfood

Sri Lanka.gadekøkken

Som i Indien er det risen der danner grundlag for al mad. Mange små curryretter, sambals, udgør sammen med risen det samlede måltid.

.

og så kom brødmanden lige forbi med sin butik

Sri Lanka. brødcykel

Bemærk, at alt brødet i “butikken” er bagt af hvidt mel; dét jeg kalder tapetklister.

Englænderne lærte ceyloneserne både at spise hvide ris og at spise hvidt brød. Det var noget af en bjørnetjeneste.

Jeg ville ikke kunne spise de brød om jeg så fik penge for det! Jeg ville ønske ceyloneserne kunne smage et skønt stykke rugbrød eller noget i den retning.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

nedad fra tebjergene

Sri Lanka.thebjerge.2

Rejsekammeraten og jeg er på vej ned fra tebjergene og den lille by Nuwara Eliya.

Den stejle bjergvej snor sig i utallige hårnålesving og åbenbarer noget af Sri Lanka smukkeste natur.

Ved frokosttid gør vi holdt ved en restaurant, der nærmest hænger ud over den flod, hvor filmen “Broen over Riwer Kwai” blev optaget.

.

frokost ved “Riwer Kwai”

Sri Lanka.riwer kwai

Vi kaster os over et velspækket tag-selv-bord med masser af  forskellige curryretter. En af de retter, jeg selv synes bedst om, er blevet ugens hovedret.

Retten hedder på tamilsk “Moju” og består af bl.a. auberginer og ananas. Er herlig sur-sød ret.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

læssevis af ananas

Sri Lanka.ananas

Det er sæson for ananas. Overalt langs vejen sælges frugten fra noget, der ligner små bjerge.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

og chili fås sækkevis

SriLanka.røde chili__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tre ud af fire ceylonesiske fugle foretrækker røde ris

Sri Lanka.ris m fugle

røde ris virker kolesterolsænkende

Tilbehøret til moju’en er en salat af røde ris (den stammer ikke fra Sri Lanka, men er min egen opfindelse).

Der er rigtig god grund til at få de røde ris på menuen. Har du ikke lyst til at lave salaten, kan de kogte, røde ris blot serveres som tilbehør til den sur-søde ret.

Man har i årtusinder spist røde ris i Østen, og de er altid blevet anset for sunde.

Røde ris er ikke “født” røde. Den røde farve skyldes en gærsvamp, Monascus purpureus, som gror på risen. Når man køber risen, er svampen forlængst væk, men den har efterladt den røde farve og nogle sundhedsmæssigt aktive stoffer, de såkaldte statiner. 

Nu har ny forskning bekræftet, at røde ris indeholder statiner, der er kolesterolsænkende. Der er altså al mulig grund til at nyde de røde ris.

Læs mere her og her.

 ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

hovedretten hedder moju

aubergineaubergine moju 1
aubergine moju og skåleananas.halv

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

moju fra Sri Lanka

Sri Lanka.aubergineret

Sådan så moju’en ud, da den stod på det store tag-selv-bord i Sri Lanka.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

salat af røde ris m. bladselleri og cashewnødder

rød rissalat m blomst

rød rissalat på bakke

røde ris på fad

rød rissalat m blomst 1

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

moju fra Sri Lanka

aubergine moju 2

Den sure-søde ret fra Sri Lanka er en lille solstråle på en grå dansk februardag!

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

salat af røde ris m. bladselleri og cashewnødder

rød rissalat på bakke 1

Røde ris er en dejlig afveksling fra de hvide ris, der ikke smager af så meget eller er særlig næringsrige. De røde ris meget sundere.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *